Počítač pro 15 letého kluka

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mikka1 4. 1. 2022 22:19

Prosím o radu a předem se omlouvám za tak laický dotaz.
Přišel za mnou brzy 15 letý syn, že by moc rád nový počítač. Naznačil, že by mohl být trochu herní (vedeme dlouhodobé bitvy o čas strávený hraním, al to radši neřešme).
A sondoval cenu, jaký by tak mohl být limit, kolik by přidal se svých ušetřených peněz atd. a to ve výši 30 - 40 tis. Kč.
Mohl by mi někdo dát radu, co by si asi tak představoval? Překvapil mě, že notebook radši ne. Co by ten počítač měl umět a jaký by měl být limit a na co si dát pozor?

Jsem v tomto ignorant, mám levný notebook, u kterého jsem právě povečeřela a počítám, že více než dva roky nevydrží.
Syn nemá momentálně žádný, protože jeho jsem mu zabavila pro HO (ale je to taky něco takového).

Moc děkuji, uvítala bych nějaké konkrétní tipy.

Děkuji.
Mikka1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 4. 1. 2022 22:22

Součástí koupě PC bude tedy i monitor, je to tak?
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 1. 2022 22:22

Notebook opravdu radeji ne. Pro hry potrebujes hlavne poradnou grafickou kartu.

-

Monitor, klavesnici, mys, sluchatka, repracky, mikrofon, kameru, tiskarnu ... cokoliv dalsiho k tomu (ne)chces?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mikka1 5. 1. 2022 00:19

Kromě tiskárny a sluchátek asi všechno. Repráčky tedy nevím.
Mikka1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 1. 2022 09:38

Já bych zase klidně notebook koupil, sice nulová rozšiřitelnost do budoucna, ale když vidím ty ceny grafických karet, dává mi větší smysl notebook. Pamatuji doby, kdy šel za 20k koupit obstojný herní počítač, ne žádný high-end, ale zahráli jste si všechno v dobré kvalitě a plynulosti. Dnes za těch 20k pořídíte akorát slušnou grafiku.

https://www.czc.cz/lenovo-legion-5-17ac ... 51/produkt
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 1. 2022 09:42

S trochou štěstí by během tohoto měsíce mohla na trh dorazit RX 6500 XT s MSRP 199$. Za zbytek budgetu (25-35 000,- Kč) se dají splašit pak poměrně slušná střeva.

V takové situaci pak za mne notebook - na hry k tomu - jednoznačně ne. Upgradovatelnost nulová, životnost s trochou štěstí rok či dva přes zákonnou záruku... nope.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 1. 2022 11:02

Zklamu tě, reálná cena 6500XT bude nejspíš o dost výš.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 1. 2022 11:42

Osobne bych to videl nejak takhle:

40.340,- Kc

Vykonu dostatek, 75Hz FreeSync fullHD panel s repro ... a zakladni (ale kvalitni) klavesnice s mysi. Lepsi mys at si mladik vybere podle vlastni ruky. Nema vyznam u mysi neco doporucovat - kazdy z nas ma jinak velkou ruku a kazdemu vyhovuje jiny uchop.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 1. 2022 11:58

Pěkný, ale cenově raketa.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod soban 5. 1. 2022 13:09

A jako co jsi čekal když jedna komponenta stojí jako celý počítač.....

Kup si RPI a máš to, ale i to podražilo.....

Vyhodíš grafiku a jseš na poloviční ceně.....

A jak to předpokládám prostě dalších 5 let si nic nekoupíme a snad se to do té doby vzpamatuje.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yarda 5. 1. 2022 13:48

Mikka1 píše:..Naznačil, že by mohl být trochu herní...
U jiné diskuse (týkala se něčeho jiného ale sem by to asi patřilo taky) byla jedna z odpovědí, že ženská nemůže být jen trochu těhotná :-D
Buď na počítači konkrétní hra funguje nebo "jen trochu funguje", t. j. dá se tam spustit, ale je pomalá, grafika a displej nic moc, hrát se nedá, nebo se tam spustit nedá.
Nejlepší by bylo, aby se poradil s kamarády co mají oni a podle toho se rozhodněte.
Když mu nějaké počítadlo koupíš podle svého rozhodnutí, určitě to bude špatně.
Svět je divadlo, které se jen proto tak špatně hraje, abych já se měl čemu smát. Ladislav Stroupežnický
Yarda
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 5. 1. 2022 14:20

Spíš co chce hrát, když už, protože taky to můžou být kamarádi, kterým rodiče koupili PC za 100k+.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Kaulik 5. 1. 2022 15:31

Kinův návrh je vcelku v pohodě.. já bych tam klidně mlasknul https://www.czc.cz/samsung-odyssey-g30a-led-monitor-27/324330/produkt ale jinak proč ne..
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dockalacek 5. 1. 2022 15:55

soban píše:A jako co jsi čekal když jedna komponenta stojí jako celý počítač.....

Kup si RPI a máš to, ale i to podražilo.....

Vyhodíš grafiku a jseš na poloviční ceně.....

A jak to předpokládám prostě dalších 5 let si nic nekoupíme a snad se to do té doby vzpamatuje.....

Klídek, snad jsem toho tolik neřekl, já vím, kolik stojí komponenty, neboj, jen jsem si tak povzdechl, že 40k je dost peněz, ne konkrétně za počítač, ale celkově.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mikka1 5. 1. 2022 21:19

Moc děkuji!
Jen jsem z toho div živa, ty chladiče a ventilátory atd. to my nikdy nesestavíme.
Jinak samozřejmě že chce herní, jen mi to nechce tak natvrdo říct a také neví, kam cena herního vyleze.
Ke kamarádům nechodí, odtud asi inspirace nejde.
Limit mám tak těch 40000, obávám se, že líp už bylo.
Mikka1
Kolemjdoucí

Další stránka