Upgrade PC - ECC a nonECC RAM

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 02:49

Jedná se o služební PC Lenovo Thinkcentre typ asi M83 nebo M93, OS Win10, občas dost zabržděný, chtěl bych zvýšit výkon bez vědomí zaměstnavatele nebo IT oddělení, protože ti mi ho nezvýší, nebudou a nechtějí sami nic investovat, nejjednodušší a asi i jediná možnost je vyměnit RAM za větší nebo dokoupení dalšího stejného modulu k současné RAM.

Můžu použít ECC RAM, když tam je dosposud nonECC RAM? Důvodem pro ECC RAM je jejich nižší cena v bazarech, např. https://aukro.cz/pamet-do-serveru-4gb-2rx4-pc3-10600r-7033105686.

Základní deska Lenovo IS8XM https://www.empowerlaptop.com/p/lenovo-is8xm-motherboard-w1711-2/,
v současnosti je tam 1 modul 4 GB DDR3 RAM Micron MT8JTF51264AZ-1G6E1, CL 11, která je nonECC, ale kdybych dokupoval další modul se stejným označením, vyšlo by mě to dráž, než když koupím jiné moduly ECC a vyměním to.

Obrázek
octr
osobne

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 3. 2023 06:54

Odložím si zde příspěvek, vypadá to na zajímavou zábavu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 3. 2023 07:06

Typický OOO:
octr píše:zvýšit výkon
vyměnit RAM za větší

Více RAM výkon PC/NB nezvětší. Podobně jako automobil s větším kufrem a stejným motorem nemá větší výkon.
Jen se tam vejde víc věcí.
Upřesni:
octr píše:Lenovo Thinkcentre typ asi M83 nebo M93

značkové WKS mají vždy štítek.
Přesná hw sestava a verze UEFI.
octr píše:OS Win10, občas dost zabržděný

Asi chybí pravidelná údržba?
Viz FAQ.
Stačí jednou měsíčně.
Prostudoval jsi chybové hlášky v Admin logu?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 08:44

Nevím samozřejmě, jestli jsem se s tím pojmem výkon správně vyjádřil, prostě jsem tam dnes na zkoušku vyměnil RAM ze svého vlastního PC, a hned se mi to zdá dost rychlejší ta odezva systému. Ale já mám nějakou rychlejší RAM s CL9, tak nevím, jestli to není tím.
https://www.alza.cz/gaming/crucial-8gb- ... 296840.htm

Co se týče údržby operačního systému, nemám ve služebním PC administrátorské oprávnění, nemůžu udělat ani defragmentaci HDD.

Štítek s typem a konfigurací na PC není, ale zkusím se podívat, co je napsáno v BIOSu.
Naposledy upravil octr dne 22. 3. 2023 08:47, celkově upraveno 1
octr
osobne

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 3. 2023 08:47

Předem se omlouvám kolegům, kterým zkazím zábavu...

NE, nelze kombinovat ECC a non-ECC moduly.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 08:49

To jsme se asi nepochopili, nechci nic kombinovat, chci dát dva 4 GB ECC moduly místo jednoho 4 GB nonECC modulu.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod haens 22. 3. 2023 10:19

tak samozřejmě, že 4gb ram je na win10 málo. vraž tam, co nejvíc můžeš - sám ses přesvědčil, že se s tím dělá líp (a je celkem jedno, jestli si to nazveš vyšší výkon, nebo větší kufr auta).
Samsung S23
haens
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 3. 2023 10:21

Máš tam SSD? Jaký Build W10 tam máš?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 10:31

SSD tam není. Win10 Enterprise verze 1803 Build 17134.2208.

Milanr1 píše:Upřesni:
octr píše:Lenovo Thinkcentre typ asi M83 nebo M93

značkové WKS mají vždy štítek.
Přesná hw sestava a verze UEFI.

Dle BIOSu je to Thinkcentre M93p.
Procesor Core i5-4570 3,2 GHz.
HDD ST500DM002-1BD142.
Aktuálně tam mám na zkoušku svoji RAM z domácího PC, proto BIOS ukazuje na fotce níže 8 GB.
BIOS je z 22.10.2014.
UEFI asi není zapnuté, na kartě Startup jsou volby CSM - Enabled, Boot Mode - Auto, Boot Priority - Legacy First.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
octr
osobne

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 3. 2023 10:40

A je to 2x rychlejší co? :D :D :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 10:45

Ano, pocitově je odezva systému dvakrát rychlejší s mými vlastními RAM. Je to 2 x 4 GB dualchannel CL9 místo 1 x 4 GB CL11.

haens píše:tak samozřejmě, že 4gb ram je na win10 málo. vraž tam, co nejvíc můžeš - sám ses přesvědčil, že se s tím dělá líp (a je celkem jedno, jestli si to nazveš vyšší výkon, nebo větší kufr auta).

Jasně, to právě zamýšlím udělat, ale jde o to, že to není můj majetek, je to PC mého zaměstnavatele, to je státní úřad, tedy budu investovat do cizího zařízení, chci logicky do cizího investovat co nejméně, a chci vědět, jestli tam můžu dát ECC RAM, když jsou levnější. Protože doposud tam je nonECC RAM a ty jsou v bazarech dražší.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod zivan 22. 3. 2023 11:06

Celkem logicky je nejaky duvod, proc se ty serverove pameti prodavaji za nizkou cenu a nikdo je moc nechce. Tim je to, ze to jsou registered pameti, ktere ve vetsine klasickych neserverovych desek nefunguji.

Podle specifikace potrebujes UDIMM, tedy unbuffered/unregistered DIMM:
https://support.lenovo.com/us/en/soluti ... orm-factor
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod octr 22. 3. 2023 11:17

Škoda. Jsem si myslel, že by to nemuselo vadit, protože jsem našel to vlákno z minulosti, kde to někdo testoval a šlo mu to, měl sice jinou desku a jiné RAM, deska ale také nepodporovala ECC a ECC paměť mu tam běžela dokonce v kombinaci s nonECC pamětí. Ale kombinovat jsem to já rozhodně nechtěl.
https://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=932&t=960729
octr
osobne

Odeslat příspěvekod Python.p 22. 3. 2023 12:18

https://www.mironet.cz/gskill-ripjawsx- ... +dp257198/

Stojí to 900, máš 16GB a je to nové se zárukou, budeš mít ČTYŘI-KRÁT větší výkon... dle tvých slov. Tak co tu furt řešíme?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 3. 2023 12:23

Sám sis odpověděl, proč je WKS líný:
octr píše:HDD ST500DM002-1BD142

HDD = prehistorie IT minulého tisíciletí.
Navíc asi chybí datový disk :?: = ve WKS fatální chyba.
Tohle 8 let staré WKS:
octr píše:Thinkcentre M93p

podporuje 32 GB RAM (4 x 8 ).
Kromě RAM vyměň i HDD za SSD.
Po vyřazení WKS z provozu to prostě vyměníš zpět a SSD použiješ v domácím PC.
Původní HDD můžeš po deaktivaci použít jako datový.
octr píše:Co se týče údržby operačního systému, nemám ve služebním PC administrátorské oprávnění

K základní údržbě nepotřebuješ admin práva:
Kód: Vybrat vše
cleanmgr

Zřejmě sis neprostudoval FAQ.
Btw:
po kolika letech vyřazujete techniku IT? Standard = 6 let.
Neměl bys požádat šéfa o nové WKS? ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Další stránka