Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Guarana 1. 8. 2019 18:13

Vážení návštěvníci,

chtěl bych Vás poprosit o návrh nové sestavy.

Využití: hraní her (nejrůznější, ale zejména FPS, mám rád např. série Metro, Call of Duty, DOOM a Tom Clancy's, Overwatch a jiné...), sledování filmů ve Full HD, multitasking (někdy je třeba mít pro práci otevřeno větší množství záložek a k tomu např Word a PowerPoint, klasické brouzdání po internetu aj... Do VR se v blízké budoucnosti pravděpodobně nechystám. Chystám se také pořídit nějaké lepší reproduktory v ceně cca 2 - 3 tisíce Kč, bude na toto stačit integrovaná zvuková karta?

Hlučnost je mi asi docela jedno, ale zas moc by to řvát nemuselo.

Již vlastním: myš a klávesnici, licenci na OS - Windows 10 Pro 64bit, HDD: WD 1TB, 3.5", SATA3 6Gbps, 7200rpm, 64MB, WD10EZEX a SSD: Transcend SSD220S 240GB SSD disk 2.5'' SATA III, TLC, Aluminium casing - TS240GSSD220S, monitor: Samsung LE26A457C1D ( https://www.reevoo.com/p/samsung-le26a457c1d#info ) s rozlišením 1920x1080.

Rád bych nicméně měl k dispozici ještě 1 TB úložiště navíc - proto prosím pěkně zarhňte 1x 1TB HDD do sestavy. Bude sloužit jen jako pátá záloha (2x cloud, 2x HDD) dat, proto může jít o levnější model.

Mechaniku do sestavy nezahrnujte.

Na case nemám žádné speciální požadavky, ale rád bych, pokud je to možné, aby skříň byla z boku průhledná a měla 3 USB3 vstupy u tlačítka pro zapnutí (ty vstupy ale určitě nejsou nutné). Na velikosti skříně mi nezáleží, mám pod stolem spoustu místa.

Co se týče AMD vs. Intel - měl jsem zatím vždy AMD a byl jsem spokojený, nicméně je mi to skutečně jedno, nechám to na Vás, odbornících.

Cenový limit je 25 000 Kč.

Dříve jsem měl sestavu vždy of Alfacomp - komponenty byly za dobrou cenu a skládání zdarma. Rád bych, pokud by komponenty mohly být z obchodu, který má komponenty za dobrou cenu a zároveň PC skládá zdarma - nevím, zda to o Alfa/TS Bohemia stále platí. Pokud jsou komponenty někde levné a neskládají, není to překážka. Může mi jej složit známý, který s tím má zkušenosti.

Předem moc děkuji každému, kdo se podělí o názor!
Guarana
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 2. 8. 2019 01:18

https://www.czc.cz/cm98qnbisqjcc9bkhhd0ufhvig/seznam
složení zdarma
vyhod ze sestavy ssd(použij svuj ssd a hdd) , popř freezra
pokud to bude stále moc, můžeš vzít levnější desku
https://www.czc.cz/asrock-b450m-pro4-am ... 80/produkt
pokud potrebujes dalsi hdd
https://www.mironet.cz/toshiba-p300-3tb ... +dp335512/
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod planetoid_LV426 2. 8. 2019 05:42

Hrozná sestava, navíc o 5k dražší, než je limit ..
planetoid_LV426
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 8. 2019 06:58

... tak se ukaž ty.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Chipoun 2. 8. 2019 07:54

bandolier.wz píše:https://www.czc.cz/cm98qnbisqjcc9bkhhd0ufhvig/seznam
složení zdarma
vyhod ze sestavy ssd(použij svuj ssd a hdd) , popř freezra
pokud to bude stále moc, můžeš vzít levnější desku
https://www.czc.cz/asrock-b450m-pro4-am ... 80/produkt
pokud potrebujes dalsi hdd
https://www.mironet.cz/toshiba-p300-3tb ... +dp335512/

To accelero CZC osadí v rámci složení zdarma a budou držet záruku?
Chipoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 2. 8. 2019 09:53

nevím, pokud ne, tak vzít nvidii nebo počkat na neref
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod planetoid_LV426 2. 8. 2019 12:40

V rychlosti nějak takto ..

https://www.alfa.cz/basket.php?items=_4 ... ZR014HCH01

Nejlepší je koupit si amd grafiku a hned si u ní dokurvit záruku nějakým accelerem, když trh je plný lepších karet, které nepotřebují takové "blbiny".
Naposledy upravil planetoid_LV426 dne 2. 8. 2019 13:05, celkově upraveno 1
planetoid_LV426
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 8. 2019 12:49

i5-9600K? Když za pár stovek levněji máš 6C/12T? Nesmysl. Ano, je tam rozdíl v max. OC, ale až na těch několik pár titulů s mizernou optimalizací bych rychlost taktů neviděl jako problém. A srovnávat RTX 2060S proti 5700 XT (osazenou Accelerem) je též nesmysl ... to jsi tedy předvedl spíše nic, než moc.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 8. 2019 13:09

NENASADI
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod planetoid_LV426 2. 8. 2019 13:14

K čemu ti je 12t, když to má napětí jak prase, na 7nm to topí jak prase, frekvence nižší, potřebuješ k tomu rychlé ramky zase na vyšším napětí, výběr z ***** desek a ve finále to rychlejší není ? A gpu amd? To je stejný zgarb, hučí to, žere to a když se podíváš na frametimes, nechtěl bych to ani za zlaté prase, v cpu se zlepšili, byť jsem se nakonec zase přiklonil k Intelu, snad příště, ale v gpu x let stejná bída.
planetoid_LV426
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 8. 2019 13:16

Náh, zbytečný tu házet hrách na zeď.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 8. 2019 13:41

Proc se mi zda, ze se tu vede zakopova zabomysi valka?

Nebudte jak mali kluci. :) Za 25k se poradna herni sestava da sestavit ... no, leda se zavrenim vsech oci, vcetne tech kurich.

Poznatky: -k CPU + B deska je nesmysl. Osobne bych se uchylil k 9400f a poradne grafice, na nic vic nejsou penize.

- - -

25.624,- Kc

Pokud to nekdo odladi, muze to byt LowNoise sestava. Pokud se nechcete poustet do uprav chladice grafiky, nemusite brat ty F9 ventilatory.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 2. 8. 2019 13:47

Přesně tak milsimr, ale k těmto blábolům, které čtu už v několika vláknech, se musím vyjádřit.

Napětí jak prase? Že tam některé desky cpou napětí jak prase je jiná věc, ale Ryzen 5 3600 potřebuje většinou nízké napětí (je to kusová záležitost). Osobně mi prošlo pod rukou pár 3600 a všem stačilo napětí lehce nad 1V! Tedy 1.05V-1.1V. Pokud tam deska cpe vysoké napětí (nad 1.3V) stačí hodit offset -0.1V nebo -0.2V a je vyřešeno.

Na tomto napětí to vůbec netopí, dokonce s Ferou 3 to jde uchladit pěkně i s tím vysokým napětím nad 1.3V, tak kde jsou ty vysoké teploty?

Frekvence nižší, to ano, ale nyní poprvé má AMD vyšší IPC, než Intel.

A rychlé ramky jsou potřeba stejně jako u Intelu, u obou platforem přidávají výkon (například v některých hrách).

A ve výběru desek si nemohu stěžovat. Za chvíli přijde i B550 (v září) a to bude paráda.

A když se podívám na Kinovu sestavu, tak nejenže má Intel nižší frekvenci (s menším IPC), tak také RAM pouze na 2666Mhz, to s AMD jdeš na 3000Mhz+ i na lowend A320 desce. Nevidím žádný důvod dnes kupovat 9400F.
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 8. 2019 21:01

Takže už máš R5 3600 ve svém hlavním herním PC?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod fortress 3. 8. 2019 08:08

Taky bych šel raději do R5 3600, Intel 9400F má už strašný propadny min fps navíc když bude ještě spárovanej s nějakejma pomalejma ramkama.
Superb L&K 2.0TSI 206kW /// Alfa Romeo Giulia QV 375kW /// Audi R8 V10 RWD 397kW
fortress
Junior

Další stránka