MiniPC - spojení NAS, HTPC a herní konzole (3in1)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 07:28

Zdravím vás.

Pár let jsem užíval MMC s integrovaným HDD (Popcorn A-100, Xtreamer Pro). Před půl rokem jsem se díky poruše Xtreameru rozhodnul oddělit přehrávač od dat a nahradil jsem to kombinací Dune HD-TV303D (zkoušel jsem i MEDE8ER MED 600, ale to bylo o dost horší) a Synology DS213j (2x4TB), koukám na 55" TV. Se Synology jsem spokojen, slouží jednak jako zdroj pro Dune, dále na archivaci osobních dat, videí, fotek, notebooku a podobně, zálohuju si i automacitky některá data mezi disky. Taky se mi líbí možnosti vzdáleně se dostat k datům, když chci nékomu poslat soubor, fotky, nebo tam mám něco, co nemám právé u sebe a hodilo by se to. Dune má dle mého dost much, od nepodpory DivX a problémů s jinými kodeky po pár dalších maličkostí, obecně je to ale použitelné, ač někdy k nas..ní, když si něco stáhnu, dám to tam, pustím play a ono to nepodporuje kodek a musím to řešit. Přišel ale další požadavek a to chuť si někdy zahrát. Snažil jsem se to řešit přes notebook, ale toto se mi neosvědčilo. Uvažoval jsem tedy o PS4, nebo XboxOne, ale přijde mi to jednoúčelové, uzavřené a omezené + už je to moc samostatných krabic.

Napadlo mně tedy, vyřešit to formou mini PC 3in1. Nebude to extra dělo na hraní, ale umožní mi to hrát snad i novější hry, když budu chtít, přehrávat filmy, používat to jako běžné PC (takže se sníží nároky na pracovní notebook). Zároveň tam budu moct mít diskové pole pro data, zálohy. Systém by byl Windows 7 (časem možná 10), video bych asi přehrával přes MPC-HC, nebo XBMC. Trošku se bojím ovládání v režimu "video", kdy bych nerad přišel o jednoduchost mediálního centra s dálkovým ovládáním (používám Harmony One).

Tak a teď k HW. Sestavil jsem si tak nějak přiměřenou sestavu tomu, co bych očekával:

Skříň: Fractal Design Node 304 Black (http://www.alza.cz/fractal-node-304-d361104.htm)
Deska: ASUS MAXIMUS VII IMPACT (http://www.alza.cz/asus-maximus-vii-impact-d2192509.htm), nebo možná kvůli počtu SATA např. ASUS Z87I-PRO (http://www.alza.cz/asus-z87i-pro-d2141315.htm), má horší audio, jen Z87, ale s tím by probém asi nebyl.
CPU: Intel Core i5-4590S (http://www.alza.cz/intel-core-i5-4590s-d1481081.htm), chladič uvidím dle místa.
Grafika: ASUS GTX760-DC2OC-2GD5 (http://www.alza.cz/asus-gtx760-dc2oc-2gd5-d442684.htm)
Zdroj: Zalman ZM500-LX (http://www.alza.cz/zalman-zm500-lx-d476689.htm)
RAM: Kingston 8GB KIT DDR3 2133MHz CL11 HyperX Savage Series (http://www.alza.cz/kingston-8gb-kit-ddr ... 147841.htm)
HDD pro data: Použiju disky ze Synology, jsou to WD RED pro NAS 2x4TB, zatím bez RAID
HDD pro systém a aplikace: Mám doma nevyužitý SSD Intel 520 120GB

Je tato konfigurace tak nějak "v pohodě"? Chtěl bych to mít na delší dobu s tím, že prostě pár let nebudu nic řešit. Výkonově mimo grafiky je to myslím OK, u grafiky nevím. Budu hrávat na FullHD třeba WOT a prostě další různé hry, dle nálady. Možná ještě budu řešit větráky, třeba Noctua, co jsem si dal i do Synology, aby to bylo tiché (hlavně pro noční využívání). Časem dokoupím ještě 2 disky a udělal bych z toho RAID pole.

Problém vidím v ovládání.

1) PC bude schováno, nebude vidět a potřebuju k němu externí IrDa čidlo, abych mohl ovládat TV i PC v režimu "XBMC". Zde se mi nedaří nic kloudné najít a bastlit nechci.

2) Při hraní budu používat nějakou klávesnici a myš, nejradši bazdrát. Asi Logitech, používám léta jejich myši M705 a jsem s ní spokojen. Klávesnice by byla fajn včetně touchpadu, protože někdy budu PC užívat z postele na takové to brouzdání, Youtube, iVysílání a podobně a na to myš není vhodná.

3) Někdy by se hodil asi i gamepad, ideálně opět bezdrátový.

Takže kromě toho, jestli je tato sestava tak nějak rozumná bych potřeboval doporučit i to ovládání (jak přes dálku, tak klávesnici).

Díky moc na názory a doporučení.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 6. 12. 2014 08:41

Tohle tiche nebude, leda ze bys to prekopal na vylozene LN/ULN sestavu /viz doporucene sestavy/.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 10:35

To jsem četl, ale děkuji. Dle popisu je miniPC box neodhlučnitelný a tedy musím jít svou cestou :-) Nepotřebuju extra tichost, protože pokud PC poběží, tak v 95% zároveň bude puštěn zvuk. Když nepůjde zvuk, spím a PC málo kdy poběží (autosleep). Dále, budu v noci od něj tak kolem 3,5m a bude ještě schováno za dvířky od komody (záda jsou volná pro průchod vzduchu). Synology už teď dělá "rámus", resp. disky v něm vibrují, ale je to akceptovatelné. Pokud neprobíhá komunikace, vypnou se po 10ti minutách. To samé počítám bude dělat i PC. Možná, ač nevím, jestli je to nějak lehce udělatelné, by šlo přehrávání filmů řešit tak, že se nejdříve soubor nacachuje na SSD a pak už jde jen z něj a HDD se odpojí. Pokud bude dost větráků na nižší otáčky, tak snad to bude akceptovatelné. Dále, grafika půjde počítám jen při hraní, resp. jen tehdy naplno.

Možná bych ale mohl vzít grafiku Gigabyte se 3mi větráčky, která se tam i doporučuje (http://www.alza.cz/gigabyte-n760oc-2gd-d441866.htm).

V nejhorším vše můžu dát úplně pryč a natáhnout jen HDMI kabel k TV, PC můžu napojit přes WiFi (mám RT-AC68U - ASUS s podporou ac sítě) a klávesnice/myš/gamepad snad půjde sehnat v bezdrátu.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 12. 2014 11:28

Tohle spojeni je snad nejhloupejsi mozna napad, je to jako chtit pri koupi auta spojit okruhovy special, 50 mist k sezeni a spotrebu pod 5l/100.

Ano, az takhle moc nesmyslne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 11:45

A co to takle odůvodnit?
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 12. 2014 11:48

A co takhle projevit trochu snahy? Myslis, ze jsi prvni, koho u nas na foru takovy nesmysl napadl? Nebo si snad myslis, ze mam povinnost to vypisovat kazdemu extra?

Aneb na hruby pytel... ;)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 12:24

Psal jsem se slušně a to proto, abych věděl, jak Ti reagovat. Jelikož ani napodruhé jsi nic neuvedel, reaguju dle toho, že se pasuješ na ULN odborníka (nezkoumám, jestli je to vůbec relevantní tvrzení).

Ač jsem zjevně nepoptával ULN, tak se zase vrátíme k tomu, co je na živě běžné, tedy, nepřečíst požadavky a rovnou cpát všem vlastní preference. ULN a ani LN jsem nepoptával, protože někdy mi hučí u hlavy větrák notebooku (tedy malá mrcha, co točí 6tis otáček) celou noc a to, co chci, bude daleko a tišší. V kanceláři mám server o dost hlučnější, než to, co bude z tohoto a to není jediný stroj, co tam běží.

Takže, abych tedy ten hrubý pytel zotrhnul, aby záplata měla odůvodnění (nevím, kdes k tomu došel, slušně jsem dost dopodrobna popsal požadavky, uvedl jsem, že jsem četl zdejší doporučení, pak jsem ještě upřesnil situaci a slušně se zeptal na odůvodnění Tvého tvrzení, protože jinak byla ta reakce bez hodnoty, ale budiž), tak ULN a LN mně nezajámá. Řeším zde konkrétní sestavu, kterou jsem si vybral po pečlivé úvaze v závislosti na možnostech, které mám, a závisloti na požadavcích, které mám, v závislosti na preferencích, které mám. Znám problémy, které to přináší, jsem si jich vědom a akcpetuju je a hledám jen lehké doladění konceptu (klidně všechny díly jiné, ale koncept musí zůstat). Tedy, vyždímat z uvedeného konceptu maximum, ale klidně nedosáhnout dokonalosti (resp. dokonalosti v jiném směru, než který mně zajímá).

