POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI LN při kancelařině, při hraní classic (pokud bude za rozumný příplatek LN pořád, rád tisícovku nebo dvě navíc investuju)
UCEL PORIZENI SESTAVY Odhadem 60 % hry, 30 % kancelařina a internet, 10 % hraní si s databázema, virtualizací, programování (primárně pracovní stroj to ale není, spíše hraní co se objemů dat týče a programování bakalářky). Ohledně her ještě nepotřebuji nejvyšší detaily ani pevných 60 FPS (nad 30 mně bohatě stačí).
FINANCNI LIMIT 30 000 Kč
OPERACNI SYSTEM - Použiju Win 10 Educational ze školy
SESTAVITE SI PC SAMI? Po dokoupení zbytku komponentů určitě sestavit a odladit, prozatím do staré sestavy zdroj a GK vyměnit zvládnu.
BUDETE TAKTOVAT? Ano
MONITOR + JEHO ROZLISENI? Monitor nezahrnovat do ceny sestavy, zatím hraju na starém LG Flatronu 22' 1680x1050, modelové označení bohužel nemůžu najít. PC je připojené i k full HD televizi, na které občas něco pustím. Do budoucna určitě dokoupím i FullHD monitor. Cenu za monitor bych si představoval do 5 000.
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Holá bedna.
Komponenty, které už mám a chci použít:
Crucial SSD
DŮLEŽITÁ DALŠÍ INFORMACE:
PC jsem plánoval koupit až na jaře s nástupem ZEN, má smysl čekat? Bylo by to pro mě přijatelnější i kvůli financím, takže dávám přednost počkat. Sestavu ale řeším teď z toho důvodu, že mně odešla GK - viz viewtopic.php?f=919&t=1256018. Počítám tedy s nákupem na dvě části: teď zdroj a GK, na jaře zbytek.
Rád bych se v komponentech vyhnul ASUSu, cokoliv jsem od nich měl mně odešlo těsně po záruce.
Omáčka:
Co jsem se sám díval, preferoval bych něco v tomto stylu - https://www.alfa.cz/basket.php?items=_3 ... RX012JU601 - cena předpokládám u procesoru s příchodem ZENu trochu klesne (jak Intel, tak AMD varianty). Na sestavě je snad vidět, že už sem nějakou dobu chodím "špízovat" a lehce se inspiruji v sestavách, i když preferuji výkonnější procesor na úkor slabší GK (stejně se mi zatím na PC nejčastěji pokazila právě GK, takže prostě počítám s tím, že koupím za dva-tři roky novou).
Jak říkám, zatím bych koupil zřejmě jen zdroj a GK, chci k tomu ale přistoupit "zodpovědně" a mít jistotu, že to bude i do budoucna slušné a bude to mít smysl. Nákupní košík by zatím vypadal takto: https://www.alfa.cz/index.php?eid=136160, zdroj chci koupit z toho důvodu, že starý už má přeci jenom 8 let a nechci mu svěřit kartu za osm tisíc. Z GK preferuji nVidii, hry dostávám i na recenzi a často pro AMD ještě nejsou ovladače, zatímco nVidia se na vývoji přímo podílí a už je má optimalizované.
Pokud by nákup na části nebyl výhodný, koupil bych už teď komplet (peníze mám, ale chci je nechat i jako rezervu). I odhlučnění bych řešil až s novou sestavou a až by to někdo sestavoval (sám si třeba nalepit Accelero netroufnu).
Zbytek staré sestavy:
Intel Core 2 Quad Q6600 2,4@3 GHz + Arctic Freezer PRO 7
8 GB DDR2 RAM
Gigabyte P35-DS3R
Fortron BlueStorm II 400 W