Upgdade PC, Classic, 15-20 tis

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod maxiking87 4. 4. 2023 21:23

Ahoj,

opět se na vás obracím a věřím, že mi jako vždy dobře poradíte :)

Aktuálně mám pracovní laptop Dell Precision 5550 (Intel Core i7-10850H, 32GB RAM, NVIDIA Quadro T1000, 1TB NVMe SSD), který mi vyhovuje a funguje na něm vše, co potřebuju.
Jenže nám začali v práci trochu utahovat šrouby, přeinstalovali nám počítače a už si nemůžeme instalovat co chceme, je tam spousta špehovacích nástrojů, SSL inspekce provozu, pořád se vrací nějaká nastavení, i když je jako lokální admin vypnu atd.

Takže bych chtěl mimopracovní aktivity přesunout na soukromý počítač.
Mám starý desktop (viewtopic.php?f=932&t=1204985)
Arctic Fan F12 PWM
Arctic Cooling Freezer 13
Intel Core i5-4570
GIGABYTE R7 260X Ultra Durable 2 2GB
GIGABYTE GA-H87M-D3H - Intel H87
CoolerMaster Centurion Silencio 352 Matte
Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3 1600
CORSAIR CX Builder Series, 80+ Bronze, modular, 430W
CRUCIAL M500, 2,5", SATA III - 120GB

který jsem začal opět po pár letech používat na hraní CS:GO (které na něm běží skvěle), ale má už málo místa na disku, slabé CPU a RAM taky nestačí.

A teď k věci:
Ze všeho nejdříve bych ho chtěl zkusit jednoduše upgradovat (MB+CPU+RAM+SSD) a rád bych si nechal skříň, zdroj(430W) a GK.
Až bych chtěl v budoucnu upgradovat GK, tak bych vzal i silnější zdroj.

Požadavky na HW: 32GB RAM, 1 TB + 2 TB NVMe SSD
Požadavek (NE)hlučnosti: classic + regulované AC F12 PWM PST ve FanControl
Účel pořízení sestavy: internet, občasná úprava fotek v Lightroomu a videí v DaVinci Resolve, 1x týdně CS:GO :)
Finanční limit: 15-20 tis
Operační systém: Mám - Win
Sestavite si pc sami: Ano a už se na to těším
Budete taktovat: Ne
Monitor: Dell U2717D 27" QHD + Dell U2412M 24" FHD - připojeno jedním kabelem přes DisplayPort Multi-Stream Transport (MST) do PC
Periferie: Vše mám
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 4. 2023 21:43

Bude nova CS2 ... grafiku potrebujes. Silencio je velmi omezujici - rozmerove i (ne)chlazenim. Osobne bych to zahodil a zacal od nuly.

19.873,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Ke spravne funkci je nutno pridat vlastni grafickou kartu. Napriklad zminenou R7 260X.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 6. 4. 2023 01:40

to silencio je ok
https://www.coolermaster.com/catalog/le ... lencio352/
vleze do něj i freezer34 = 157mm , dle stránek CM 155mm
4 větráky
grafika až 35-42cm (dle různých info)
přijde mi zbytečné ji vyhazovat...
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod maxiking87 6. 4. 2023 23:40

díky moc za odpovědi a za návrh
když jsem dlouze sepisoval ten první příspěvek, tak jsem si přesně říkal, že mi řeknete ať všechno zahodím a začnu od nuly :)
no chtěl jsem začít po malých krůčcích a případně pak časem koupit bednu, zdroj a GK

* co se týče chlazení CPU, tak CM Silencio 352 má dle specky 155mm a AC 35 má 158.5mm, což je dost na hraně, ale zkoušel jsem to změřit ve skříni a aktuálně je cca 35mm místa nad AC 13, takže by se tam AC 35 měl vlézt
* opravdu to můj stávající zdroj nezvládne, když teď zvládá i5-4570 s TDP 84 W a navržený Ryzen 7 5700X má podle specky TDP 65W?

zapomněl jsem zmínit, že tou občasnou úpravou videí v DaVinci Resolve myslím i 4K videa z GoPro O:-)

nyní mi z toho vychází dvě možnosti:

1. pokud bych chtěl opravdu zachovat bednu, zdroj a GK
potřeboval bych tedy mATX desku - upravil jsem KineCZkův návrh TSB
prakticky je to jen změna v desce mATX deska GIGABYTE B550M AORUS ELITE a odebrání zdroje a skříně

2. pokud se tu bavíme o nové skříni a zdroji, tak bych zvýšil limit na klidně na +-30k Kč
a pak je otázka jestli nevzít:
* rovnou AM5?
* pořádnou skříň, která mi konečně vydrží i další upgrade - třeba něco od FD
* určitě zatím bez GK, použil bych svoji R7 260X
* zdroj ale ať ready na případnou novější grafiku

a stávající PC (s integrovanou grafikou) bych zkusil někde darovat :-)
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 4. 2023 09:52

Druha moznost je spravna. To Silencio ma ruzna jina omezeni, par jsem jich delal a vzpominam na ne vylozene nerad. Ale kazdy sveho stesti strujcem.

AM5 a nejaka 7700 / 7900 by za mne byla idealni volbou. Skrin bych vzal plnotucnou Define 7. Pokud by se nelibila cenovka, nabidnu za 3500 novou Define S, nebo za 2500 sice pouzitou, ale v TOP stavu, rovnou se 6ks F14 Silent.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod maxiking87 7. 4. 2023 23:00

jako jo, je pravda, že jsem se včera do skříně díval, a je to všechno dost na těsno a cable management je naprd (žádný)

takže klasika, napřed chci upgrade za 15k a nakonec z toho bude PC za 30k, ale nedá se :-)

zkusil jsem naklikat něco takového: TSB

CPU - Ryzen 7700
RAM - dal jsem tam nějaké 2x16GB DDR5 moduly - nevyznám se v tom (expo, OC, ...)
GK - opět prozatím použiju svoji GK R7 260X, časem možná třeba něco jako 3070, takže zdroj ať je ready
Skříň - líbí se mi Meshify 2 (má prachové filtry a je prostorná), Define se mi fakt nelíbí, sorry :)
Fan - nejsem si jistý jestli F14 PWM nebo P14 PWM - na airflow spiš F14, že?

dává to takto smysl? případně mi to, prosím, upravte tak, aby to bylo vzduchem chlazené a kolem těch 32k

Předem díky
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod octr 8. 4. 2023 00:42

maxiking87 píše:...
a stávající PC (s integrovanou grafikou) bych zkusil někde darovat :-)

To se když tak hlásím, neboť je lepší než ten můj. :hm
octr
osobne

Odeslat příspěvekod maxiking87 10. 4. 2023 19:30

byl by někdo tak hodný a zkontroloval to, co jsem zkusil naklikat?
zkusil jsem naklikat něco takového: https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=446772

chtěl bych to v týdnu objednat.
díky předem :-)
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2023 21:00

Pameti 6000.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod maxiking87 10. 4. 2023 22:02

CL36 https://www.tsbohemia.cz/kingston-fury- ... 46776.html
nebo
CL40 https://www.tsbohemia.cz/kingston-fury- ... 93249.html
?

předpokládám, že je lepší vzít 2x16GB než 1x32GB
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2023 22:08

2ks každopádně. CL méně je lépe.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod maxiking87 16. 4. 2023 22:13

Díky moc všem za pomoc s výběrem komponent a za rady.

Komponenty jsem v ÚT objednal, ve ST ráno byly doma - tomu se říká rychlost.

Ve ČT večer jsem k tomu sedl a měl jsem za cca 2 hodinky sestaveno.
Pár věcí jsem nevěděl, ale vše jsem nakonec dohledal - např. jak zapojit 8 PIN na 4 PIN: https://help.corsair.com/hc/en-us/artic ... n-CPU-port
Btw. skříň (Meshify 2) je fakt velká a má skvěle vyřešený přístup ke všemu potřebnému.

Po sestavení PC jsem nainstaloval WIN a pak to vše začalo:

Nainstaloval jsem WIN 10, aktivoval jej, upgradoval na 11 a pak udělal čistou instalaci Win 11.
Napřed jsem se to snažil rozchodit s integrovanou GK, nainstaloval jsem všechny ovladače, připojil monitory a PC se začalo sekat.
Monitory mám připojené přes DisplayPort MST (jedním DP kabelem z PC do 27" a odtud propojeno do 24"). Nutno říct, že na původním PC s původní GK vše fungovalo výborně.
Zničehonic zčernal display a monitor říkal, že nemá žádný signál z DP kabelu, nicméně PC běželo, protože jsem se dokázal připojit přes RDP. Ono to teda už blbnulo při samotné instalaci WIN 11.

Tak jsem si řekl, že použiju původní GK se kterou to fungovalo, jenže pak jsem zjistil, že už není ve WIN 11 podporovaná a chovalo se to podobně divně (možná stejný AMD sofware Adrenaline Edition).
Pak jsem to tak zkoušel různě přepojovat mezi grafickými kartami, ale chovalo se to pořád divně.

Vše jsem tedy znovu reinstaloval W11, vypl MST a začal jen s integrovanou GK, vše fungovalo, zapl jsem MST, dobrý, přepl jsem se na pracovní NTB, dobrý, a chtěl jsem se přpnout zpět a už to zase nešlo.
Navíc jsem zjistil, že integrová grafika v Ryzenu není podporovaná pro DaVinci, Resolve protože nepodporue OpenCL.

Prostě past vedle pasti http://milujipraci.cz/#11

Po dvou dnech zoufalství a říkání si, že takto jsem si fakt nové PC nepředstavoval, jsem se dneska ráno nas*al, reinstaloval jsem to zpět na Win 10 a, voilà, vše funguje jak má.

Long story short, kdybych se vykašlal na WIN 11 a rovnou tam ve ČT večer nainstaloval WIN 10, tak jsem si ušetřil spoustu nervů a sprostých slov.

Nicméně, jsem se rozhodl, že si koupím i novou GK (kdo by to byl čekal) :-) ale klidně si chvilku počkám:

mám 27" QHD DELL 60Hz a chtěl bych něco kolem +-15tis a přemýšlím:
* počkat na RTX 4060
* nebo vzít starší GIGABYTE GeForce RTX 3070 GAMING OC 8G 2.0 LHR
* a nebo počkat až trochu klesne cena GIGABYTE GeForce RTX 4070 GAMING OC 12G
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 17. 4. 2023 09:56

pockej nebo dosetri na 4070. 3070 i 4060 jsou/budou o nemaly kus slabsi. A QHD je dost na to abys to poznal. A taky kdyz to mas postavene na 7700, tak davat tam 3070 by byla vylozene skoda.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 17. 4. 2023 10:53

Čistě cena / výkon RTX 4060 / 4070 nechceš > Radeon RX 6800 XT bude lepší volba. Na druhou stranu chápu, že střih videa > CUDA ... nevím.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor