již jsem poslední roky neležel v informacích o každém vydaném novém kousku hardwaru a trochu jsem ztratil přehled, proto žádám radu.
Mám doma 5 let starý pc, proběhl 1 upgrade zhruba v polovině této doby jsem vyměnil původní HD4850 za GTX 650 Ti. CPU je původní (i5-2300 s 4 fyzickými jádry), musím dodat že cpu mě stál cca 3000 a ta 650 TI zhruba 2500.
Aktuálně přemýšlím o pořízení zcela nového PC, nejsem notorický hráč ale dávám si záležet na stavbě pc a nerad vidím když by se něco mělo sekat .. Používám fullHD 24'' na vyšší rozlišení mě neužije..
Jde o to, že jak vidíte, původní sestava kde procesor a grafika stála 5500 ve své době stačil na jakékoliv hry a dneska stále nemám problém rozjet cokoliv (když přizpůsobím nastavení). Mám ale pocit že dneska abych koupil něco cenově podobně, nebyl by nárůst výkonu tak znatelný jak bych si přál (dle pravidla že v IT se každé 2 roky výpočetní výkon zdvojnásobí

Jsem ochoten i trochu přitlačit a za tyto stěžejší 2 díly dát místo 5500 holt nějakých těch 8-9k ale za to bych očekával opravdu kategorický nárůst výkonu.
Koukal jsem na extrahardware na aktuální grafy výkonu a sám o sobě mě zaujal i3-6100 za rozumnou cenu a překonávající výrazně konkurenci od AMD a držící krok s výrazně dražšíma kouskama (i5 i i7). Jen mi vrtá hlavou o kolik tak bude sice moderní dvoujádro lepší než moje staré čtyřjádro i5-2300.. ? Může mi to někdo alespoň odhadem % říci? Ono to lze, když sledujete ty grafy průběžně..
U grafik jsem koukal po GTX 960, také by mě zajímalo zhruba odhad výkonu ve srovnání s 650 TI.
A poslední věc, váš názor na vyvážení výkonu procesoru a grafiky. Připadá mi, že jsem vliv CPU v aktuálním PC trochu podcenil a výjimečně jsem si všiml, že dochází k sekání u her ikdyž snížím detaily na minimum, byl bych nerad aby mi v novém PC po nějaké době limitoval CPU. Na druhou stranu mi přijde trochu zbytečné vě většině případů mít procesor i grafiku za podobnou cenu (řekněme 5k za každý) ??
Co si o tom myslíte? ocením každý tip, jak říkám, již 5-7 let obor nesleduji a PC nestavím tak se nechám poučit, Děkuji uctivě