Výběr NASu + kamer + multifunkce

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 26. 6. 2015 07:55

Kvůli změně podmínek jsem založil nové téma namísto tohoto: viewtopic.php?f=932&t=1234266&p=10713865#p10713865

Pro rekapitulaci -

Vybírám NAS server ke kterému potřebuji připojit 3 kamery a který bude sloužit jako sdílené úložiště pro asi 10 PC.

Dále potřebuji aby to zvládalo:

- Synchronizace přes Google Drive
- Automatická záloha obsahu serveru na PC (Win7) v LAN s tím, že se bude udržovat deset záloh (momentálně řeším přes Cobian)
- Vzdálená správa bez nutnosti veřejné IP + přístup k záznamům z kamer
- Možnost u některých složek nastavit přístup pouze pro určité uživatele

Co jsem se tak díval, asi pro tento účel nemá moc smysl brát něco jiného než Synology, tak bych se jen rád ujistil, jestli zvládne vše potřebné ?

Vzhledem k těm kamerám by to asi chtělo něco výkonnějšího, přemýšlel jsem nad:

http://www.czc.cz/synology-ds414-disc-s ... 21/produkt

případně: http://www.czc.cz/synology-ds415-disk-s ... 42/produkt

Ale tipům na jiné modely se bránit nebudu, platí i pro kamery

Co se kamer týče, zaujaly mne tyto: http://www.czc.cz/vivotek-fd8164-f2/142137/produkt

Pro záznam z kamer bych asi použil: http://www.czc.cz/wd-av-gp-eurx-3tb/132810/produkt

Na data WD RE-4 (už mám)
Naposledy upravil kapitan_marciano dne 26. 6. 2015 13:46, celkově upraveno 1
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 26. 6. 2015 09:04

- Vzdálená správa bez nutnosti veřejné IP + přístup k záznamům z kamer

To by me zajimalo jak chces tohle resit (vyjma toho ze by tam bezel teamviewer)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 26. 6. 2015 09:13

Teď tam chodím přes google vzdálenou plochu (na serveru jsou win), s teamviewerem problém nemám, ale myslel jsem, že Synology bude mít nějaké vlastní řešení.
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 26. 6. 2015 13:57

Ještě sháním nějakou síťovou multifunkci - stačí ČB.

Něco s vysokokapacitním tonerem - tiskne se cca 14 tis. stránek ročně, tak bych chtěl, aby to zvládlo natisknout alespoň 10 tis., aby se nemusely pořád doobjednávat tonery.

Zvažoval jsem i inkoust - prokazatelně jsou tam nižší náklady na tisk a údajně jsou tyto tiskárny i spolehlivější než laserové, asi by měly být i méně hlučné. Co myslíte ?

Laserovou mám přeběžně vybranou tutu: http://prodej.pekro.cz/laserjet-pro-500 ... 76824/#top

Z inkoustových: http://www.czc.cz/hp-officejet-pro-x476 ... 08/produkt
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 29. 6. 2015 11:16

Nikdo nemáte zkušenost jak funguje Synology s kamerami ? :oops:

Nebo mám radši složit klasické PC a použít např. tento SW: www.ispyconnect.com/ ?
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 29. 6. 2015 18:50

Ahoj, tiskárnu s inkousty mohu doporučit, používám několik let síťovou inkoustovku HP. Vybíral jsem model, který má cartridge plnitelné zezhora a kupuji vysokokapacitní velkou kazetu.
Celkově jde uspokojivě dvakrat celá znovu naplnit bez ztráty tiskové kvality.

Rychlost tisku je srovnatelná s laserem. Tisková kvalita na běžném papíru není tak perfektní jako u laseru, ale na běžné tisknutí je téměř totožná. Jediná nevýhoda je nižší odolnost proti osahání papíru mokrou rukou. Oproti laserovým tiskárnám, který jsme měli předtím (rovněž HP) nebyly inkoustovky nikdy potřeba odborně servisovat.

Až budu kupovat novou, vemu verzi s fullduplexem.

IT "odborníci" mi tehdy chtěli vnutit něco s oddělenými nádržkami na inkoust, nelituji že jsem koupil HP. Cena tisku při refillování je nižší než s odďelenými cartridgemi. A neznačkové cartridge nedoporučuji, vždy doplňuji originální. Třeba to co dodával kdysi ABEL z Brna jako údajně novou neofic cartridge tisklo mnohem méně kvalitněji než dvakrát refillovaný vysokoobjemový originál.
VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 30. 6. 2015 15:38

Díky za informaci. Ohledně rozpíjení inkoustu při kontaktu např. s vlhkou rukou - děje se to i v případě originál nedoplňované cartridge ?
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod VaclavKlaus 30. 6. 2015 17:59

Ano děje se to i u originálu, ale jde spíš o mokrou ruku.
Když tisknete barevné fotky, tak je musíte nechat chvilku zaschnout. Zase neni to problém, ale vlastnost inkoustu.

U laserovky vám někdy tisk špatně zapeče toner a taky se může rozmazat.
Pak taky může být problém (setkal jsem se s ním jen jednou, tuším, že šlo o laser OKI) , že tonery silně zapáchaly při tisku a v místnosti, kde se tisklo se nedalo dobře dýchat.

Další nevýhoda některých laserovek, pokud hůř zapečou toner, tak potištěné papíry práší mikroprachem a osoby s alergií na prach s nimi nemůžou bez podráždění sliznic manipulovat.

Celkově je ale laser kvalitnější tisk i technologie.
Inkoustový cartridge mohou zasychat, pokud se netiskne příliš často.
Inkoust je ekonomicky velmi výhodný za předpokladu, že se naučíte sám rozumně refillovat. S cartridgemi z druhovýroby nemám dobrou zkušenost.
VaclavKlaus
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod alex430 30. 6. 2015 18:38

Ahoj,

Synology je nelepší volba z NASů v současnosti, za sebe bych šel do vyšší verze je o pár korun dražší ale zase získáš více výkonu. Jinak splňuje vše co zmiňuješ, je zde i možný přístup bez veřejné IP.
Záznam na kamery je realizovaný na jimi dodávaný Surveillance Station, zde si ale ověř pro kolik je kamer. V nižších verzích je v základu pro jednu kameru a další licence se dokupují samostatně (cena se pohybovala kolem 800,- Kč za licenci).
Co se týče tiskárny taky se přikláním k inkoustu stojí méně a i provoz je levnější. Za sebe můžu doporučit Brother.
Pokud by jsi chtěl, nebo tě někdo tlačil do barevné laserové tady bacha na repasy barev. Téměř všechny repasované barevné tonery se sypou a zanášejí celou tiskárnu. Zde je lepší koupit originály ale to už je cena někde jinde proti inkoustu.
alex430
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 30. 6. 2015 19:22

Ale neni, sifrovani a podepisovani jsou nad vykon topinkovacu a racionalni reseni by bylo koupit maly server, na ktery to navesit. I IPCam berou systemove prostredky, nejen linku. Rozbehani je o zrni a cihle, stejne tak IPCam, tiskovy server atd. Jen to nebude mit tak strasne pekne ikony jako DSM. A vyhody? Jednoznacne schopnost sifrovat a podepisovat zaznamy v realnem case ... v otazkach soukromi a bezpecnosti zadne kompromisy a u soudu z nich sedrit kuzi.

Mival jsem neco podobneho na N54L - tiskove server, TV, kourova a magneticka cidla Insteon, protipozarni senzor v AP (Zyxell), sekundarni pripojeni 3G pro pripad likvidace pripojky a napajeni (PoE Switch v UPS) s 8kousku IPCam. V realnem case umi Zoneminder spravovat oblasti zajmu napr.: dvere na strane ridice apod., podepisovat a zrdcadlit do sekundarniho uloziste (jina lokalita) uz zasifrovane a podepsane. Grive (Google Drive), OneDrive (Microsoft One Drive) neni problem a cele to leze ven on-the-fly pres multiplatformni EncFS. Tzn. primarne poridi fotky, okamzity upload doprovazeny kamerovym zaznamem. Cele to je vymyslene a ulozene tak, aby se tam byla casova prodleva 5minut, nez se k tomu fyzicky dostane (za predpokladu, ze vubec zjisti, kde to je a mezitim to nahrava a uploaduje, pricemz davno prisla notifikace a umi DSC/Insteon umi zalovat Fireguard nebo Police zcela automaticky). Take to umelo VPN, stramovat mi kabelovku, tisknout, skenovat, NAS (+OwnCloud) i soukrome Groupware pro uzky okruh lidi. Takovy maly sekundar primaru ulozeneho v housingu.

Delej jak myslis, ale tohle zadny levny topinkovac Synology neumi.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 1. 7. 2015 16:36

Cartridge/tonery by se určitě kupovaly originál a nové (ne refill) a tiskárna bohatě stačí černobílá. Kvůli tomu rozpíjení inkoustu se asi nakonec přikloním k laserové tiskárně (myslel jsem, že už je to "nějak" vyřešené)...

Napadla by vás případně nějaká alternativa k té HP ? S vysokokapacitním tonerem který by obsahoval i válec... Teď jsem zaznamenal pár stížností na HP ohledně firmware - že je občas nutné tiskárnu restartovat apod., to by nebylo dobré, potřebuji, aby to spolehlivě fungovalo.

Co se NASu týče, také jsem přemýšlel o vyšším modelu, konrétně: http://www.czc.cz/synology-ds715-disc-s ... 30/produkt

nebo

http://www.czc.cz/synology-ds415-disk-s ... 42/produkt

Možná by nakonec stačil i na dva disky...

O licencích na kamery vím, případně by se dokoupily, v tom by nebyl problém... Jinak co jsem se díval, tak přes MyDS by by se mělo jít odkudkoliv k NASu (bez veřejné IP) připojit s tím že se dostanu ke všem souborům, do nastavení i ke kamerovým záznamům, je to tak ?

Matysek: moc děkuji za tip, ale bohužel, potřebuji něco, co zvládnu spravovat což by asi nebyl tento případ a experimenty radši provádím jen doma... Jinak ty kamery tam budou spíše tak "by the way", případný záznam z nich by stejně nebylo možné u soudu použít kdyby cokoliv.
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 7. 2015 16:52

To si nemyslim, roky pracuju na soukromem projektu s nekolika "vlastne uz skoro kamarady - Indie, Ukrajina, Taiwan a Australan" a vyvyjime multiplatformni GUI v Py.
Protoze mam hotove obrazy na Gen8, N54L, N40L, N36L i Dell T20, tak by to bylo o prebouchani IP, hesla, SMB cache apod ... a da se stim udelat "generic server" za par minut. Ale porad porad na tom pracujeme. No zatim to podle rolling bezi na 1573 "serverech" - stal Beta, ale zabavi to, kdyz vsichni doma spi :)
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod alex430 2. 7. 2015 11:35

Laserové tiskárny od HP jsou vcelku dobré, ale i občas se chytne špatná série a je to někde. Zase záleží na rozpočtu jaký máš, že by jsi mohl využít HP carepack.
MyDS je jak popisuješ přímo na stránkách Synology je popsané jak to funguje.
Za sebe bych šel do 4 diskové verze. Pokud jde o firmu zde platí zálohovat, zálohovat, zálohovat....
alex430
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 3. 7. 2015 14:38

Matysek: mohl bys mi poslat odkaz na stažení ? N54L mám doma, tak bych to vyzkoušel...

alex430: Rozpočet je cca těch 20 tisíc, carepack vychází na 4600: http://prodej.pekro.cz/hp-3ynbd-laserje ... 61001/#top

Zase si říkám, že taková tiskárna by snad měla alespoň ty 3 roky vydržet při zatížení cca 1000 str./měs. Klidně bych vzal i něco levnějšího, jenže tam jsou zase tonery na 2 tis. stránek a musí se měnit zvlášť i fotoválec...

Aut. záloha na několik míst již funguje, ale asi vezmu pro jistotu ten 4 diskový, není zase o tolik dražší...
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 4. 8. 2015 14:04

Takže zatím mám vybráno takto, nakonec beru i nové disky, 1x WD AV-GP na záznamy, 2x WD-RED na data

http://www.czc.cz/142137,132810,112471, ... 30426/kody

Tiskárna stále ta HP: http://prodej.pekro.cz/laserjet-pro-500 ... 76824/#top

Nějaké návrhy ? Jinak bych to asi příští týden objednal...
kapitan_marciano
Junior

Další stránka