Pracovní PC, do 45 000 Kč bez DPH, práce v AutoCAD a Relux

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Illidian 21. 7. 2022 15:22

Zdravím všechny,

potřebovali by jsme s kolegou v práci nové počítače. Šéfové nechali výběr na nás a jelikož nejsme odborníci, tak se obracím s tímto dotazem na zkušenější jedince na tomto fóru.

Hlučnost:
Sedíme v openspace kanceláři, takže ideální spíše něco tiššího. Nevím jestli Classic nebo Low Noise.
U Low Noise je problém, že by nám ho musel někdo odladit jak jsem se dočetl a to nevím jestli by prošlo přes vedení. Máme firemního ajťáka, ale nejsem si jistý, jestli toto umí. Co se týče hlučnosti si nechám poradit.

Účel pořízení:
Jedná se o počítač převážně pro práci v programech AutoCAD a Relux.

CCA 80% programy AutoCAD a Relux a 20% Office.

Relux je program určený pro návrh osvětlení. Je to převážně výpočetní ale zároveň i 3D modelovací program.
Posílám link oficiálních stránek pro Relux, kdyby někdo potřeboval bližší info: https://relux.com/en/

AutoCAD si myslím, že všichni znají.

Finanční limit:
Sestavu bych si představoval od 30 000 Kč do 45 000 Kč bez DPH. Tudíž včetně DPH od nějakých 36 000 Kč do 55 000 Kč. Kdyby měl někdo chuť poprosil bych o levnější a dražší variantu pokud možno s vypsanými rozdíly, výhodami a nevýhodami mezi variantami.

Operační systém:
Máme vlastní OS. Windows 10 Pro.

Sestavení PC
Ideální by bylo, aby se sestava dala sestavit prostřednictvím e-shopu bez komplikací.

Taktovat nebudeme

Monitor:
2x Samsung S24E450. Používáme dva najednou. Poprosil bych zohlednit toto při výběru PC (počet vstupů a jejich typ). Tento bod není až tak důležitý. Kdyžtak použijeme přechodky.

Předem děkuji za odpovědi.
Illidian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dockalacek 21. 7. 2022 16:47

Já si jenom odložím pro kolegy tohle:

https://live-erp.relux.com/forum/instal ... ments-1433

Caďák nejsem, spíš jen BFU, ale samostatná grafika bude nezbytností? Jo, 3D modelovací, to asi nVidii ocení, ne?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 7. 2022 17:10

Za 36k nelze cekat moc zazrak, v te cenove relaci to vidim na APU 5700G. Ano, nVidia grafika se studio driverem, nebo lepe Quadro, by asi CADovskemu pracovnimu stroji slusely, ale nerad bych chodil s kanonem na vrabce. Vedel bys konfiguraci doposud pouzivanych stroju? Abychom se meli od ceho odpichnout.

Jinak tedy .... navrh k nizsi cenove hranici cca takto:

35.434,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece. Eshop uz o chybe vi, na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

8C/16T Ryzen bude vykonove prijemny. Osobne bych dal sanci iGPU. Pameti se na dane vyuziti muze zdat snad az hodne, ale takova ta poucka, ze nic jako prebytek RAM snad ani neexistuje, ta je stale v platnosti.

Co se sestaveni tyce, eshop tuto variantu bez problemu zvladne. A pokud to seskladaji alespon trochu spravne, bude to i velice tiche. Drazsi varianty s dedikovanymi GPU mohou vyzadovat vymenu celeho chladice na karte, modifikace jejiho BIOSu, nebo dalsi upravy, do jejichz provadeni bych durazne nedoporucoval se poustet bez predchozich zkusenosti. Staci ctvrtvterinka nepozornosti ... a klidne 50k je "vydelano".
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Illidian 22. 7. 2022 08:07

Co se parametrů týče:

Intel Core i7 - 2600 3,4 Ghz
RAM Patriot 2x8 Gb DDR3
Nvidia Quadro P620

zbytek jen obecně:
SSD disk 512Gb
Základní deska MSI N 1996
Základní desku ani disk bohužel nejsme schopni určit přesně. momentálně nemůžeme instalovat nic na kompech protože máme ajťáka na dovolený.

s touto konfigurací se nám počítače sekají a padají programy. Občas je to vpohodě ale většinou děláme s objemnějšími daty a to už nedávaj. Z úkonu na 2 minuty se stává úkon na 15 minut.

Jinak u tý grafiky nevím jestli je třeba. Jde mi o to, že občas modelujem v Reluxu 3D objekty. Pro představu občas pošle zákazník vymodelovaný celý objekt (např. historická velká budova se zdobenou fasádou) od architektů pro přesný návrh osvětlení a v tomto případě je práce na našich PC v podstatě nereálná z důvodu sekání.

Díky.

-- 22. 7. 2022 09:10 --

dockalacek píše:Já si jenom odložím pro kolegy tohle:

https://live-erp.relux.com/forum/instal ... ments-1433

Caďák nejsem, spíš jen BFU, ale samostatná grafika bude nezbytností? Jo, 3D modelovací, to asi nVidii ocení, ne?

Netuším právě. Jak říkám nejsme odborníci :-D
Počítače mi přijdou jak Magie.
Podrobnější info viz odpověď KineCzekovi výše.

-- 22. 7. 2022 09:24 --

KineCZek píše:Za 36k nelze cekat moc zazrak, v te cenove relaci to vidim na APU 5700G. Ano, nVidia grafika se studio driverem, nebo lepe Quadro, by asi CADovskemu pracovnimu stroji slusely, ale nerad bych chodil s kanonem na vrabce. Vedel bys konfiguraci doposud pouzivanych stroju? Abychom se meli od ceho odpichnout.

35.434,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece. Eshop uz o chybe vi, na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

8C/16T Ryzen bude vykonove prijemny. Osobne bych dal sanci iGPU. Pameti se na dane vyuziti muze zdat snad az hodne, ale takova ta poucka, ze nic jako prebytek RAM snad ani neexistuje, ta je stale v platnosti.

Co se sestaveni tyce, eshop tuto variantu bez problemu zvladne. A pokud to seskladaji alespon trochu spravne, bude to i velice tiche. Drazsi varianty s dedikovanymi GPU mohou vyzadovat vymenu celeho chladice na karte, modifikace jejiho BIOSu, nebo dalsi upravy, do jejichz provadeni bych durazne nedoporucoval se poustet bez predchozich zkusenosti. Staci ctvrtvterinka nepozornosti ... a klidne 50k je "vydelano".

Ještě jedna Věc. Většinu věcí máme na Externím uložišti. Trošku mě překvapily ty dvě SSDčka. Má to nějaký důvod?

Jinak momentálně do 1TB úplně vpohodě co se kapacity týče.
Illidian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 7. 2022 09:55

KineCzek:
parádní profi sestava v rámci limitu.
Illidian:
Fatální chyba předchozí hw sestavy:
Illidian píše:SSD disk 512Gb

Chybí datový disk!
= základní příčina nemravného chování WKS:
Illidian píše:počítače sekají a padají programy

Navíc SSD jen s kapacitou 64 GB a RAM jen 16 GB? :roll:
Sestava vypadá jako herní, k profesionální to má hodně daleko.
To navrhoval nějaký začátečník.
Doporučuji Ti zadat dodávku KineCZovi, ten takové trapné chyby nedělá.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Illidian 22. 7. 2022 10:36

O kapacitě SSD 64GB jsem nic nepsal. Jinak vůbec netuším kdo to sestavoval :-D

Jinak nerozumím chybě, že není datový disk. Proto tam má KineCZek dvě SSDčka?

Hlavně PC už jsou i starý. A pravděpodobně i špatně složený. Mám pocit že to bylo už takhle koupeny jako pracovní stanice z nějakého e-shopu.

Zajímaly by mě i dražší varianty, takže ještě počkám.
Illidian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 7. 2022 10:44

O existenci sitoveho uloziste jsem nemohl mit poneti - zminka o nem v zadani dotazu zadna nebyla. Pro usporeni casti rozpoctu lze osadit 0,5TB na system a 1TB na data.

System a data spolu na jeden disk nepatri - prave proto jsou osazeny disky dva.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Illidian 22. 7. 2022 11:00

Jo to je moje chyba.

Jo už chápu ty dva disky. Nevím proč mě to nenapadlo. Ještě jsem si nezvykl že už se normálně dávají SSDčka i na data. Naposled jsem se o Hardware zajímal tak před 10 lety :-D. Díky za vysvětlení

Jinak by mě ještě zajímala ta dražší varianta. Něco co se blíží k horní hranici + kdyby jsi napsal rozdíly mezi variantami tak by to bylo super. :-D
Ale nevím jestli to je nutné mít něco lepšího na tu práci co dělám.

Díky.

-- 22. 7. 2022 12:02 --

KineCZek píše:Za 36k nelze cekat moc zazrak, v te cenove relaci to vidim na APU 5700G. Ano, nVidia grafika se studio driverem, nebo lepe Quadro, by asi CADovskemu pracovnimu stroji slusely, ale nerad bych chodil s kanonem na vrabce. Vedel bys konfiguraci doposud pouzivanych stroju? Abychom se meli od ceho odpichnout.

35.434,- Kc

Jinak ještě jedna věc. Grafika není teda potřeba?
Illidian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 7. 2022 11:29

Grafiku bych doporucil vyzkouset, resp. vyzkouset bez karty a domluvit napr. v Alze 60denni zapujcku. (Pri koupi karty zakliknes "moznost vraceni do 60dnu".)

Zkusis bez karty, pak kartu pridas a zkusis to s ni. Zjistis rozdil vykonu a sam si stanovis, zda by Ti stal za ty penize.

Proc takove reseni? Protoze narocnost Tvych projektu neznam a prici se mi vydavat se cestou "radsi tam tu kartu dam" a potencialne Tobe, resp. Vasi firme, vyhazovat penize z kapsy ven oknem. Podle mne je rozumnejsi napred si prinos vykonne karty vyzkouset a budto ji vratit a usetrit, nebo si ji ponechat, ale uz s vedomim, ze 1oo% byla potrebna.

-

Jeste k tem SSDckum ... 0.5TB verze maji oproti plnohodnotnym 1TB verzim stejneho modelu vzdy celkem vyrazne nizsi rychlosti a zaroven i kratsi zivotnost, pricemz financne cena/kapacita vychazeji rovnez o dost hur. I proto jsem puvodne volil plnohodnotny 1TB model.

-- 22 črc 2022 12:36 --

Ta vykonnejsi a drazsi varianta by mohla vypadat treba takto:

60.310,- Kc

POZOR: U tohoto drazsiho, vykonnejsiho navrhu uz je dedikovana graficka karta absolutni nutnosti, nebot vybrany (mj. temer 2x vykonnejsi) procesor zadnou integrovanou neobsahuje. Tzn. bez dedikovane graficke karty by tato sestava vubec nebyla schopna funkce.

POZOR: V navrhu sestavy je pocitano s upravou chlazeni graficke karty. Tuto upravu Vam eshop neprovede. V pripade zajmu umim zajistit dodani na klic, uvedena cena je vsak pouze cenou za komponenty. Tzn. nezahrnuje cenu montaze a dopravy.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 7. 2022 11:42

V minulém příspěvku jsi uvedl:

512 Gb = 64 GB.
V nově navržené hw sestavě je aktuálně nejvýkonnější APU současnosti. Ideální pro GWKS.
Podstatně výkonnějsí než původní
Illidian píše:Nvidia Quadro P620

Důležitá informace:
Illidian píše:Většinu věcí máme na Externím uložišti

Předpokládám připojení pomocí UTP přes switch do NAS?
Mrkni se na parametry switche a NASu, jestli už neumí místo klasického 1 Gbps moderní 2,5|5|10 Gbps nebo jestli to ajťáci neplánují v nejbližší době.
Pak by bylo smysluplné osadit MB s integrovaným NIC 2,5 Gbps.
Většina kvalitních profi MB je osazená NIC s tímto moderním standardem.
Přímé ukládání velkých projektů z AutoCAdu do NASu by mohlo být úzkým hrdlem.
Naposledy upravil Milanr1 dne 22. 7. 2022 11:44, celkově upraveno 1
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 7. 2022 11:44

Rozdily?

Temer dvojnasobny vykon procesoru (16 jader se 32 vlakny oproti 8 jadrum se 16 vlakny) a nekolikanasobny rozdil ve vykonu grafiky. U grafiky je ten rozdil ovsem velmi zavisly na pouzitem SW - nekde muze jit o nizsi desitky, ci dokonce jen o jednotky procent, zatimco jinde az o vysoke nasobky (tzn. navyseni o stovky procent).

Hlucnost je koncipovana u obou stroju na podobne, tzn. velice nizke urovni. Vedle 1oo% zatizeneho PC pujde bez problemu rozumet tichemu septani metr vzdalene osoby.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Illidian 22. 7. 2022 12:04

Ok.

Jde mi o to, že program Relux na stránkách úvádí minimum 1Gb pamět grafické karty a 4Gb pro optimální výkon. Byl bych rád kdyby výkon byl optimální.

Prostě hodně zjednodušeně :-D, když už by se to kupovalo, tak bych chtěl vědět jenom jestli pojede vpohodě tato sestava bez grafické karty.
Pak by jsme případně mohli dokoupit Grafickou kartu.

Jak už jsem zmínil občas je práce náročná na systémové požadavky. Těžko se to vysvětluje. AutoCAD podlě mě tolik náročný není, ale v Reluxu děláme občas výpočty osvětlení pro složité objekty. Pro představu architekt přesně nakreslí objekt pošle ti export 3D modelu toho objektu. Já to otevřu ve svým programu na návrh osvětlení a vložím tam světla. Program je schopný spočítat přesně jak moc bude daný prostor osvětlený podle toho kolik a jaký typ světel tam mám. Zároveň je schopný brát v potaz i jak moc světlo se odráží od stěn a další blbosti. Je to celkem přesný program. Modely jsou spíše jednoduché geometrické tvary, ale právě když ti pošle architekt export tak najednou tam těch jednoduchých objektů máš třeba 2000, aby to vytvořilo kus baráku. Tzn. že začne program počítat i s každou hranou, otvorem atd. V tu chvíli to začíná být náročné.

Důležitá věc: Program je spíše výpočetní (je to program určený pro "výpočet" osvětlení) než 3D modelovací, ale 3D modelaci se často nevyhneme z výše uvedených důvodů. Při výpočtu program nejvíc využívá procesor, ale netuším, jestli když počítám osvětlení prázdný místnosti 4x4 m a pak počítám osvětlení fasády velkého historického objektu, která je přesně vymodelovaná, je o grafice nebo o procesoru.

Ale říkám, je těžké určit jak moc náročně to je, protože naše kompy jsou dle mého názoru starý jebky. :-D

Doufám, že tyto informace trochu pomůžou.

-- 22. 7. 2022 13:19 --

KineCZek píše:Rozdily?

Temer dvojnasobny vykon procesoru (16 jader se 32 vlakny oproti 8 jadrum se 16 vlakny) a nekolikanasobny rozdil ve vykonu grafiky. U grafiky je ten rozdil ovsem velmi zavisly na pouzitem SW - nekde muze jit o nizsi desitky, ci dokonce jen o jednotky procent, zatimco jinde az o vysoke nasobky (tzn. navyseni o stovky procent).

Hlucnost je koncipovana u obou stroju na podobne, tzn. velice nizke urovni. Vedle 1oo% zatizeneho PC pujde bez problemu rozumet tichemu septani metr vzdalene osoby.

Nechci otravovat, ale šlo by něco tedy co by se dalo sestavit prostřednictvím eshopu? A poprosil bych max do 45 000 bez DPH (55 000 včetně DPH). Nebo klidně i nějakou střední cestu mezi dvěmi variantami. Líp se nám to bude ukecávat v práci. :-D. Pokud to nepůjde nevadí.

Jinak moc děkuji za všechny tipy a rady.

-- 22. 7. 2022 13:22 --

KineCZek píše:Grafiku bych doporucil vyzkouset, resp. vyzkouset bez karty a domluvit napr. v Alze 60denni zapujcku. (Pri koupi karty zakliknes "moznost vraceni do 60dnu".)

Zkusis bez karty, pak kartu pridas a zkusis to s ni. Zjistis rozdil vykonu a sam si stanovis, zda by Ti stal za ty penize.

Proc takove reseni? Protoze narocnost Tvych projektu neznam a prici se mi vydavat se cestou "radsi tam tu kartu dam" a potencialne Tobe, resp. Vasi firme, vyhazovat penize z kapsy ven oknem. Podle mne je rozumnejsi napred si prinos vykonne karty vyzkouset a budto ji vratit a usetrit, nebo si ji ponechat, ale uz s vedomim, ze 1oo% byla potrebna.

-

Jeste k tem SSDckum ... 0.5TB verze maji oproti plnohodnotnym 1TB verzim stejneho modelu vzdy celkem vyrazne nizsi rychlosti a zaroven i kratsi zivotnost, pricemz financne cena/kapacita vychazeji rovnez o dost hur. I proto jsem puvodne volil plnohodnotny 1TB model.

-- 22 črc 2022 12:36 --

Ta vykonnejsi a drazsi varianta by mohla vypadat treba takto:

60.310,- Kc

POZOR: Zde uz je RTX3060, nebo jina dedikovana graficka karta absolutni nutnosti, nebot vybrany (mj. temer 2x vykonnejsi)procesor zadnou integrovanou neobsahuje. Tzn. bez graficke karty sestava nebude schopna funkce.

POZOR: V navrhu sestavy je pocitano s upravou chlazeni graficke karty. Tuto upravu Vam eshop neprovede. V pripade zajmu umim zajistit dodani na klic, uvedena cena je vsak pouze cenou za komponenty. Tzn. nezahrnuje cenu montaze a dopravy.

Tato vypadá už dobře, ale je to docela dost. Šéfové nám sice neřekli budget, ale víš jak to chodí :-D.

Kdyby jsme do tohodle šli tak by to chtělo aby se sestava dala právě složit už přes e-shop.

-- 22. 7. 2022 13:58 --

Milanr1 píše:V minulém příspěvku jsi uvedl:

512 Gb = 64 GB.
V nově navržené hw sestavě je aktuálně nejvýkonnější APU současnosti. Ideální pro GWKS.
Podstatně výkonnějsí než původní
Illidian píše:Nvidia Quadro P620

Důležitá informace:
Illidian píše:Většinu věcí máme na Externím uložišti

Předpokládám připojení pomocí UTP přes switch do NAS?
Mrkni se na parametry switche a NASu, jestli už neumí místo klasického 1 Gbps moderní 2,5|5|10 Gbps nebo jestli to ajťáci neplánují v nejbližší době.
Pak by bylo smysluplné osadit MB s integrovaným NIC 2,5 Gbps.
Většina kvalitních profi MB je osazená NIC s tímto moderním standardem.
Přímé ukládání velkých projektů z AutoCAdu do NASu by mohlo být úzkým hrdlem.

Pardon. Kapacita SSD je 512GB.

Na připojení se zeptám ještě ajťáka.
Illidian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 7. 2022 14:12

Pokud chcete LN, tak bohužel nešlo.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 23. 7. 2022 08:10

Zeptám se do diskuze o grafice pro nahoře uvedené programy:
Jakou nevýhodu/výhodu by přineslo použití AMD grafické karty RX 6600 XT..?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 23. 7. 2022 10:18

Asi žádnou, nevím. Já zkoušel gůglit Reflux CUDA/Reflux nVidia a nic moc jsem nenašel. Problém je, že nikdo s tímhle programem, až na tazatele, nemá praktickou zkušenost. Takže nikdo z nás netuší, jaký výkonnostní benefit přinese použití samostatné grafiky, lhostejno zda AMD nebo nVidia, a jestli by nestačilo použití grafiky integrované. Řeknu to hypoteticky. Jestli budou modelovací časy se samostatnou grafikou o polovinu rychlejší, vyplatí se. Ale ono taky záleží, jestli jsou časy v desítkách minut, nebo v jednotkách vteřin. 30 sekund na iGPU, 15 sekund s dGPU, zůstal bych na integrované. Jestli ale trvá "něco" v tom programu na integrované 2 hodiny a se samostatnou by se to udělalo za 30 minut, šel bych do samostatné.

Upřímně? Já o tom programu nevím nic, ale nějak instinktivně bych řekl, že se příplatek za samostatnou grafiku nevyplatí. A jelikož o tom programu všichni víme kulový, co napsat výrobci toho programu, aby nám řekl, zda se investice do diskrétní grafiky vyplatí? Protože u věci s cenou 12-20 tisíc by mě jako investora, i když to tazatel neplatí, velmi zajímalo, jaké přinese benefity. Pokud vůbec nějaké.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Další stránka