MiniPC - spojení NAS, HTPC a herní konzole (3in1)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod swenak 8. 12. 2014 09:36

Tak jen doplním pro ty, koho by to zajímalo a nejsou HCULN, ULN, LN pravověrní :-) Skřín se zdá být velice kvalitní, jen je větší, než jsem čekal :-) Přijdou mi zbytečně dlouhé kabely k čelnímu panelu, ale to se pováže. Zdroj jsem vzal nakonec Corsair CX500 a to z důvodu velikosti a asi i kvality. Je totiž 140mm namísto 160mm, takže se tam vejde a je tam ještě tak 20mm místo mezi kartou a zdrojem, což se využije na kabeláž. Teoreticky jsem měl v záloze Seasonic G Series 550W, který je sice modulární, ale má konektory úplně dole a tak by to nevadilo asi většině karet, ale už je zase 160mm a tak by byl na kartu nasunut a dle všeho by kabeláš musela dle konstrukce karty být vedena mezi kartou a boční stěnou skříně a to by mohlo vadit třeba větrákům. Jako desku jsem vzal nakonec GIGABYTE Z97N-Gaming 5 a uvidím, jestli budu spokojen, ač, mám pořád roupy vzít ten Asus Maximus VII Impact, přijde mi lépe umístěno CPU pro osazení větším chladičem + kvalitativně je asi taky jinde. CPU jsem vzal Intel Core i5-4570S, ten původní mi někdo vykoupil a nechtělo se mi čekat :-) Grafiku jsem vzal MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming, jelikož dle hodnocení je v této tříde nejtišší. Mezi kartou a zadní stěnou je myslím tak do 50mm místa, což je super, protože tam nakonec umístím nadbytečné kabely a smyčky z dlouchých kabelů pro napájení grafuky. Uvažoval jsem jěště o Asus Strix, který v běžném provozu netočí větráky, ale údajně zase někomu bzučeli cívky (ač to bylo o 970 verze).

Zatím nebylo moc času, mám to složeno jen provizorně, ale obecně je problém s kabeláží. Budu to muset pořád vyvázat a nějak rozumně uložit, aby to na nic netlačilo a zároveň vzduchu nic nebránilo. Jinak myslím to bude dobré, v běžném provozu si to jen vrní (ještě nemám vloženy 3,5 disky). Když jsem blíž, slyším větráky skříně, ale ty vyměním za něco od Noctua, napojím všechny 3 na systémový konektor (ač jsem četl, že jich je více, je tam jen 1 - no, mohl jsem si to ověřit, ale o nic strašné nejde).

Zatím nebyl čas zatížit to, ale zkoušel jsem na BF4 na ultra ve FullHD, tak WOT v plných detailech tas na FullHD a o sestavě nevím a to ještě není schována a zakrytována (ač ono kryt zase zvuk asi může trošku prozvučit, stejně tak o teploty se zvednou, uvidíme). Jediné, kdy jasně o sestavě vím je zapnutí, to se naplno pustí větrák GPU a snad i CPU, nevím jistě. Pak je to docela hukot, to ano.

Teď budu muset tedy ještě pořešit větráky a chladič CPU, dle všeho musí být jedna strana tak do max 110mm, možná i míň, díky umístění CPU.
Přílohy
IMG_0525.JPG
IMG_0524.JPG
IMG_0523.JPG
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 11. 12. 2014 10:10

Tak zase nějaké doplnění. GTX760 mi nepřišla extra výkonná, tak jsem zkusil ještě AMD R9 290. Ta již byla lepší, ale zase docela hlučná. Nakonec jsem vrátil obě a pořídil GTX970 od MSI. Výkon nad R9 290, bez zátěže pasivní, což je opravdu potěšující, TDP nižší, než GTX760. Jediná nevýhoda, která se žel potvrdila, jsou písakající cívky, ale zatím jen při počítání indexu výkonu ve Windows a 3D Marku. Uvidím, co dál, ale je to docela nepříjemné, protože to přehlučí někdy i zbytek sestavy :-)

Vyměnil jsem taky zdroj, namísto CX500 jsem použil CS550M, jednak kvůli kabeláži a taky proto, že CX500 nějak vrněj. Byla to dobrá volba, kabeláž se mi lépe tahala v té malé skříni a mohl jsem třeba 1 vedení SATA napájení + napájení CPU zmáčknout mezi zdroj a přední stěnu skříně. Není to sice úplně udeální, ale pak je všude více prostor. Zdroj je i tišší a snad se i míň hřeje.

Dále jsem vyměnil větráky ve skříni za Noctua redux PWM. Na CPU jsem dal chladič NOCTUA NH-U12P SE2 a opět nahradil větráky na PWM verze Redux.

Musím ale říct, že jsem se nidky tolik nenatrápil, protože tady opravdu je potřeba při takové konfiguraci řešit milimetry. Dokonce jsem musel sunda jednu příčku skříně, abych mohl nasunout napájení na jeden HDD. Někdy jsem musel dělat rozborku, předělat to a zase složit, protože jsem třeba něco nedomyslel. Ještě dořeším regulaci otáček, poupravím ještě trochu vedení kabelů a pak pořešit nějaký snímač pro IrDa ovládání. Taky mně zklamal unifying, protože dle všeho má problém i na 3 metry, proto musím nějak externě vytáhnout přijímač, ale to už jsou prktiny.

Jinak tedy, celková cena bez HDD se dostala lehce přes 30tis s DPH. No, čekal jsem míň, ale není každý den posvícení :-)
Přílohy
IMG_0550.JPG
IMG_0551.JPG
IMG_0556.JPG
IMG_0559.JPG
IMG_0563.JPG
IMG_0564.JPG
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 15. 1. 2015 06:36

Jen aby to tady doplnil, ač si to asi stavět nikdo nebude (kdo by chtěl mále all-in-one :-) ), tak jsem ještě zrušil původní desku Gigabyte a nahradil ji za Asus Maximus VII Impact, která má mimo jiné 4 regulovatelné konektory na větráky (pozor, PWM je jen ten na CPU).

Dále jsem zrušil 2x 4T WD RED a nahradil to jedním 6T WD RED s NASware 3.0. Důvodem je komfort (vejde se mi vše na jeden HDD), hlučnost (někdy jsem měl zaplé oba HDD a už to nebylo ono) a taky vibrace, ten nový už má NASware3.0. Ještě chci koupil Himuro na ten disk, ale skladem ho v Alze nenašli, tak jsem zatím bez něj, ale je to taky v pohodě. Na zálohu nutných dát pořídím buď 2T externí 2,5" od WD, nebo možná postačí nějaký 128/256GB flash disk, protože těch osobních dat mám celkem do 100GB, zbytek jsou jen stažené věci.

Taky jsem z CPU chladiče sundal zadní větrák, protože jen o cca 20mm dál už je zadní větrák a tak to asi postrádalo asi smyslu. Nastaveno to mám tak, že standardně je puštěn jen CPU větrák 120mm a jeden 92mm přední větrák, který fouká na SSD a HDD (oba na nízké otáčky) a až když stoupne teplota, pouští se další přední větrák a zadní větrák. Ještě ale budu laborovat se SpeedFan, který s touto deskou již taky funguje. Jo, na chladiče mimo CPU jsem dal redukci z 12 na 7v, protože jsou PWM a pak to točilo v DC více otáček, než kolik mělo.

Snad už nebudu nic měnit, leda časem nové CPU na nové platformě, ale nutné to není, zatím nepozoruju problémy.

Už mám i HDMI CEC na zapínání/vypínání TV z PC (nebo naopak, vypnu TV a uspí se PC), případně na ovládání PC (XBMC) z TV ovladače, ale toto nepoužívám, protože jsem pořídil i FLIRC, což je USB IRDA přijímač a tak můžu Windows ovládat TV ovladačem, což se opravdu hodí. Např. na pozadí stahuju něco a mám puštěny nějaké komunikátory a koukám z postele film. Pak stačí, když přes dálku přepnu do jiné aplikaci, nebo minimalizuju okno a vidím, co je v jakém stavu a když tak zase přenu na XBMC.
Přílohy
IMG_0720.JPG
IMG_0718.JPG
IMG_0639.JPG
IMG_0636.JPG
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 1. 2015 10:41

K Unifying ... zkus ho dat na prodluzovaci USB kabel a hodit za skrinku. CASE od PC pusobi jako solidni rusicka. U mne (a u par dalsich lidi z fora) toto jednoduche reseni pomohlo.

U toho REDu bych se bal (TLER), ze z nej casem nedostanes data. (Vse dulezite urcite pravidelne zalohuj.) Ale o tom uz jsem se nejen ja rozepisoval na foru jinde.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod swenak 15. 1. 2015 11:09

Unifying mám na kabelu, je to vidět i na obrázku, ač už jsem to hezky uklidil pod TV, ale díky :-) Jen se mi teď zdá, že se snad ruší s FLIRC, uvidíme. Možná taky budu muset dát 2x unifying, protože nejde nastavit, aby myš nezapínala PC a někdy se mi stane, že uspím PC, myš se hne a zase se probudí. 2 přijímače to dle všeho vyřeší, protože jde toto neprobouzení nastavit na celý přijímač.

S REDem jsem to tady již myslím taky psal, vím o tom a je na to utilitka WDTLER, ale mám pocit, že poslední firmware i toto nějak řeší, ale ještě jsem to pořádně nestudoval. Ale jiný vhodný HDD prostě není v této kapacitě a že jsem měl předtím ty 2 4T disky bylo proto, že jsem je měl původně v Synology.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod midlan6 15. 1. 2015 21:35

Krása :tleskani Kam se hrabou herní konzole.
midlan6
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 15. 1. 2015 21:53

No, popravdě mám taky radost i z toho, že to vypadá docela hezky a jednoduše, což je jistě subjektivní, ale nebýt té skříně, je možné, že bych to ani neřešil a nepoustěl se do toho :-) Jen jsem tedy, ač na obrázcích to tak ještě nebylo, odpojil power a HDD LED, aby to nerušilo v noci. Trošku mi vadí, že ten Asus má vzatu display pro zobrazování nějakých stavů a nejde vypnout a svítí pořád na červeno, ale naštěstí to není moc vidět a nakonec to stejně zalepím páskou :-) Taky ta grafika má svítící logo (opravdu toto někdo ocení?), co přes škvíru po demontovenám regulátoru case fanů svítí ven na zeď, tam to jde sice odpojit, ale musel bych sundat chladič a to se mi nechce, takže to zase jen zaslepím :-) Ale z postele to viděn není, cloní mi to TV.
Přílohy
IMG_0722.JPG
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 1. 2015 22:11

Jo, no. Tyhle svitici veci fakt nechapu. Oceni to max teenageri ... ale kdo vi. Treba jsou dnes hlavni kupni silou v PC segmentu prave oni.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod swenak 15. 1. 2015 22:29

Ono to není jen v PC segmentu, přijde mi, že všude je moc světel a různých cukrlátek. I v těch autech čím dál více žárovčiček, některá autorádia nahradí diskotéku. No a když se k tomu ještě přidají nějaké ty tuning lampy na podvozek, nebo do skříně, tak to je teprve cool. Ale stačí se podívat na Rychle a zběsile a víme, že to nebude o věku :-)

Jinak, hned, jak jsem sem dal tu fotku, jsem to zalepil a je klid :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 1. 2015 22:35

Nj, svitici logo gpu jo, ale ze by radeji dali lepsi civku... :-(
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod swenak 15. 1. 2015 22:44

No, s tou cívkou je to asi pravda, ale zatím jsem o ní věděl jen, pokud jsem pustil testy grafiky, jinak ne. Ale tak chápu to trošku, že logo je důležité, jako dítě jsem měl taky rád podobné kravinky :-) Ale že by mi svítilo logo Atari při psaní hry v Basicu, to tedy ne :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 1. 2. 2015 08:43

Tak jsem se dokopal a instaloval ještě gumové antivibrační sloupky a hlavně Himuro. Udělal jsem si na něj závěs z úhleníků z Bauhausu (možná je časem ještě více provrtám kvůli vzduchu). Na SSD jsem nalepil zespod zarážky z nějaké tlumící hmoty, aby to nebylo přímo na žebrech. Sice jsem si říkal, že bych to udělal nějak lépe, třeba příčně ještě konzoli mezi závěsem, ale... Ještě musím předělat trošku vedení, dát jiné SATA kabely a už dám tomu pokoj a najdu si něco jiné na hraní a tunění, abych se nenudil :-)
Přílohy
IMG_0847.jpg
IMG_0846.jpg
IMG_0841.jpg
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 2. 2015 13:07

Nakonec to nevypada veru zle.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod swenak 1. 2. 2015 13:44

Tak to beru jako vrchol možného uznání, díky :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 2. 2015 13:50

Mne se libi, jak tam ty L profily krasne sedi. Skoro jako by byly odtud.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Předchozí stránkaDalší stránka