Sestava pro občasné hraní

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod cassper 25. 8. 2022 14:40

Zdravím. Zajímalo by mě, zdali tato sestava dává tak nějak celkově smysl z pohledu vybraných komponent.
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... F7069647F5

Rozpočtově bych rád, aby to nešlo přes 35k CZK (lépe se udržet v 30k CZK). Spíše nižší hlučnost, ale nějaký pasiv či vodní chlazení to být nemusí.

Je to vlastně počítač na gmail, youtube, chrome a občasné hraní jedné konkrétní hry https://store.steampowered.com/app/1677 ... _Heroes_3/ plus si tam možná občas zahraju něco graficky ne tolik náročného, například https://store.steampowered.com/app/1086 ... rs_Gate_3/

Na veškeré ostatní hraní mám Xbox Series X a LG 4K OLED televizi.

A na jakoukoliv práci mám firemní notebook.

Neřešme teď jestli tedy má smysl kvůli jedné hře vyhodit 30k za počítač, zvlášť když jinak soukromý desktop ještě mám s nVidia 970Ti atd. a vlastně mi dostačuje.

Spíš tedy jde o to, jestli v tom nově postaveném PC třeba není něco zbytečně poddimenzováno či předimenzováno, nebo tam je komponenta, která je známá svou nespolehlivostí atd.

Celkově jsem se snažil postavit poměr cena/výkon pro hraní ve FullHD.

Díky
Naposledy upravil cassper dne 25. 8. 2022 18:34, celkově upraveno 1
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2022 17:09

Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cassper 25. 8. 2022 18:33

Ha, pardon, GTX 970 jsem zaměnil za 970Ti :)

Zbytek doplněn dle požadavku (tj, jen hlučnost a rozpočet)
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2022 20:14

Ty grafiku tam máš špatnou. Chceš raději modely se třemi ventilátory, od Gigabyte třeba Vision.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cassper 25. 8. 2022 20:23

Jinak by to bylo OK a dávalo smysl?
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2022 20:32

V podstatě jo. Deska je fajn, procesor taky, paměti akorát, SSD v ideálním poměru ceny s výkonem, zdroj kvalitní.

Kdybych chtěl jít do detailu, tak vyměnit všechny ventilátory ve skříni, takové 4ks P12 PST by byly ideál. A ještě asi A35 Freezer, ale to jsou drobnosti. Základ máš skvěle navržený.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cassper 25. 8. 2022 20:35

Super, díky
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod cassper 5. 9. 2022 11:42

Zdravím. Před časem jsem tu založil toto vlákno viewtopic.php?f=932&t=1325517, kde už jsem PC řešil.

Po následném sledování recenzí, videí, testů atd. jsem sestavu trochu upravil, aby mi dávala lepší poměr cena výkon. Např:
- Ryzen 5600x jsem nahradil 5600, kdy výkon klesne nepatrně, ale 500kč ušetřím
- předimenzovaný Noctua větrák jsem nahradil jiným, co by měl v pohodě stačit a je stále tichý a velmi dobře hodnocený
- zbytečně jsem už nedával M.2 disk s zápisem 7000MB/s, když to prý pro své užití téměř nepoznám
- dal jsem lehce levnější case
- jen 16GB RAM, místo 32GB atd.

Snažil jsem se opět o komponenty s nejlepším poměrem cena/výkon a zároveň dobrým chlazením s tichými velkými větráky.

Pro shrnutí my se tedy mělo jednat o LN (ULN asi nedosáhnu) herní sestavu v FullHD, do budoucna asi 1440p (4k ne), bez nějaké vidiny taktování, či rozšiřování/výměny komponent (max doukoupím ještě jeden M.2 disk na data). Aby tak jak to je teď ten PC aspoň 5 let (samozřejmě lépe více) fungoval a po těch 5 letech to nechám dětem a kompletně vyměním. Na sestavě budu i pracovat, ale předpokládám, že Outlook, Excel, PowerBI a podobné věci by měla bez problému zvládnout.

Sestava je zde https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... B6B6A697C2

Prosím o vyjádření, že to dává smysl. Díky moc.
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 9. 2022 12:07

Sloučeno s původním vláknem.

Na 1440p bych vyhodil tu RTX 3060 a místo ní vzal alespoň - sic o 15 stovek dražší (avšak výkonnější) - RX 6700 XT (Sapphire Nitro+).
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod cassper 5. 9. 2022 13:14

Na RX karty jsem samozřejmě koukal, ale co jsem pochopil, tak jim chybí nějaké featury (DLSS a raytracing ?), které dokážou udělat hru výrazně hezčí a ušetřit nějaké FPS. ... Na druhou stranu ATI karty zase ale oproti nVidii mají něco, co díky spojení s AMD procesory, vytvoří naopak pár FPS navíc.

A jasně, je to 1500 navíc, to není svět. Ale to pak rovnou už můžu přihodit 500 i na procesor a vzít 5600X pro další trochu výkonu navíc. Taky možná ATI potřebuje větší zdroj než ten co mám teď, takže taky něco navíc. A rázem tam zahučím navíc třeba 3 tisíce. ... Takže téhle spirály "jen trochu něco navíc" se bojím a snažím se to vyřešit rozumně.
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 9. 2022 13:47

1. Raytracing na kartách typu RTX 3060 opravdu řešit nebudeš; tyhle karty na to výkonově nemaj. Technologii raytracingu podporují oba dva tábory.

2. Doby, kdy AMD nemělo odpověď na DLSS jsou už taktéž pryč, aneb FSR 2.0. Ale záleží na konkrétním titulu a vývojařích, aneb co se rozhodnou implementovat.

3. U 5600 a 5600X je rozdíl tak leda v taktech; zde je nesmysl připlácet. To bohužel není případ RTX 3060 vs RX 6700 XT ....

4. Zdroj stačí ten, co sis vybral.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod cassper 5. 9. 2022 14:05

Ok, díky moc. ... Nějaký konkrétní model 6700 XT z nabídky Alzy, co bych měl mít v merku? ... Výše ve vlákně mi KineCZek doporučil model nVidie s 3 větráky, místo dvou co jsem měl vybrán. ... Je to pak stejná situace i u ATI karet? ... Tj. 3 větráky jsou lepší než 2?

Jo a trochu offtopic. ... Jak je možný, že Alza vychází cenově nejlépe? ... Čekal jsem, že jako jednička trhu toho bude zneužívat a ceny bude mít výše. ... Ale udělal jsem si u této sestavy srovnání s CZC, TS Bohemia a Mironetem a Alza vycházela tak zhruba o 1500kč levnější.
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 9. 2022 15:46

Konkrétní model jsem ti psal v příspěvku z času 13:07.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod cassper 5. 9. 2022 16:06

Jj, koukal jsem. Studoval jsem pak ještě rozdíly Nitro+ a Pulse. Takže tím doporučením Nitro+ jsi podpořil tu ideu tří větráků.
cassper
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 9. 2022 17:20

Ty ventilátory na grafice to bude chtít vyměnit...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka