Upgrade sestavy

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod miky_lbc 23. 5. 2016 21:32

Prosím o radu, řeším zda upgradovat svojí sestavu nebo se jí již zbavit.

Q9300
EP45-DS3
8GB DDR2 (4x2Gb)
HD 4850
SSD Samsung EVO 840 120Gb
Corsair XT650

Potřeboval bych 16Gb ram (photoshop) a možnost zapojení 3 monitorů. Předpokládám, že upgrade by měl asi smysl pouze v případě, kdy bych vyměnil RAM + GPU. Ale ustojí Q9300 v dnešní době ještě nějakou rozumnou kartu?

Jde mi hlavně o práci v PS a střih videa. Pokud natom poběží nějak i nějaké hry (doom4?) supr, ale není podmínka.

Chtěl jsem se ho už zbavit, ale stále si říkám, jestli to není škoda. S novou grafikou by mi možná ještě 2-3 roky vydržel.

-- 23. 5. 2016 22:59 --

Koukám na cenu a sehnatelnost 4Gb modulů pro DDR2 a asi to je nesmysl, že? :-/. Leda to nechat na 8 Gb
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 24. 5. 2016 03:53

Kromě SSD a zdroje je to prehistorie, technicky z minulého tisíciletí.
Co s tím?
1) Pro střih to nemá potřebné parametry:
chybí 2 x HDD v RAID-0;
alternativně lze řešit pomocí ent. SSD (= dražší varianta).
2) Prastarý VGA nahradit:
http://www.sapphiretech.com/productdeti ... C&lang=eng
Tři monitory zvládne lehce.
Ve Photoshopu zapni GPU akceleraci.

Obojí použiješ i v novém PC; možná i zdroj.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 07:21

Disky mam v RAID relativně nové a rychlé, ty nepotřebuju.

Jestli budu stavět nové PC, tak to staré nechám jako záložní, takže z něho nic používat nebudu. Spíš mi šlo o reálné zhodnocení, jestli do toho vůbec jít a upgradovat. Pokud by 10 tis dalo PC ještě život na 2-3 roky, je to pro mě lepší, než teď dávat za novou sestavu 60.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 24. 5. 2016 08:14

Za 10 tisíc ? No, koupíš za ty prachy nějakou tu netaktovací i5 + desku + 8 GB RAM (možná i 16? klikat jsem si to nezkoušel, netuším). Proti Q9300 by tě to mohlo výkonostně relativně i slušně nakopnout.

Pokud doufáš v upgrade samotné Q9300; vybodni se na to. Smysl to nemá.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 5. 2016 09:46

(Sestavu s) Q9300 strel na Aukru od korunky. Vykonove na tom budes ve hrach lepe i s aktualni i3.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 13:33

Děkuju za názory... v tom případě koupím pořádné PC a tohle nechám jako záložní.

Upgrade by měl smysl pouze v případě, že bych mohl nechat Q9300 a desku. Říkal jsem si, že koupim za 5 grafiku a 1500 RAM a ještě třeba 2 roky vydržim.

Aktuálně mě štve stav s grafickejma kartama. Čeká se na 1080, pak se bude čekat na nereferenci, pak 1070, na AMD atd. atd. Přijde mi, že když si teď koupim PC s rozumnou mainstream grafikou, během pár měsíců přijdu jen na ní o více než 5-7 tis :-/.

Ale jestli je Q9300 takovej bottleneck, asi už to PC odepíšu.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 5. 2016 14:16

je
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 18:13

Díky za názor... a jakou teda mam vzít teď kartu? Zaskřípat zubama a vzít fakt 1080? Nebo něco staršího okolo 10ti, byť to teď není zrovna moc výhodné?
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 24. 5. 2016 19:36

To je snad na tobě, ne ? Jestli se ti chce vyhodit 21 000 nebo kolik GTX 1080 stojí -a nějak se ti to zaplatí, klidně si ji kup. Jinak myslím že je lepší chvíli počkat na GTX 1070. Jak sám píšeš - za chvíli to ztratí na hodnotě. Osobně si myslím že u PC má cenu dát peníze co do nejsilnějšího CPU a desky s nadstandardní zárukou. A u GPU nepřekračovat onu pomyslnou střední třídu (což je dnes těch 10k CZK). Beztak valná většina her dneska stojí za dvě věci (pšouk a houby).

