Herní PC, LN/ULN, neomezeno

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr Z. 30. 12. 2021 17:30

Zdravím pánové, po několika letech jsem opět zpět :-)

V minulosti jsem o své sestavě psal jako o “dědečkovi”, to jsem nevěděl, že na tom základu (CPU/MB/RAM) pojedu dalších krásných 5 let.

Teď se opět potýkám s problémy, pravděpodobně s MB (errory v BIOSu; nepravidelný startup – někdy 10sec, někdy minuta; odcházející USB porty, odpojující se disky), nicméně tentokrát už s klidným svědomím přicházím s žádostí o novou sestavu. Bohužel si PC nevybral dobrou dobu (při cenách GPU), ale je pár možností, jak to řešit (viz níže).

Současná sestava je:
Kód: Vybrat vše
Intel Core i7-3820 @4,3GHz
Noctua NH-D14 SE2011
ASUS P9X79 PRO, Intel X79
Corsair 4x4GB DDR3 1866MHz CL9 Vengeance
Fractal DEFINE R4
MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
ARCTIC Accelero Xtreme IV
Corsair RM650x 650W
Kingston SSD disk 512GB KC400
3x Noctua NF-B9 redux-1600
6x Noctua NF-P14s redux-900
SCYTHE Himuro
Seagate Mobile HDD 2TB

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Z původního letadla byl udělán krásný LN/semi-ULN stroj, celkem mě to “rozmlsalo” a určitě bych opět rád něco tiššího
UCEL PORIZENI SESTAVY: Prakticky jen hraní + velmi sporadická virtualizace
FINANCNI LIMIT: Neomezeno. Neplánuju (zatím) hrát na 4K@144Hz (i když těch 144Hz je moc fajn pohled :-) ). Na druhou stranu bych byl rád, kdyby PC byl zase „future-proof“ – pokud by mi CPU/MB/RAM zase vydrželi 10 let, tak bych se nezlobil.
OPERACNI SYSTEM: Mam Win10 - pokud jde klíč nějak opětovně použít, bylo by to ideální
SESTAVITE SI PC SAMI? Určitě ne, opět bych využil služeb někoho na fóru. “Podmínkou” je pro mě doprava do Prahy – nemám auto
BUDETE TAKTOVAT? Když to půjde a bude dávat smysl, tak proč ne
MONITOR + JEHO ROZLISENI? Momentálně mam fullHD/144Hz/G-Sync monitor…zatím mi stačí, ale nová sestava už si poradí i s větším rozlišením, tak budu do budoucna upgradovat
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Jen skříň

Můj první „problém“ je grafika. Jak jsem psal výše, limit je prakticky „neomezený“, ale nerad vyhazuju peníze z okna a moje ochota platit za šíleně předražený produkt je taková všelijaká. Proto jsou dvě možnosti:
1) Zůstat zatím na 1070 s Accelero/Noctua fans a novou GPU koupit, až budou ceny „normálnější“ (ano, čekám že 2022 to ještě nebude)
+ Nehraju nic, kde by mi výkon nestačil (navíc nemám problém ubrat na detailech) a na obzoru nic takového zatím nevidím
- Případný upgrade by byl na stock kartu, sám si ji upravit nedokážu (ledaže by mi někdo byl ochotný pomoci třeba za rok jen s takovou „maličkosti“)

2) Brát hned novou GPU
- Cena - Nevím kde sehnat za lepší cenu někde v zahraničí, tz. musel bych brát tady na domácím trhu
- Stávající 1070 s Acelero bych asi (podle mě) horkotěžko prodával, protože málokdo pozná, že je to lepší než stock chladič
+ Karta by mohla být hned v základu „odladěná“

Můj druhy „problém“ (nebo spíš bod na zamýšlení) je o tom, co nechat ze stávající sestavy. Větráky mi přijdou ok, pořád naprosto tiché. SSD jako nějaký backup bych asi přežil taky. Zdroj je sice fajn, ale 650W už bude málo. Co case? Vždycky jsem četl, že byla super, ale možná je taky čas vyměnit.

Má smysl sestavu shánět nyní, nebo mam ještě počkat? Nemyslím kvůli GPU, ale spíš jsem četl něco o DDR5 RAM apod. Zatím na herní sestavy nemají smysl (navíc nulová dostupnost v ČR), ale tak třeba v průběhu 2022 by to mohlo být lepší. Teoreticky bych mohl vyčkávat, třeba stávající sestavu ještě další rok „naživu“ udržím :-) Moc se v tom nevyznám, tak jsem přišel pro radu sem. Bude to takový skok?

Díky všem za názory & nápady
Petr Z.
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 12. 2021 17:54

S vymenou karty by nemusel byt problem, v Praze se pohybuji kazdy tyden ... vetsinou vic nez dvakrat. Pokud ale ty penize mas, koupil bych to cele najednou.

Puvodni grafiku od Tebe klidne odkoupim, pokud se rozumne domluvime na cene.

Vykonovy skok ze stareho PC na novy bude bezesporu v nasobcich. DDR5 oproti tomu nic extra neprinesou - to uz neprinesly pro hrace ani DDR4 proti DDR3 a nijak obri nebyl rozdil ani kdysi pri prechodu na DDR3 z DDR2. A ani nove hry v tom nic nezmeni. Ta nejvetsi zmena prijde az tak za dva roky, tzn. na jare 2024. Tehdy totiz budou DDR5 konecne levnejsi, nez DDR4.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN