PC Classic - Gaming do 45k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mikedelta 2. 4. 2023 15:14

Caute,

Chtel bych poprosit nejakou dobrou dusi o zpetnou vazbu na sestavu. Stavim PC vyhradne pro gaming (hlavne MSFS, RDR2, Kingdom come, Total war). Nejsem zadny odbornik takze se chci vyvarovat i failum typu "graficka se nevleze do bedny, tenhle procesor zere 2x tolik co ostatni" apod.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI
Classic

UCEL PORIZENI SESTAVY

• FINANCNI LIMIT
45 000 (+- 3 000)

• OPERACNI SYSTEM
Windows - planuji koupit

• SESTAVITE SI PC SAMI?
Jeste se rozhoduji, psal jsem si tu s Kineczkem nejakou dobu zpatky tak zvazuji i tuto moznost :)

• BUDETE TAKTOVAT?
NE

• MONITOR + JEHO ROZLISENI?
27" s QHD rozlišením 2560 x 1440 60Hz
Je to muj pracovni monitor a ze zacatku bych pokracoval na tomto a behem par mesicu idealne koupil nejaky s 144Hz?, chci urcite zustat u max 27 palcu monitoru kvuli prostoru.

• KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN?
Jen holou skrin

Poskladal jsem toto: https://www.czc.cz/364666,362192,357910,354576,346797,331696,370464,323253,306773/kody
1) Netusim jestli R5 7600 nebo treba i5-13600?
2) Podobne dilema u GK - chtel bych aby toto PC vydrzelo dalsich 5-6 let, na 6800 jsem cetl hodne chvaly a ma 16 VRAM oproti cenove podobne alternative u nVidie kde casto vidim 8-10 VRAM, jen premyslim jak velky upgrade by ted mel smysl kdybych napr. chtel koupit 4070 nebo neco podobneho?

Dekuji moc za rady.
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2023 17:49

49.215,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Pokud je to uz moc drahe, pockej dva tydny na 4070 bez -Ti.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mikedelta 2. 4. 2023 18:18

Ahoj, Diky za odpoved!

1)Opravdu se vyplati tech extra 7-8 tisic na 4070ti misto te 6800XT? Hledal jsem nejake srovnani a ve vetsine her obe karty vychazeji hodne podobne, a 6800XT ma navic 4 gb VRAM?
2) Pokud se rozhodnu priplatit a koupit DDR5 ramky tak je potreba menit zakladovku za jiny typ?
3) stoji vyssi cena za upgrade CPU na napr. i13600kf?
Diky
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 4. 2023 18:42

Ad 1. tady bych tu 6800XT zvážil, ale je to ob generaci starší GPU, pokud nepotřebuje RTX tak asi pohoda, ten hrubej výkon tam je a ovladače jsou už snad cajk.
Ad 2. Tady je to teď celkem nesmysl, ale ano, pokud DDR5 tak i jinou desku, která bude dražší.
Ad 3. Ne.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2023 19:56

Co se vyplati / nevyplati je velice subjektivni. Co jsem zapomnel zminit, tak navrhovana sestava je LowNoise. Resp. po odladeni LN bude. Ale i bez uprav bude ta 4070Ti naprosto nesrovnatelne tissi.

DDR5 je drazsi deska i pameti o nekolik tisic. A neprinese Ti to nic jineho, nez financni ztratu. Vykon nenaroste, tzn. pokud chci utracet, vzal bych 4070Ti, kde za ten priplatek alespon ziskas celou radu technologickych vylepseni, nizkou hlucnost diky velkemu chladici a take nizkou spotrebu. On teoreticky je rozdil ve spotrebach maly. Realne se ale (zvlaste po undervoltu) ty nuzky dosti rozeviraji.

13600k nedava smysl, krom CPU bys musel vymenit jeste chladic a desku.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 4. 2023 21:11

Já jsem taky za tu 4070ti, jsou to super karty a ty od GB mě stále mile překvapují, respektive si drží slušnou kvalitu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod mikedelta 9. 4. 2023 21:51

Rozhodl jsem se nakonec pro A5 build a 6950xt. Pokud by nekdo mel cas a chut mrknout na komponenty jestli tam neni nejaky nonsense tak budu vdecny.

https://www.czc.cz/331696,358135,362188 ... 45680/kody
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 9. 4. 2023 22:04

dal bych jinej zdroj, SSD bych vzal Crucial P5 Plus a přitlačil bych na 8 jádro...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 4. 2023 22:18

Je.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mikedelta 9. 4. 2023 23:28

Sorry, ja jsem to smeroval tak ze bych treba za 5-6 let jen vymenil GK a muzu jet dal a kvuli tomu AM5 build ale ocividne jsem mimo v tomto. Mel jsem za to ze kdyz tam nacpu DDR5 tak budu mit klid i po upgradu GK za nekolik let.Ten navrh od Kineczka se mi libil ale za GK ted nechci davat tolik, treba okolo 16k max.
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 10. 4. 2023 05:14

mikedelta píše: Stavim PC vyhradne pro gaming (hlavne MSFS, RDR2, Kingdom come, Total war). Nejsem zadny odbornik takze se chci vyvarovat i failum typu "graficka se nevleze do bedny, tenhle procesor zere 2x tolik co ostatni" apod.

plus

mikedelta píše:Ten navrh od Kineczka se mi libil ale za GK ted nechci davat tolik, treba okolo 16k max.

mi nedává úplně smysl... za 5 let bude (nejspíš) stejně na prd jak AMD tak ten Intel.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod mikedelta 10. 4. 2023 08:15

Diky, zkusim vysvetlit - u soucasneho PC si vycitam ze nebylo postaveno tak aby se dal udelat jen upgrade GK a frcet dal, proto se (mozna zbytecne) snazim nacpat toto nove na AM5 - mozna jsem se nechal strhnout diskuzema co jsem procetl.

Idealne se snazim nejakym zpusobem stahnout rozpocet blize na 40k a prislo mi ze toto je mozna cesta s tim ze bych nekdy v budoucnu jen prehodil treba na 4090 az budou priznivejsi ceny a bude potreba, neresim RT ani spotrebu ani trochu vetsi hluk a proto ta zmena ze 4070ti v soucasnem navrhu sestavy a podle toho co jsem zjistil tak 6950 (mozna i 6800) by melo bohate stacit na QHD gaming a prece jen je o kus levnejsi.

Pokud to udelam na I5 + DDR4 tak ano usetrim nekolik tisic na druhou stranu se opet budu bat ze na to pak nenamontuju lepsi GK, pokud bych sel cestou co navrhoval Kinecek utahne ta sestava eventualne silnejsi GK nekdy v budoucnu?
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2023 11:35

QHD ted asi staci. Ale kdysi takova 1060 tez bohate stacila na fullHD. A kdo tehdy koupil 1060, po dvou letech zjistil, ze je v pasti. Protoze stacit prestala. Ale pokud nekdo tehdy koupil 1070, vydrzela mu 2x tak dlouho.

4090 je pro mainstream hrace stejny nesmysl, i kdyby do budoucna, jako je dnes nesmysl kupovat 3090. Proc? Protoze vykonove je 3090 (a stejne tak 3090Ti) dost hluboko pod vykonem 4070Ti, ktera nabidne nejen vice vykonu, ale zaroven i nizsi spotrebu. Stejne tak prijde 5070, 6070 ... upinat se za kazdou cenu ke 4090 je nesmysl. (Jakkoliv dovedu pochopit, ze touha po ni muze byt silna, je zkratka stejne tak iracionalni.)

BTW mas s obycejnymi P14 Arcticy cca 330mm prostoru na kartu, a to bez vodniho chlazeni. Zaroven cim zravejsi mas grafiku, tim hur se Ti bude chladit procesor vzduchem, to je prosta fyzika. A ze takova 4090 opravdu je zrava karta. Ale abych dokoncil myslenku, 4090 Master meri na delku ... no schvalne. Dival ses kolik ... ?

Aby Ti pak do toho to "budoucno" nehodilo vidle.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mikedelta 10. 4. 2023 16:36

Mas recht no, pujdu tou cestou 13500 s 4070ti, dekuji moc za trpelivost.
mikedelta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikedelta 18. 4. 2023 19:49

Ahoj, tak mi volbu usnadnila 13600k kterou jsem dostal s velkou slevou, prosel jsem predchozi vlakna a chtel bych poprosit o overeni teto sestavy:

https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=473228

Edit: nejak mi blblne ten kosik, tady jsou ty dily vypsane:
SSD: Kingston SSD KC3000 1TB NVMe
SSD: Kingston NV2 SSD 2TB NVMe
PSU: Seasonic FOCUS GX-1000W
RAM: Kingston Fury Renegade DIMM DDR4 64GB 3600MHz černá (Kit 2x32GB)
MOBO: GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4
GPU: ASRock Radeon RX 6800 Phantom Gaming D 16G OC
CPU cooling: Endorfy Fera 5
CASE: be quiet! Pure Base 500DX Black
FANS: 3x ARCTIC P14 PWM PST, černá

GK zatim tam mam hozenou 6800, jeste se rozhoduji a mozna tam dam 6950xt/4070.

Jen dve otazky:
- Zakladovka - Z690 nebo B760? Nechci davat undervolt. Je potreba bios flashback na Z960 nebo na B760 az budu mit PC sestavene a budu spoustet?
- Vetracky - skrin ma 3x, vidim tam misto na 3 dalsi, s tim ze 3x intake vepredu, 2x exhaust nahore a jeden exhaust vzadu. Kineczek casto navrhuje mnohem vic, jen ja tam nejak moc nevidim misto kam je dat x) s navrhovanymi 6 by byla sestava pouzitelna?

Dekuji moc
mikedelta
Kolemjdoucí