ULN, 2D/3D CAD + video, cca 30-40 tis?

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Python.p 28. 4. 2021 18:47

To vypadá moc hezky. Já bych tady plácl ještě fan na chladič ať ofukuje desku, takových 500rpm nebude slyšet a teplotám VRM to pomůže.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Hlava 13. 11. 2022 14:02

Hlava píše:deska ASRock B550M-ITX/ac
CPU AMD Ryzen 5 5600X
chladič Noctua NH-L12S Low Profile (ventilátor z něj nakonec sundán, a strčen do zdroje namísto jeho původního ventilátoru; čili teď řízený ventilátor ve zdroji odsává vzduch přímo z chladiče přes zdroj ven dozadu)
paměť Corsair DIMM 64 GB DDR4-3200 Kit CL16
disk 1 (systém a práce) Samsung 970 PRO NVMe SSD 500 GB
disk 2 (data) Crucial MX500 2 TB
grafika MSI GeForce GT 1030 2GB DDR5 s pasivním chlazením
zdroj be quiet! SFX-L Power 80 PLUS Gold, modular (120 mm ventilátor vykuchán a nahrazen tím z chladiče CPU)
skříň nádherná HGC Osmi Aluminium Mini-ITX (uspořádání otočeno o 180 stupňů tak, aby chladič GPU byl nahoře)
nahoru skříně strčena nehlučná Noctua NF-A15 PWM, která odsává teplo ven nahoru

Je nějaká aktuální moderní grafika, která by tu sestavu výkonově posunula?
Zejména třeba střih videa, ne že by byl nepoužitelný, ale rychlejší si taky dovedu představit.
Limitem je délka karty, která musí být okolo těch 15 cm max.
Koukal jsem, že takové karty existují, akorát nesleduji, co se vyplatí, a co ne …
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 11. 2022 14:51

Ta 3060 bude rozumnou volbou.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 13. 11. 2022 17:10

Ten požadavek na zdroj 550 W u 3060 nebude problém?

Ještě jsem našel variantu v podobě RTX A2000 (hry nehraju); parametrově mi to přijde obdobné, navíc je na ní sympatické i její TDP 70 W ...
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 11. 2022 17:36

Realne nikoliv, 3060 ma 1xxW spotrebu. Na tu 3060 das s klidem nejakou Noctuu. Ax A8 PWM urcite sedne. (Vim, nedas - misto v kejsu ... jen si tak uvazuju nahlas.)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 13. 11. 2022 17:57

Navrchu skříně je 15 cm noctua, hned nad grafikou. Čili chladič grafiky by byl hned pod ním ...
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 11. 2022 18:01

Pokud fouka dovnitr ...

To musis vyzkouset uz sam, jak se to bude chovat. Urcite bych sel cestou undervoltu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 21. 11. 2022 15:08

Hele, tak jsem koupil z druhé ruky RTX A2000, sundal z ní to hučící chrastítko, z žeber chladiče udělal trochu ježka, a vrazil ji pod ten velký větrák co je navrchu skříně (viz foto na předchozí stránce). Posun ve výkonu grafiky brutální, v Davinci Resolve Studio to bez zaváhání rovnou v náhledu renderuje i efekty přechodů mezi střihy (předchozí karta ani omylem), renderování trvá zlomek času co s předchozí kartou. Za mě pecka ...

PS: Karta do té skříně vešla tak tak, je za ní snad jen 5 mm volného místa
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 11. 2022 17:13

Muzes zkusit se 3060? Zajimalo by mne, jaky by byl rozdil.

A vyfot mi jezka, tyhle veci mne zajimaji. ;)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 11. 2022 11:01

Ta RTX A2000 je po úpravě hodně zajímavá karta, kor po výměně chlazení a se shunt modem... Ale zase tam už s cenou za prací atakuje dražší karty no. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Hlava 11. 12. 2022 13:26

Tak jsem se k tomu konečně dostal ... Koupil jsem k A2000 tu měděnou destičku na chlazení pamětí, přepastoval to, a při té příležitosti ještě vylepšil ježka. To co je vidět pod grafikou je ještě přidaný chladič SSD.
Přílohy
A9_32922.jpg
A9_32919.jpg
A9_32917.jpg
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 12. 2022 13:56

Ten HR-09 je monstrozni. :) (Ano, vim o tom, ze je jeste vetsi PRO verze.) Jen ta plaketka nahore by sla pryc.

Jezek krasna prace. Te grafice jsi dal to nejlepsi, co slo. VELKA pochvala, pane. Ja bych asi vyzkousel obratit airflow, aby foukalo do, nikoliv od toho jezka ... sledoval bych to FLIR termovizi (mam) a finalni orientaci fanu bych rozhodl az podle teplot. (Jasne - je nahore, teplo jde samo nahoru ... to se musi zkusit a zmerit.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 12. 12. 2022 13:01

Ta větší PRO verze HR-09 už by se mi tam nevešla, teď je to tak tak pod chladičem CPU. Nicméně i jen ta základní HR-09 srazila teploty SSD o brutální stupně dolů (s kouskem chladícího hliníku, co byl na desce byly teploty běžně okolo 50 stupňů, nyní když nejedou větráky tak okolo 38, když se naběhnou větráky, tak i ještě výrazně méně). Našel jsem famózní apku na řízení ventilátorů (no jo, asi to znáte, ale já znal jen FanSpeed, a s tím moc parády dělat nešlo).

Poslední věc, co mě ještě trápí, je celkem vysoká teplota CPU, resp. velké teplotní výkyvy. A přijde mi, že se objevily po té, co jsem tam dal tu A2000. CPU je stejné, chladič je stejný, ale teploty lítají od 40 (iddle) až někam k 70 stupňům (zátěž). Jediné, co mě napadá je ještě přepastovat i CPU, třeba pomocí Thermal Grizzly Kryonaut? Pomůže to?
Přílohy
Bez názvu.png
Hlava
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 12. 2022 13:44

Argusa zname. :) A ano - JE vyborny.

70 v boostu - nejvyssi temp je v ST turbu, ze? Ale 70 je normalni teplota, tim spis v ITX buildu. (s grafikou)

Kolik ma ta grafika treba po pulhodince ve Valley?

// celkove se mi ten Tvuj build HODNE libi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hlava 12. 12. 2022 14:49

Nevím jak Valley (nechce se mi to instalovat), ale když exportuji video, tak se to po pár minutách ustálí někde okolo 80-85 stupňů (není to moc?). To s tím obrácením větráku mě pravda nenapadlo; škoda že to nejde nějak softwarově, nechce se mi to zas rozdělávat.
Hlava
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka