domácí NAS, LN / uLN, 8000 Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod josefbuba 14. 10. 2015 17:37

Zdravím,
Rád bych si pořídil domací NAS, když jsem viděl, kolik stojí Synology a má pozice jen pro 2 SATA disky, domací NAS zněl jako dobrý nápad, případně jsem uvažoval ještě nad Raspberry PI 2 B (ale má to jen 100 Mbits sítovku a 4 USB porty, což na 1-2 externí disky by bylo ok, ale ta rychlost..) a nebo pak Turris Omnia (ale to bych čekal až do konce roku)

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: LN, uLN. Poběží to 24/7.
UCEL PORIZENI SESTAVY: Očekávám od toho DLNA (1080p videa, nemusí být 4K, ale když by to umělo 4K, nezlobil bych se :lol: ), FTP server a abych mohl stahovat nějaké soubory z torrentu
Čím víc místa a konektorů pro HDD tím lépe.
FINANCNI LIMIT: -+8000Kč
OPERACNI SYSTEM: Linux
SESTAVITE SI PC SAMI: Sám
BUDETE TAKTOVAT: Nemyslím si, že by bylo potřeba
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: holá skříň bez HDD (ty již mam)
Kupovat to chci na CZC.cz (akorát si to sestavím sám)

Nevím, zda se vůbec vyplatí uvažovat nad DDR4. Právě proto bych chtěl oslovit zdejší odborníky
Naposledy upravil josefbuba dne 14. 10. 2015 21:33, celkově upraveno 4
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 14. 10. 2015 18:15

hmmm.... Jestli to má být ULN tak celej limit máme jen na Case + chladič + ventilátory :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod josefbuba 14. 10. 2015 18:36

Až tak drahé to je, jo? Myslel jsem třeba, že deska se zdrojem např. ASrock N3150DC-ITX by mohla stačit, ale myslím si, že to má málo SATA portů. Stojí cca 3 tisíce a neříkej mi, že 5k by nestačilo na ten zbytek ?
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 14. 10. 2015 18:59

na prehravani k telce raspi - to bude TNN.
na data dat do nekam do skrine abys nemusel vyhazovat penize za himuro, tiche chlazeni apod - https://www.alza.cz/hp-proliant-microse ... 50.htm?o=1

jestli dobre pocitam tka to mam presne v rozpoctu :-)

-- 14. 10. 2015 20:01 --

josefbuba píše:Až tak drahé to je, jo? Myslel jsem třeba, že deska se zdrojem např. ASrock N3150DC-ITX by mohla stačit, ale myslím si, že to má málo SATA portů. Stojí cca 3 tisíce a neříkej mi, že 5k by nestačilo na ten zbytek ?

podivej se na ceny tech veci ktery ti z normalniho kompu udelaji ten ULN. skrin nebude za litr nybrz za trojku, himura atd, naskakuje to. k desce potrebujes ram, potrebujes zdroj...
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod josefbuba 14. 10. 2015 19:50

Přeci jen rád bych rád, zda by byl někdo tak ochotný, hodný, atd. ukázal košík, jak by to mohlo vypadat uLN.

Stejně si říkám, když bych vzal tu desku, kterou jsem zmínil, tak moc nežere prý a ještě je to dodávané s adaptérem, tak ten rozpočet by mohl stačit na skříň, chladič a ventilátory, přece CPU nepoběží celou dobu na 100%, aby to chtělo nějaké velké chlazení. Spíše mě jde o utlumení disků.. :-)
Grafika bude integrovaná, tak jen chladič na CPU a pár větráku. Nebo se pletu?

Případně by se to dalo řešit 2.5" disky, ale to by muselo mít víc SATA konektorů. Které by se mohli dát vyřešit přes PCIe řadič, ale nikdy jsem to neměl a tak nevím, jak je to s kvalitou, apod.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod remet 14. 10. 2015 20:27

Sorry, ale to je zase kockopes...
Tak bud to ma byt NAS, ktery bude nekde ve sklepe, bude mit treba 40TB ci vic a hluk neni pak neni to nejdulezitejsi a nebo to ma byt HTPC, ale to zas muze byt na 40-60GB SSD a data si bude tahat po siti. Delat NAS na jednocipove desce s vykonem mobilniho telefonu je nesmysl. "Network Attached Storage" nema byt ve svem smyslu jeden ubohy 1TB HDD pripojeni 100Mbit sitovkou. Kdyz necemu dam nazev NAS, tak predpokladam aspon 4 HDD a realnou prenosovou rychlost 80MB/s a vic a ne Malinu s 1 HDD pres USB.

Tahle touha vyrabet multi(ne)funkcni veci je mor - ani jednu sluzbu to nebude umet poradne a bude to ve vysledku drahe.

-- 14. 10. 2015 21:48 --

Ja osobne bych se s mym NASem do tveho financniho limitu nevesel, ale v pomeru kapacita/cena i ve vykony na tom budu asi lepe. V soucasnosti jsem nekde na cene 1800/TB porizovaci ceny a 4.50/TB mesicnich nakladu. Prenosovou rychlost mam omezenou zejmena GbE siti, takze nejakych 100-110MB/s vcetne sifrovani vsech dat a to to jeste ve "volnych chvilkach" zpracovava obraz z 11 kamer (Zoneminder). Cimz si trosku protirecim a vim, ze by bylo lepsi to uloziste od kamer uplne oddelit, ale zatim na to nebyl bohuzel cas.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 14. 10. 2015 20:53

Můj názor je stejný jako kolegy Karslosa :) Takže nic víc psát nebudu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod josefbuba 14. 10. 2015 21:13

Aha, díky za vysvětlení, remete. Přiznám se, že ten úvodní příspěvek byl trošku zmatený, tak teď by to mělo být lepší.

Chtěl bych tedy zařízení, které bude umět DLNA a hlavně aby to tahalo soubory z torrentu. Nic víc od toho neočekávám. Čím víc sata konektorů, tím lépe. Myslel jsem si, že tohle vše by NAS měl zvládnout. Nebo se pletu?
Hluk tedy nechme stranou.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod remet 15. 10. 2015 08:42

Pak je to NAS -> tj. grafika neni podstatna, zvukovka neni podstatna, a parametry jako hluk nebo velikost jsou proste druhorade. DLNA je vec SW, takze pri stavbe HW se tim nema zadny smysl zabyvat.

Bylo dobre si rict u NASu asi to nejpodstatnejsi kolik disku. A jelikoz nepredpokladam, ze ho budes stavet na 2 roky, ale treba na 10, 15 let, tak kolik disku budes chtit pripojit casem. Logicku, pokud si postavis NAS pro 6 disku a za 2 roky budes chtit pridat dalsi 4 disky a nebudes je mit jak pripojit a kam fyzicky dat, budes si stavet dalsi NAS? Potrebujes mit nejakou moznost rozsireni. Takze kolik disku ted a kolik myslis, ze budes chtit za 2 roky nebo 5 let?
Podle toho bude treba urcit skrin, desku, radice, napajeni,...

Pokud ti ty pocty vyjdou na vic jak 8, pak bych sel lepe do SAS nez SATA (porty/radice, ne disky - to by bylo ponekud drahe).
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod Dusan 15. 10. 2015 09:00

Pocty disku u NAS take uz nejsou prilis podstatne, protoze vzhledem k cenam a velikostem disku uz pro bezne neextremisticke pouziti staci bezna deska s sesti sloty. Jako nejvyhodnejsi cenove dnes vychazi 3 TB disky, to znamena ze pri sestislotove desce ma k dispozici 15 TB chranene kapacity, coz naproste vetsine (95+%) uzivatelu musi stacit. Co se tyce situace do budoucna, tak prestoze provozuji NAS dlouha leta, nikdy jsem ho nerozsiroval do poctu disku, protoze kdyz mi dosel prostor tak mezitim klesla cena vetsich disku a vyplatilo se vice disky vymenit za vetsi nez dokupovat dalsi disk. Tj. pokud budou za pet let vsude 4K videa, tak zaroven nejlevnejsi varianta budou 6 TB disky a tech 30 TB kapacity mu opet asi bude stacit.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Junior

Odeslat příspěvekod remet 15. 10. 2015 09:56

"... uzivatelu musi staci" - takovych vizionaru uz bylo...

Tak mi jeste vyvesti co dalsiho mi musi za 5 let stacit.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod josefbuba 15. 10. 2015 11:50

Taky záleží, abychom se vešli do cenového rozpočtu.
6 sata řadičů by mohlo být "zatím" fajn, ale když bude víc určitě se zlobit nebudu.

Ono je to těžké, takhle říct, kolik disků bude potřeba. Asi tipnul bych asi takových 10? A není lepší počkat na uvedení Skylaků? Vůbec nevím na co bych se měl soustředit při stavbě NAS, tak aby to docílilo, co nejvyšší rychlosti přenosů.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 15. 10. 2015 12:31

10 disku? na co? skjylake? v cem by ti to presne melo pomoci?

Dobrou radu v podobe proliantu jsi dostal. Pokud pozadujes > 4 storage + 1 systemovy disk tak pritlac v rozpoctu cca na 3-5 nasobek.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod josefbuba 15. 10. 2015 12:47

Je mi jasné, že většinu rozpočtu budou tvořit disky, ale mě bude stačit jen ten stroj. Nějaké disky ještě mam, tak bych je tam dal.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 15. 10. 2015 13:04

tak jinak: kolik ulozneho prostoru potrebujes aktualne?
karlos00x
Pokročilý

Další stránka