Stačí takto? ;)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 6. 12. 2014 12:43

Z původní (navrhované) sestavy:
RAM špatně, zdroj špatně, grafika špatně, plotnovej(ý) HDD špatně (WD Red do desktopu? Really? ), deska špatně, procesor .. asi taky špatně.

Proč? To se můžeš dozvědět, když použiješ funkci hledat - vše bylo zde na fóru řečeno už několikrát.

Takže krom skříně je špatně celý návrh té sestavy.

Tudíž tě odkážu sem, doplň dle toho (s tím, že skříň chceš FD Node 304) a pak se můžeme dále bavit. Za těch 23 tisíc, na kolik to dle zběžného součtu vychází, bych řekl, že to půjde navrhnout jinak a lépe.

Ale abys neřekl:
http://www.czc.cz/9f25906ricgqq807s1du71jss4/seznam Takhle by to mělo vypadat, byť jsem přešvihl rozpočet. S tím, že:
- lze vyhodit ty 3 ks Noctua redux
nebo naopak
+ přikoupit Accelero IV Extreme* na R9 280 a lze ze sestavy udělat celkem solidní semi-LN řešení (pro komplet LN by bylo nutno vzít místo Corsair CX aspoň Corsair RM)

A na rozdíl od tvého původního návrhu, tuto sestavu lze snadno i přetaktovat...

*Nejsem si jist, zda-li se ACEX IV dá do FD Node narvat, co jsem koukal tak by to jít mělo, ale jist si tím nejsem.

//edit: Opraveno, podpory mini ITX desek skříní mne z hlavy nekopla.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 14:43

Děkuji. Jen pár poznámek.

* Skříň je miniITX, ač mají v CZC v popisu ATX. Deska se tam tedy dle mého nevejde, proto byl výběr jaký byl.

* CPU - schválně jsem se kůli TDP držel níž, protože nepotřebuju extra výkonné CPU i vzhledem k vybrané skříni a radši obětuju TDP CPU, dokonce jsem uvažoval i o 2 jádru.

* Grafiku, ač to jsen neuvedl, bych radši nVidii, ze zkušeností + dalších názorů mají odladěnější ovladače, více se věnují optimalizaci + jsou jejich grafiky na tom obecně lépe (je možné, že pokud bychom se bavili o možnostech úprav chlazení, mají větší možnosti, to nevím).

* Doporučený zdroj je dle mého pro uvedenou skříň nevhodný, původně jsem taky chtěl modulární, jenže dle toho, jak se uloží zdroj do skříně (větrák dolu) a konektory budou v prostoru konce grafické karty, by mohli kartě vadit konektory kabelů, proto jsem zvolil zdroj, který má pouze jeden svazek kabelů, jsou co nejdál ve směru od desky a nic jiné tam není. Na tento problém jsem narazil i na fotkách a fórech na netu, u kratších karet by to nevadilo, u delších už je to dle všeho problém (kvůli nim se musí sundat i jeden z držáků disků), leda by byl zdroj užší, což jsem nenašel. Výkonově nevím, dle odhadu včetně časem uvažovaných HDD by to problém být neměl, je tam i rezerva.

* HDD, jak jsem uvedl, již mám 2x4TB a jelikož jejich účel je opravdu pouze úschova dat (systém, aplikace i hry budou na SSD), která se pak většinou čtou (v 90% video/audio/foto), obecně jen čtení v nanáročných operacích, nevidím v tom problém. Nemluvě o tom, že hlavní rozdíl (ač ne vždy zásadní) verzí disků u WD je firmware a spíše jde o marketing. Disky v tomto miniPC budou mít stejný účel, jako v Synology. Běží jen pár hodin denně (vlastně nočně) a víkendy i přes den a neočekává se žadný náročný provoz.

* Chladič + větráky jsem zmiňoval. Toto bych rád řešil, až budu mít finální zbytek doma. Je to proto, že až na základě reality bych se rozhodnul o tom, co tam použiju, jestli třeba nepůjde použít větší průměr větráků. Nevím ani, jaký zůstane prostor díky tloušce gragiky (když ještě ani nevím, kterou použiju) a díky umístění patice pro CPU, aby se nestalo, že si bude vadit grafika s chladičem CPU, nebo bude chladič moc u stěny skříně a nebude tam průchodnost.

* RAM - ok, to beru, nižší napětí a menší profil.

Co se týče pravidel, mám za to, že vše podstatné jsem zde uvedl a nepodstatné neuvedl záměrně, pokud o to nejde. Tedy jsem neuvedl již zmiňované LN, ULN, HCULN - nemluvě o tom, že jde toto docela těžce přesně definovat a je to často subjektivní - vnímání zvuků, hluků, prostředí nasazení, denní, noční režim, ... Cenu jsem neuváděl schválně, protože to je pak někdy limitující a často se v dobré víře rádci tohoto moc drží a tím ve výsledku může tazatel přijít o zajímavé doporučení, které sám nenašel. V ITX velikosti není zase tak moc na výběr a dle toho, co jsem viděl, tak ani nejdražší řešení není nezaplatitelné (tím neříkám, že po něm šáhnu, jelikož dle požadavků to není nutné). Prostě bych rád něco dobré a pak to, jestli jde o 22 tis, nebo 30 tis, už je jedno. Jak jsem psal, chci to na pár let provozu , takže se ta cena nějak rozloží. Neuvedl jsem, že si to budu skládat sám, omlouvám se, doplňuju.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 12. 2014 14:56

swenak píše:Napadlo mně tedy, vyřešit to formou mini PC 3in1. Nebude to extra dělo na hraní, ale umožní mi to hrát snad i novější hry, když budu chtít, přehrávat filmy, používat to jako běžné PC (takže se sníží nároky na pracovní notebook). Zároveň tam budu moct mít diskové pole pro data, zálohy. Systém by byl Windows 7 (časem možná 10), video bych asi přehrával přes MPC-HC, nebo XBMC. Trošku se bojím ovládání v režimu "video", kdy bych nerad přišel o jednoduchost mediálního centra s dálkovým ovládáním (používám Harmony One)

Osobne suhlasim s Kineczekom.
Ale skusil by som na tvojom mieste pouvazovat napriklad nad:
MSI NIGHTBLADE - Z87I GAMING, 2x DDR3 3000, DVD-RW slim, 3.5 "/ 2.5"/2x mSATA, 6x USB 3.0, WiFi, GLAN, Bluetooth 4.0, DVI, DP, HDMI + dokupit RAM, SSD a CPU i5 je to mini ITX gaming sasi
Alebo ozeliet hranie a v tom pripade kupit nejaky mini PC - ZOTAC ZBOX BI320 + 4GB ram+SSD, Lenovo IdeaCentre Q190 (tam vymenit HDD za SSD) alebo GIGABYTE BRIX BXi5-4200 + ram + SSD.

Este k diskom, tam ak skrina, urcite nie RED WD...
anonymni

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 15:09

Děkuji, ale toto se mi popravdě moc nelíbí :-( Světla by asi šla vypnout, dobré je jistě, že je nadzvednutá skříň, ale tak nějak mám radši čistý design, hlavně, pokud bych to náhodou měl na očích. Už ta modrá LED na Fractalu je "špatná" a bud ji nezapojím,nebo přelepím, pokud to nepůjde :-)

Co se týčer RED, v čem si myslíte, že je tedy u nich problém, pokud bude nasazení, jaké jsem psal? Jediný "problém" je snad TLER a to jde přes WDTLER vyřešit. Mají snad lepší MTBF než Baracudy, 3 roky záruky a tím, že jsou určeny pro 24/7 a nebudou tak používány (a před koncem záruky budou i tak vyměněny), v tom problém opravdu nevidím. Otáčky jsou menší a tedy míň hluku, vibrace jsou pro NASWARE 2.0 žel větší a upgrade dodatečně už nejde (tedy lze, ale jen u WD), ale tak nic není dokonalé.

EDIT: Jinak, původně jsem dokonce chtěl tuto skříň (http://www.alza.cz/cooler-master-elite- ... 121846.htm), ale kvůli délce GPU a do budoucna kvůli více HDD, jsem to zavrhnul.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 12. 2014 15:38

WD red su primarne urcene na NAS (nie caste prepisy a 24/7 prevadzka) Proste je to ako u aut, vozit MB CLK skrinu je blbost.