Ale je to na tobě. Sám víš nejlíp jak tě peníze pálí v kapse, nicht wa´?
PoliceCollector
Junior

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 19:51

Peníze úplně nepálí... jenže hry prakticky nehraju a když, tak nemusim mít ULTRA a mám jen fullHD monitory (takže to ULTRA bude tak jako tak).

Jen prostě nevim co teda mam koupit za grafiku? Nechce se mi zase z principu kupovat něco za 12 tis, co bude 1/8 co něco o 8tis dražší.

Kdyby tu byla 1070 tak nic neřešim. Ale mám na ní čekat 2 měsíce? A pak čekat ještě na AMD a ? Já fakt nevim. Tahle úvaha mě dovedla k myšlence, zda nekoupit nějakou obyč grafiku za 5 do stávající sestavy a ještě to na nějakej rok odložit.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 20:44

Peníze tě nepálí, tak to vem čistě rozumem.

Varianta 1: Stávající sestava tě sice s.e.r.e, ale rozdejcháš to a na to co děláš ti to jestě chvíli vydrží. Až pomine období čekání na nové modely, tak si koupíš přesně dle svých potřeb

Varianta 2: Jen zapnutí PC ti zvedne tlak nad rizikovou hodnotu a cokoliv na něm děláš tě nebaví.
Kup to co je momentálně na trhu a užívej.

Varianta 3:(podmínka varianta 1 je o.k.) :D
miky_lbc píše: a tohle nechám jako záložní.
- Kup tu grafiku za 5k a jako bonus máš kurz sebeovládání :D a počkej na nové modely

Investovaná hodnota téměř každé komponenty do PC je vždy ztrátová a vždy je něco za chvíli lepší/levnější. Vyjímkou bylo např. období nedostatku HDD po povodních, kdy ti co objednali včas a hodně se dlouho smáli ;-)
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 20:51

Jasné... ale přijde mi, že takhle bych mohl čekat do konce světa :-). Teď tu je 1080, která je jen v referenci a je asi zbytečně maximalistická. Pak tu bude 1070 v referenci, bne-reference. Pak Polaris atd. atd. atd.

Tak nevim, jestli prostě nevzít třeba nějakého Radeona R9 390X aopod. Je to kolem 10 s DPH. Ten Doom mi na tom poběží 100FPS na ULTRA a ušetřim a ještě nečekám.

Ale vážně si v tom nechám poradit. Jde jen o to, že si zahraju DOOM a pak třeba léta zase nic. Naposledy jsem hrál Diablo 3 a pak až Crysis. Tolik asi k mému hráčskému tempu :-).

Ale fakt budu moc rád za každou radu. Zase už ten cenovej rozdíl neni tak velkej.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 20:58

Pokud nejsi FPS honič, tak prostě kup teď. Hry jsou u tebe okraj. Nech si sestavit od místních odborníků na tělo a pak pošli feedback :D
Jak píšeš, čekat můžeš pořád a třeba u HC herního by se vyplatilo počkat, ale v tvém případě je to imho zbytečné.
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 21:08

Jak na to tady koukám, tak asi bych vzal tu zdejší DS za 55 tis s DPH. Akorát vyhodim HD, přidám RAM a šoupnu tam třeba toho Radeona R9 390X (nebo tady poprosim o radu).
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 21:16

Polož dotaz dle Pravidel a uvidíš, že budeš spokojený
m.kv
Ex-moderátor

Další stránka