Upgrade? 144Hz QHD

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Drew_MyName 12. 4. 2023 12:49

Ahoj všem,

mám dotaz k případnému upgradu a rád bych se zde poradil, jestli vše bude šlapat.
Současné PC: Ryzen 5 3600X, RTX 2060 SUPER, TOMAHAWK B450, 16GB RAM, FULL HD monitor 60Hz.

K věci... Rád bych koupil nový monitor se 144Hz a chtěl bych si zahrát na rozlišení 2560 x 1440p.
Otázka: utáhne to PC bez problémů nebo bude potřeba nějaký upgrade? Případně jak dlouho bude možné na tom hrát, než to bude omezující.

Rovnou řeknu, že nejsem hardcore gamer, hraju převážně wowko, csko, tft, méně náročné tituly. Ale čas od času si zapnu něco náročnějšího a nechci nějaký zásadní dropy.

V podstatě je pro mě hlavní prioritou se přesunout na 144Hz s tím, že pokud to výkon nedovolí, zůstanu na FHD. Určitě plánuji rozšířit RAM na 32GB, občas něco edituju(fotky, video), takže to můžeme považovat za vyřešené. Nevím, jestli to bude mít velkou roli u gamingu... Nechám si poradit.

Dává tady teď nějaký upgrade smysl?
Rád bych si s tímhle kompem odkroutil ještě pár let a pak přesedlal na nový.

Díky.
Drew_MyName
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kaulik 12. 4. 2023 13:12

Zůstal bych na FHD.. Bude to pro tebe rozumnější varianta. RTX2060S určitě QHD@144Hz nezvládne rozumně u většiny her.. nebo s úplně ořezenými detaily na krev. Tvoje sestava není pro FHD špatná a proto bych raději zůstal u tohoto.
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 4. 2023 13:16

Ciste prechodem z FHD na QHD stoupne vykonova narocnost az 1.78x nasobne. A to jsme stale na 60Hz. A ze 60Hz na 144Hz to je dalich 2.4x nasobek. Tolik k teorii. Realny dopad zmeny rozliseni neni tak drasticky, srovnani narocnosti na vykon je plny internet.

TLDR: QHD VRR je job pro 4070Ti. Pro tu ale 3600X neni dustojnym partnerem ani po uplnem zavreni vsech oci, vcetne tech kurich.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Drew_MyName 12. 4. 2023 13:25

Tak vyřešeno, zůstanu u FHD. Pro mě bude skok hlavně v té plynulosti a QHD si teda nechám až na dobu, kdy budu řešit nové PC.

Díky Vám oběma za radu a za kalkulaci teorie, to mi stačí pro obecný pochopení.
Drew_MyName
Kolemjdoucí