Ale skusil by som pouvazovat nad inym riesenim
Kombinacia motor z ferrari (gamePC) + kabrio (HTPC) + dodavka (NAS) nie je dobre riesenie.
Bud obetovat jednu vec, alebo spravit GamePC(co tiche bude len ciastocne) a prevadzkovat s nim aj HTPC a NAS zvlast (este jedno Synology) alebo spravit 2 PC a to uz by slo sklbit....

Ten coolermaster 110 mam na miniserver (miniITX + SSD + 2x2.5" 1TB hdd)
Je to tiche a ked sa vypne ta modra dioda je to OK
anonymni

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 16:05

Jak jsem psal, zápisů je tam málo a to se nezmění. 24/7 není ani v Synology, protože přes den prostě jsou disky uspané a taky v noci se uspávají. Během 24h jsou v provozu odhadem tak 6h (o víkendu samozřejmě více). Prostě nevidím mezi provozem, jaký mám teď v Synology a v provozu, který by byl v PC, rozdíl. Aktuálně ani neprovozuji RAID, protože bych neměl dost místa a chtěl bych právě pak dokoupit další 2x 4T. Možná, teoreticky, bych ani nepotřeboval dokupovat 2 disky a tedy ani 4 pozice na HDD ve skříni a 5 SATA konektorů a počkal bych na nějaké 6T, nebo 8T v rozumné ceně.

Co se týče jiného řešení, pak by opravdu byla cesta jen přidat něco na hraní, protože, zbytek, ač jsou s tím problémy, je použitelný. Ale i to bych chtěl mít prostě malé a kompaktní.

Jěště možná doplním, že nejsem pařan, spíše mně před půl rokem chytlo WOT (jsem si kvůli tomu koupil i 15" Retinu s GT750, ale nevyhovovalo mi rozlišení) a tak bych to si rád někdy prostě zahrál a není na čem a notebook, co by to alespoň v mid utáhnul, jsem si prostě nevybral (jsem na notebooky extra náročný a ani za 65tis jsem nebyl spokojen). Není mi náct, takže nepařím vše nové, co je extra náročné, takže ani herní PC nemusí být extra výkonné (což je vzhledem k uvažovanému asi zřejmé). Tedy, stačí mi Hothatch, trošku ho "votunit", Ferrari není nutné :-) Uvažoval jsem i o GTX750, má snad 1/3 TDP proti těm GTX760, tím by se hodně věcí změnilo + bych třeba mohl mít ten CoolerMaster 110 a do něj pak namísto 2x4T + SSD dal třeba 2x6T, nebo 2x8T + SSD.
Naposledy upravil swenak dne 6. 12. 2014 16:14, celkově upraveno 1
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 12. 2014 16:13

Co se týče jiného řešení, pak by opravdu byla cesta jen přidat něco na hraní, protože, zbytek, ač jsou s tím problémy, je použitelný.

No tak treba len upgrade.

Problem je v mix rieseniach ze potom 90% veci sa musi riesit za behu. A casto horsie, Windows nie je vhodny na ukladanie dat (lepsie riesenie linux alebo NAS) ale to je proste o prioritach, ja gamePC nemam, co hravam tak SW-TFU 1 a 2 na OSX a WarThunder na PC mam iba robotu (Linux) ako HTPC sluzi Raspberry Pi B+ a 2ks NAS (jeden multimedia a druhy data (2 TB foto + logy, screenshoty a maili)
anonymni

Odeslat příspěvekod swenak 6. 12. 2014 16:18

No, to je ale právě to, co moc nechci. Jednak kvůli prostoru a jednak pro ovládání. Třeba i proto (prostor, ovládání) jsem zrušil AVR+5.0 sloupy a nahradil to 2.0 zvukem. Prostě, mám asi jiné priority a mám radši jednoduchá a kompaktní řešení, co nezabírají místo. Jsem tomu ochoten podřídit se natolik, že nemusím mít nejvýkonnější řešení, ani nejtišší řešení.

To je jako s tím autem, za peníze, co jsem dal do auta + úprav, bych měl rychlejší, nebo luxusnější, nebo praktičtější (no, možná i 2 auta). Namísto toho mám ale jedno, co je rychlé (ale ne nejrychlejší), je docela komfortní a dobře udělané a vybavené (ale není nejluxusnější) a i s ním něco odvezu (ač není nejpraktičtější). I tak jsem spokojen.
swenak
Junior

Další stránka