cca 35.000, grafika+hry, připojení 3 monitprů

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod agnusdeiCZ 16. 2. 2023 15:06

Zdravím, před více než 10 lety jsem si tady nechal doporučit sestavu a ta pořád šlape jak hodinky, ale dochází jí dech, potřebuji tedy nový počítač. Chtěl bych ho mít zase na dalších 10 let, takže spíš než špičkový výkon, tak vyšší odolnost (hlavně tedy kvalitní desku, zdroj a u SSD disku spíš, než honit rychlosti zápisu, tak delší životnost).

Na hlučnosti mi nezáleží, stejně jako na vzhledu (na bedně bych chtěl co nejvíc ušetřit, takže nemusí být hezká). 25 % hry, 25 % úprava 2D a3D grafiky, 50 % běžná kancelářská práce.
Operační systém nemám (resp. mám starou licenci na win 7, ale OEM verzi a ta, pokud se nepletu, není přenosná).
Nyní mám 2x 24" FHD monitory, ale pridal bych k nim casem jeden 27" 4k a chtel bych je mit zapojene vsechny tri soucasne - na kancelarskou praci a sledovani videi, ne na hry. Pokud je zapojení 3 monitorů současně u této ceny nesmysl, tak bych zůstal u dvou.
Taktovat nebudu.
Stavět si sám nebudu - pokud objednám v alfa.cz, tak tam to sestaví bez problému, nebo je lepsi se se sestavenim obratit jinam?
Limit 35.000 je orientaci, takze pokud by nejaka castka navic nejak vyrazne zvysila vykon, tak muzeme az k +- 40.000. (Bez periférií, vše mám).
Díky za radu.
agnusdeiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 2. 2023 17:52

Upgradoval jsi ty W7 na 10? Pouzivas MS ucet?

35.991,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Takhle mas takovy 35k ideal, se kterym si zahrajes v QHD. Ale ve 4k uz ne. A na primarnim monitoru si zahrat cchces, takze Ti k te sestave rovnou doporucim i monitor. S vetsi uhloprickou, ale adekvatne vetsim rozlisenim, takze velikost ikon atd. bude stejna, jako na 24" fullHD monitorech.

32" LG B850: https://monitory.heureka.cz/lg-32gp850/#prehled/

Pokud bys chtel jit do 4k, nevyhnul by ses cca +10k priplatku za komp (grafika, zdroj, skrin, ventilatory) a dalsimu priplatku u monitoru. Za mne je 4k v roce 2023 stale prilis velky luxus, nez aby spadalo do mainstreamoveho budgetu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod agnusdeiCZ 16. 2. 2023 23:38

Diky za odpoved.
Tak v tom pripade 4k monitor na hry asi nepotřebuju :)
Win 7 jsem upgradoval na Win 10 a MS ucet jsem kdysi zakladal, takze ho nejspis mam :)

Slo by do tyhle grafiky zapojit 3x monitor 24" (ne na hry), ale na praci by se mi kvuli prehlednosti hodily tri samostatne monitory. Ale neni to podminka, pokud by to znamenalo nejake zdrazeni, tak mi staci 2 monitory.
A dala by se prosim deska vymenit za nejakou, ktera umi Wifi/bluetooth? S ruznymi USB adaptery mam porad nejaky problem, ze se porad odpojuji a nefunguji bezproblemove :(
agnusdeiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 2. 2023 09:29

Tři monitory bez problému. Desku určitě umíme s WiFi: https://www.tsbohemia.cz/asus-tuf-gamin ... 39909.html

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod agnusdeiCZ 22. 2. 2023 15:33

Můžu ještě poprosit o radu, jestli je možná deska s bluetooth? Kvůli připojení sluchátek. Díky
agnusdeiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod agnusdeiCZ 22. 2. 2023 16:23

Já bych dával přednost bluetooth na desce, jak jsem psal nahoře, protože tady ty adaptérky se mi pořád odpojují a nefungují dobře (zkoušel jsem několik, a buď je chyba ve mně, v počítači nebo nevim :( )
agnusdeiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 2. 2023 17:37

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 2. 2023 21:40

Pokud bych už uvažoval o "mrtvé" AM4, můžu s klidem volit i Intel. Vedle 5700X je i5-13400F mnohem zajímavějším řešením za podobnou cenu. A k němu například GIGABYTE B760 DS3H AX DDR4.

Nicméně bez ohledu na platformu doporučuji WiFi/BT mimo desku, ideálně na USB. Důvodem je totiž možnost prodloužit USB kabelem vzdálenost od PC a umístit antény do vhodné polohy. Pokud budu prodlužovat přívod přímo k anténě, ztrácím její výkon. To u USB nehrozí, anténa může být přímo na vysílači a nevadí, že je například 3 m vedle PC/monitoru (mimo rušení, odrazy a podobně).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 2. 2023 21:45

13500 když už. (+4C/4T)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod agnusdeiCZ 22. 2. 2023 23:11

Tak já už to měl v košíku a skoro objednaný a teď teda nevím, jaký procesor. Mám v plánu mít ten počítač dalších deset let, je tedy lepší (úprava fotek a grafiky 2D a 3D, hry) amd 5700x nebo Intel 13500/13400? A to bluetooth a wifi nepotřebuju dostat nijak daleko od pc. Díky
agnusdeiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 2. 2023 23:21

To je stále stejná WIFI II deska, BT nezmiňují ani na ASUS.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 2. 2023 23:43

Když myslíš ...

Screenshot_2023-02-22-22-45-13-727_com.android.chrome.jpg

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 23. 2. 2023 07:40

Máš pravdu, v manuálu je BT uvedeno. Kupodivu a díky pohodlnosti jsem se spokojil s titulními údaji webu, kde se touto schopností nechlubí (nebo je ukryta). :oops:
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 2. 2023 09:18

V pohodě. Taky mi to přijde zvláštní. Ale desku jsem osobně poznal tolikrát, že jsem si byl naprosto jist.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka