domácí NAS, LN / uLN, 8000 Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod remet 16. 10. 2015 20:00

josefbuba: Rovnopravny jsi, ale spis jsi myslel "svepravny" :-) Hele, disk z Aukra, nevim. Ja bych to asi neriskoval. Co se tyka reklamace u vyrobce, tak to mam vyzkouseno u WD a funguje to lepe nez u ceskych prodejcu, ale postovne neni zrovna levne a penize ti nikdy nevrati. Radice ale treba kupuju pres eBay, protoze SAS radice jsou v CR za nesmyslne ceny.

O tom co postavit se da urcite diskutovat... Ale ja se asi nebudu umet vejit do tveho limitu i bez disku...

Intel G3260 1600,- (lepsi chladic nez box si dokoupis treba casem)
Gigabyte H97-D3H 2800,-
4GB DDR3 600,-
m2 SSD Adata 128GB 1600,-
Seasonic G 360 1900,-
Fractal Core 3300 1800,-

To jsem celkem na 10300. Plus nejake vetracky.

Ale vicemene je vsechno v eshopu stylem "seradit od nejlevnejsiho" :-)
- Asi by se dala najit deska co ma msata/m2 a 4 sata porty a levnejsi...
- Neco by se dalo usetrit na zdroji volbou Seasonic 350GT
- Bednu urcite najdes levnejsi, ale ja mam proste Fractaly rad - jsou fakt dobre zpracovane.

-- 16. 10. 2015 21:13 --

Kdybych to stavel pro sebe (jako ze asi casem budu, protoze oddelim NAS a zpracovani kamer), tak bych zvolil lepsi desku*, Noctua chladic CPU, 8 mozna 16GB pameti, zdroj asi Seasonic G 450 a samosebou Fractal Define XL.

* kvuli SAS radicum potrebuju desku s vice PCIe sloty.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod sr2053 16. 10. 2015 20:23

Osobně dělám NASy na Xeonech/I3 16+GB ECC RAM a jako systém FreeNas.
I na obyč. ProLiant ML10 v2 se dostanu na 100MB/s na obou síťovkách najednou za použití 6x 3TB WD REDu v RAID-Z2.
Torrenty , FTP. iSCSI.
Jako systémový disk stačí USB Flash disk 16GB.
Pokud ne HP tak poskládat supermicro desku + i3 + hromadu ECC RAM, vybrat se dá pěkně i na Abacusu.
Osobně bych už asi do nasu který nepodporuje ZFS asi nešel, je to bezpečné, rychlé, umí snapshoty atd...
sr2053
Junior

Odeslat příspěvekod remet 16. 10. 2015 20:27

Na ZFS nemam dost pameti. Kolik TB prostoru mas na tech 16GB pameti?
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod sr2053 16. 10. 2015 20:30

je tam to známenko + :)
ale mám tady NAS z 16GB a na něm 6x3TB disky v Z2, takže 12GB k dispozici a jede to pěkně. Pro jistotu ale doplním časem dalších 8GB.
sr2053
Junior

Odeslat příspěvekod remet 16. 10. 2015 20:44

Jo, pri tehle velikostech se na bezne dostupnem pocitaci provozovat da. Pro me je to jeden duvod proc nemuzu mit ZFS. Druhy je, ze ZFS neumoznuje, aspon zatim, resize.
Nebyt tech pametovych naroku, bylo by ZFS zajimavou moznosti a mozna bych na to presel a obetoval i spotrebu disku, ale zatim bohuzel.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 10. 2015 10:13

Jenom jedna polemika: co presne by v tom HP tak asi mohlo odejit? Jo, je to elektronika, ale prave protoze to miri primarne do firem (kde predpokladam, lze prodlouzit zaruku na 5let) tak ti nejsou nejaky vyrabovany siditka.
Kolik clovek potka za zivot desek ktery umrou dele nez za dva roky a mene nez za pet? To same CPU. Jestli neco chcipa v kontextu NASu tak jsou to jen disky.

Jinak se fakt tesim na nejak navrh sestavy na dane urceni v danem cenovem limitu.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sr2053 17. 10. 2015 13:35

Jaký je učel NASu, pokud tam budou filmy a po... tak bych kopil cokoliv CPU pentium, 4GB RAM a desku z 6ti SATA.
Pokud je to ovšem na zalohování důlezitých dat tak deska s podporou ECC, ECC CPU, a filesystém ZFS a nastavit si snapshoty. Snapshot je opravdu k nezaplacení, vir ti zašifruje vše na nasu tak stačí odvirovat PC, udělat rollback a vše na NASu je v původním stavu. Nemluvě o block replikacích na jiný NAS jako offsite záloha.
sr2053
Junior

Odeslat příspěvekod josefbuba 17. 10. 2015 14:03

Právě proto mě napadla ta deska - ASrock N3150DC-ITX
Ale to by prý nedosáhlo takových rychlostí? Já třeba nevím, když by ten NAS běžel celou dobu na co je tam potřeba SSD?

Psal jsem remetovi PM a pak se nejspíš asi rozhodnu. Uvidím.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod sr2053 17. 10. 2015 14:20

Za mě zásadní problém Realtec NIC. Na Nasu určitě Intel, Broadcom.
Navíc si nejsem jistý tím CPU jestli by stíhal transcode u DLNA, je to přeceje Atom.
Další věc která je hodně pěkná je mít více NIC např. jedna na DLNA+ SMB a druhá iSCSI. Díky tomuto ve svých PC už nemám datové disky , používám na to iSCSI a na vyhrazeném 1Gbitu nemám problém ani s hrama.
Edit : U freenasu ani nas4free je SSD nanic, celý systém běží z flash disku. I dobře nastavenému linuxu je ssd nanic.
sr2053
Junior

Odeslat příspěvekod remet 17. 10. 2015 15:10

karlos00x: Zdroj, deska - ty jsou v tom HP proprietarni. CPU, pameti je fuk, ty se daji vymenit (tedy pokud to HP nehlida podobne jako u svych notebooku).
Standardni zaruka je u microserveru 1 rok a zbytek se musi dokoupit - jak vic let, tak NBD, tak on-site.

josefbuba: Ta deska? Moje plusy a minusy k ni jsou zde:
+ je levna
+ je mala
+ ma mSATA port
- CPU Atom
- PCIe jen x1 (do toho se zadny slusnejsi radic dat neda)
- jenom 4x SATA
- sitovka Realtek (8111 uz neni az takova hruza, ale Intel je Intel)

Na co SSD v NASu? Na to stejne co HDD. Michat OS k datum na datovem disku je hloupe a flashky/CF/SD jsou pomale, zvlast pri paralelnim zapisu/cteni. Male HDD (do 100GB se uz nevyrabi), tak je nejlepsi volbou SSD.
S BSD delam 18 let (od verze 2.2.5 administruju, neklikam v Xkach nebo na webovem rozhrani FreeNASu) a rozdil mezi flashkou a SSD/HDD je hodne znat. Flashka se da trosku optimalizovat (mel jsem ji takhle v routru asi 3 roky), ale proti SSD je to strasny opruz.
Nemluve o tom, ze clovek, ktery provozuje ZFS, by mel SSD milovat, protoze zrovna na cache se bezne pouziva...
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 10. 2015 17:03

remet: standardni zaruka dle OZ je 2 roky. O tech 5 letech jsem mluvil protoze pokud tato moznost existuje, pak je v zajmu vyrobce samotneho, aby to nechcipalo tesne po 2lete zaruce jak ma moderni elektronika v oblibe. A pak obecne desky v takovych vecech proste neodchazi(EDIT: to same zdroj. neni to ani picopsu na hrane ani zbytecne 350W bezny ATX). Tam se nedava nic co by bylo na hrane pro vymackani max vykonu za min penez jako kdysi treba nForce - tech umrelo kolik? 80%? Jsou veci kde vek nehraje roli a "prezijou apokalypsu" jako treba stary dobry ThinkPady nebo vetsina serveru. No a pak existuji zabavne-modni vyrobky jako drtiva vetsina dnesni telefonu nebo noteboky do 20tis.

S tim SSD naprosto souhlasim, 128GB je dneska za par kacek - a mSATA verze muze byt vyhodou pri stavbe neceho takoveho.

Tak panove, docka se tazatel navrhu rozumne skladacky za osmicku? Hecnete se odbornici at vidi, ze to ma vymyslene lepe nez par pitomcu tady.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod remet 17. 10. 2015 17:51

karlos00x: Delta uz davno neni co byvala a ano i driv umiraly (a jsou drahe jak prase). Popravde v serverech (Dell, IBM, Sun, HP, Supermicro) mi umiraji nejvic desky a zdroje. Jinak "nejvic" neznamena nic velkeho, ale jen asi 3 zavady za poslednich 10 let u 30 stroju. Kupodivu disky od te doby co uz nepouzivam Seagate SCSI nemam mrtve zadne. Kazdopadne HP microserver je takovy SoHo "server" co nema moc spolecneho se skutecnymi rackovymi servery s Xeony (E5/E7).

Ja jsem mu to poskladal za 10000+-, vic to orezavat uz mi prijde moc na ukor rychlosti, spolehlivosti a funkcnosti, ale treba se nekdo vytasi s necim smysluplnym a ne kravinami typu 1037U :-)
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 17. 10. 2015 23:56

Hm, takze o 2/3 draz nez ta skladacka HP.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod remet 18. 10. 2015 13:23

karlos00x: Ach ty pocty, no nic. Ano, ale tazatel psal, ze HP nechce a muzeme oboji i porovnat jelikoz to nejsou stejne stroje:
HP:
+ ma iLO (pokud ho na neco vyuzije)
+ je o 30% levnejsi (7.6kkc* vs. 10.3kkc *HP neobsahuje cenu za SSD na OS)
+ je fyzicky mensi (25x25x25cm)
+ pasivne chlazeny CPU (resp. chlazeny celkovym pruvanem v bedne)
+ podporuje ECC RAM (pokud to na neco vyuzije)
+ ma 2x GbE sitovku (pokud to na neco vyuzije)

Staveny:
+ vyrazne vykonnejsi (pokud to vyuzije, na pouze NAS funkce by stacil i ten G1610T)
+ ma vetsi a variabilnejsi fyzicky prostor pro klidne i 10 HDD
+ ma vice PCIe pro mozne rozsireni o dalsi radice pro HDD
+ vsechny dily jsou standardni, vymenitelne a upgradovatelne
+ ma na desce SATAExpress (pokud by to k necemu vyuzil)
+ ma na desce m2 pro systemovy SSD
+ podporuje az 32GB RAM (4 sloty po 8GB)
+ ma 6 SATA3 portu (HP ma jen 2!) z cehoz 2 jsou sdilene se SATAExpress a m2) - celkem tedy 6xSATA3 nebo 4xSATA3+m2+SATAExpress
+ ma zdroj s vyssi ucinnosti
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 10. 2015 13:59

skoda, ze jsi nam ten navrh neposlal abychom to mohli porovnat...

verze SATA je pro uloziste nepodstatna.
karlos00x
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka