A nejen to co píše Shitman. Tzv. osobní zkušenosti "profihráčů" jsou bohužel pšatně interpretované. Tito, aby dosáhli vyšších snímků, vypínají grafické efekty. Ale právě efekty a vysoké detaily jsou mnohem více rušivé nežli strohá jednoduchá grafika bez efektů. Proto se například "objektivně" měří prodleva displeje skrze pohyb jednoduchých geometrických obrazců, ideálně černobýlích (kde využijeme tyčinky, které oproti 35 snímků za sekundu u čípků dokáží rozlišit až 54 snímků za sekundu v monochromatickém a periferním pásmu).
Neviděl jsem "smiracera" hrát s Motion blurem. Přitom to je absolutně nerealistické. Sedněte do auta (pokud vůbec máte řidičáky) a roztáhněte to na těch 200km za hodinu a uvidíte co je realita. Když vypnete v závodní hře MB, tak jste "simracer" jak hovado. Atd...
A znovu připomenu: Zde se nebude závodit skrze internet či lan párty, ale mezi dvěma hráči, "face to face". Je to hospodský automat na hraní (dokonce si říkám, jestli by arkády nebyly pro tamní osazenstvo zajímavější, nežli simulátory, ona taková trackmania má své kouzlo, zejména když mají lidi v sobě dvě tři pivka). Shitmanova přípomínka s rozpočtem je zcela relevantní. Když budu mít 150 táců na počítač, tak udělám opravdový profisimulátor a i na Foris bude, ale máme rozpočet čtvrtinový a přitom by majitel rád 3 monitory. 30FPS locknutých ve V-sync neznamneá, že to tak uděláme. Jde o vyjádření minimálních snímků, kterých je třeba dosáhnout. Jako na konzolích, to že GT5 jede při 60FPS neznamená, že neustále. Ale nepropadne se pod 30 a to je důležité. Aby tam nebylo škubání (viditelné pdo 25FPS, citlivější vidí i výše).
Hrát se však má v co nejvyšších detailech a se zapnutými technologiemi. Tedy Motion Blur, nám zde hodně, hodně moc pomůže.
-- 20. 8. 2014 17:45 --deliver921 píše:cernakus:
Já nikde netvrdím, že odkaz, který jsem zmínil je vědecká práce. Já jsem řekl, že je to studie a to je rozdíl, vím moc dobře co musí splňovat vědecká práce, ale pouhá studie tyto kritéria splňovat doopravdy nemusí.
To, že si vykládáš potvrzená fakta jinak, s tím asi nic neuděláme, že?
Ano, princip přenosu vzruchu si mlhavě vybavuji, ale záměrně nezmiňuji, že bych ho ovládal, jelikož to v praxi nepoužívám a jelikož si jsem moc dobře vědom, že v tomto mám mezery. K tomu, abys navrhl umělou inteligenci, kterou jsme alespoň na škole dělali, tyto znalosti vůbec nebyly kritériem k úspěchu. Navrhovali jsme Hopfieldovy neuronové sítě, kompetiční neuronové sítě, fuzzy modelování a algoritmy, fuzzy inferenční systémy a Sugenovy neuro systémy, to jsou jen co si tak letmo vybavuji, zajisté toho bylo více, ale ani v jednom jsme toto nepotřebovali, vystačili jsme si s receptory, synapsemi, dendridy, axony a základní terminologií, vše ostatní už bylo řešeno pomocí algoritmů, nebo postupů, které nepotřebovali ke své funkčnosti například znalost výše zmiňovanou přenos vzruchu.
To, ale přeci tě neopravňuje usuzovat, že nevidím rozdíl mezi 30 a 60 fps, nebo snad ano?
Jinak vykládám potvrzená fakta? Tvrdím někde, že ty nevidíš rozdíl mezi 30 a 60FPS? Ne, dokonce jsem ani přímo netvrdil, to co však muselo vyplynout, že 60FPS z tebe lepšího závodníka oproti 30FPS neudělá. Dokonce jsem chtěl na zpoždění 30ms, které může 30FPS způsobit dokázat, že je to hluboko pod reakční dobou člověka. Je to hluboko pod reakční doubou nejlepších lidí na světě. Pro krtka by 30ms byl problém, ale pro člověka to OBJEKTIVNĚ problém není, protože procentuální rozdíl celkové reakční doby je v řádu jednotek procent. To jsou jiné faktory (zpocená ruka, únava, nepohodlné usazení, opilost...), které tuto dobu prodlouží v řádu desítek až stovek procent! Takže co vlastně rozdílem 16,6ms řešíme?
Tuším, že jste si všichni zkusili na těch stopkách namáčknout 30ms a zhrozili se, v jakém omylu jste žili, že člověk je nějakej superstroj. A nyní, místo abyste řekli, cernakusi, pomlouváme se, ale opravdu nenamáčkneme pod např. 100ms, tudíž 30ms nebo dokonce 17ms (rozdíl 60vs30) nás nemůže reálně ovlivnit, tak se mi tu snažíš dokázat jak já se zmýlil tím, že mi do úst vkládaš něco, co jsem neřekl.
A mimochodem, ten stopkový test neměří reakční dobu, ale minimalní prodlevu mezi dvěma po sobě jdoucími vzruchy. To je právě ten chemicky indukovaný přenos. Opakovatelné chemické reakce jsou totiž ve srovnání s ryze lektrickým přenosem mnohem, mnohem pomalejší.
A jen tak pro zajímavost, pokud by jsi ovládal hru víčky, tak podvědomá reakční doba vjem-oční víčko je špičkových 14ms. Dáno nejen velmi krátkou drahou nervů, ale i specifickými svalovými nervy ovládající víčko.