Upgrade sestavy

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 5. 2016 21:29

Problem tkvi v tom, ze se na celou vec divas spatne s dogmatickym omezenim. GPU davno nejsou jen hry, ale prave to ostatni a mnohem zajimavejsi.

Maly Packal (Pascal) GP104 prinasi nativni podporu HDR, killer feature UVD, 8k decode, 12bit H.265 (co vic pro UHD prat), 10bit encode akceleraci, konecne pouzitelne Shadowplay se slusnou kvalitou bez sileneho bitrate i sutteringu, CUDA, OpenGL i pouzitelne OpenCL (u Maxwell bylo vypoctne uzitelne ve stylu Radeon jen v Quadro), 3x DisplayPort 1.4, ackoliv se chystaji panely s DP 1.3 a tedy hodne velky prislib pro budoucnost. Feature set a HW jsou naprosto mimoradne a Polaris si nemuze dovolit v necem zaostavat. Maly Packal jasne dominuje v 1080p, protoze nenarazis na CPU limity, ale take jasne ukazuje sve limity v ROPs nebo propustnosti VRAM (i v recenzich dosazenych DDR5X 10GHz), protoze ta je i pres revizi delta komprese stale daleko pod urovni GTX980Ti. To znamena hodne velke balancovani (OC) VRAM/Core a skalovani vykonu. Zmeny by mohlo prineste DDR5X u pozdejsich modelu, stale jsou relativne nove a zdaleka ne na svych limitech. Prave rozdil skalovani mezi DDR5 a DDR5X u Maleho Packala (Pascal GP104) vysvetluje, proc GTX1070 nese osekane jadro. No uvidime, ale zatim to tak vypada i podle prvnich reviews. To prave mostrum GP102 s HBM2 = Velky Packal (Pascal) prijde pozdeji, mozna az s Vega (Greenland), protoze do te doby asi nema nVidia prilis mnoho duvodu, proc by mela GP102 vypustit a to se AMD bude muset hodne snazit, aby prislo s primou konkurenci. Na vypocty maji GP100 (Tesla). Pro Velkeho Packala budou limity lezet v CPU a obavam se, ze bottleneck (on uz je tam i dnes, zejmena v pristupu do pameti) bude opravdu citelny a naprava natolik nakladna, ze zmeny v enginech budou velmi pozvolne.

Chtelo by to Skylake s 256MB eDRAM L4 s vyssim taktem, to ale jen tak nebude (musel by s tim prijit ZEN od AMD) a tak nezbyva Core i5-6600k/i7-6700k a k tomu alespon 3GHz DDR4, protoze Skylake vymackne opravdu hodne z pameti s 4GHz prichazeji. Broadwell-E uz klepe na dvere.

mkv ... Ja mam tak 10 minut, nez skonci predavka a minimalne do pondelka se neukazu. Letime pryc a az se vratime, tak nas ceka weekend bez jecidel (tech se prave zbavuje) spojene s lovem velryb, zraloku, adopci alespon malych medvedu a zpusobu, jak se zbavit kralovny. To vis, narozenina jsou velka vec, o rok starsi ... tak trochu neocekavatelny event a docela se tesim, az se bude pachtit v boji s vekem. Po dlouhe dobe bez jecidel, to tu dlouho nebylo. See ya
Naposledy upravil Matysek dne 24. 5. 2016 21:57, celkově upraveno 2
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 21:39

No vložil se ti do toho Matysek. Možná nebudeš chápat všechno co napíše, ale pokud budeš schopný přesně napsat svoje požadavky dostaneš to nejlepší řešení co lze v plánovaném budgetu dostat. :D
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod miky_lbc 24. 5. 2016 22:05

Já mu asi celkem i rozumim :-). Jen mam trochu pocit, že vývojáři nestíhají tyhle nové vychytávky využívat.

Snad nakonec koupim tu 1080, ať nemam výčitky svědomí a nevypadá to, ýe Matýska neposlouchám.... jestli bude konečná cena 40 nebo 50 už vyjde na stejno. Stejně to bude drahé a mimo moje požadavky :-D. Na velkej pascal ale další roky nečekám :-).
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 22:18

No pokud mu rozumíš, tak není co řešit. ;-) Dej svoje must have a užívej. ;-)
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 24. 5. 2016 22:18

Čistě ze zkušenosti (moji)

Pokud koupíš novou grafiku tak ti ještě stávající sestava (jde li nataktovat) umožní zahrát si většinu soudobých her (těch které kladou důraz na GPU, ne CPU).

Podmínkou je 8GB a víc - to máš.

Já třeba zjistil že i s pitomou GTX 960 se mi leckde nastaví high-ultra.

Ale nemám RAMku, takže je z toho slideshow.

Kupovat počítač za pěta padesát tisíc a použít do něj stávající generaci grafik - sorry to jsou peníze vyhozené oknem.

U nové co jsem četl tak je někde nárust i 70% nad stávající generací. Pokud ti to vydrželo doteď, tak jaký má smysl kupovat končícího radeona, když za chvíli bude nová generace ? Jak od AMD tak od Nvidie ? Tohle je chování nedočkavého dítěte - jůůů - já si musím něco koupit - hned - teď !!!! Neblbni a počkej na GTX 1070. Upgrade hnedka teďka má smysl jen v případě že ti zdechla stávající grafárna. Případně jestli tě fakt tak strašně moc mrzí neutracená kešen a nechceš čekat na GTX1070 a peníze fakt nejsou problém, tak vezmi tu 1080. Na cokoliv ze stávající generace zapomeň. S velkým rozpočtem je prostě škoda nevzít novou generaci grafických karet.

Doom 4 běhá plynule na všem, je to jen předělaný engine z trojky, quake 4 a Rage. S 1080 to pojede ve stovkách FPS ve full HD....

Bude to kladivo na vrabce, protože žádná hra v současnosti ten šílenej výkon nemá jak využít, když to jsou předělávky předělávek... Zmiňuji to často-časy Crysis jsou pryč, teď se vývojáři flákaj a všechno vypadá pořád plus minus stejně. Spíš se operuje s VR a tak...
PoliceCollector
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 24. 5. 2016 22:22

Ale no tak PC :pozor - Doom je na druhé koleji -
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod milsimr 24. 5. 2016 23:03

PC, když o něčem nic nevíš, tak laskavě o tom raději nic nepiš - šíříš tu pak akorát nepravdy (lži) a bláboly. Více jsem ti napsal do SZ.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod miky_lbc 25. 5. 2016 07:25

Tak teda dík... teď už zase fakt nevim :-D.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 5. 2016 08:50

Napiš nový dotaz dle pravidel a dneska se ti ještě dostane odpovědi (mojí)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 5. 2016 14:18

Presne tak. Nova sestava = novy topic, toto se shodi na smetiste, nebo odstrani uplne a bude vyreseno.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod miky_lbc 13. 6. 2016 11:40

Prosím ještě o jednu radu... uměl by mi někdo odpovědět, zda mi na zmíněné desce EP45-DS3 poběží tato RAM?

http://aukro.cz/fb-dimm-ddr2-ecc-ram-2x ... 38962.html v sestavě 4x4 (16Gb)

Chtěl jsem teď po příchodu 970 jít do ní s novou sestavou... ale po zralé úvaze jsem se rozhodl nový stroj odložit na konec příštího roku. Když si koupim GTX 960, kterou teď mají v Alfě za 3500,- Kč bez DPH, rozjedu na sestavě nějak i ten doom 4, což je jediná hra, kterou mám v plánu si do příštího roku hrát. A na práci mě limituje hlavně to, že mam v sestavě 2 různé grafiky a zlobí mě drivery.

Akorát by se mi hodilo nacpat do sestavy 16Gb ram, což je u DDR2 oříšek. Cenově to pro mě má smysl pouze při ceně okolo 1000,- Kč.

Ještě abych doplnil svou aktuální situaci... teď mě moje PC štve, protože mi stále zlobí ty drivery a při práci mi vyskakuje hláška o nedostatku RAM a přepíná se mi windows z aero do basic, u toho spadne i většina běžícího SW. Možná, že to je i o driverech grafiky, protože než jsem přidal (kuli dalším monitorům) další grafiku, těch 8gb mi nějak stačilo.

Jenže (!!!) budu teď v ČR jen do začátku října, pak nějak květen/červen 2017 a pak až v listopadu 2017 a dál. Já sice ty peníze až tak moc nepočítám, ale přijde mi škoda, abych si teď kupoval nějakou namakanou sestavu, na které si teď zpříjemnim práci a zahraju DOOM4 a pak bude rok ležet. Druhá věc je nedostupnost grafik a čekání. V téhle situaci se mi upgrade za 4,5 tis zdá jako rozumné řešení.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod miky_lbc 22. 6. 2016 20:48

Mno... tak mam v PC tu GTX 960 za 3,5tis bez DPH z alfy. A dneska jsem konečně zapnul Dooma... trochu jsem se bál, jestli ho na svém PC vůbec rozjedu a bylo to celkem překvápko. Na ultra jede stabilních 60 FPS v 1080p. Skoro si říkám, jestli by ho na low plynule nerozjela i ta vousadá 4850.

Tím pádem pro mě asi upgrade opravdu neměl úplně nějakej zásadní význam.

Jen teda jak jsem se na toho Dooma těšil, tak mě to vůbec nebavilo a nevim, jestli ho mam vůbec kupovat. Prošel jsem demo ze steamu a musim říct, že jsem se snad na ten konec i těšil :-D. Přijde mi, že se ve všech těch grafickejch efektech nějak ztratila ta hratelnost, kterou měl starej doom a quake.
miky_lbc
Junior

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 22. 6. 2016 21:09

Nerozjela, protože 4850 není DX11.
PoliceCollector
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 22. 6. 2016 21:24

Jako by na Mrkvosoftim DirectX zalezelo, kdyz cely Doom funguje pres OpenGL a jedine jsou backporty, aby to nerozparalo vykreslovani ostatniho pomoci tech jejich 3D knihoven. Neodpovidej a odpluj na smetak.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod milsimr 23. 6. 2016 00:37

Netuším jakou verzi Open GL Doom využívá, pokud ale jede na nejnovější 4.2 tak by byl problém - HD 4850 umí pouze starší verzi 3.2 .. A pokud by ani zde nebyl problém, tak je otázka, jak dobře by ta hra jela. V minimálních požadavcích je HD 7870, což je v některých případech až 3x (ne-li i víckrát) rychlejší karta. Osobně bych na takto staré kartě novýho Dooma hrát určitě nechtěl.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka