LN/classic, CAD/LR/PS, do cca 25 tis. Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod still_wolf 25. 6. 2023 12:47

Dobrý den,
Chtěl bych Vás poprosit o radu se sestavením nového PC. Ohledně PC jsem se jakž tak orientoval na úrovni laika před 11 lety, ale teď jsem absolutně out (připadám si už starý, sakra :-D). Ale budu velice rád za nějaká zdroje, vysvětlení atd., ať mám alespoň dojem, že ještě stačím ;-)

Aktuální sestava: Core i5-3470, RAM 16GB, SSD 256GB, HDD 1 TB, GTX 660 2GB, FiiO D03K

Požadavek (NE)hlučnosti: PC je pod stolem a pokud by se kupoval nový case, tak bych se za levnější LN nezlobit, ale jsem smířený s classic ;-)

Účel pořízení sestavy:
40% AutoCad (velké výkresy průmyslových hal v 2D a drátové 3D; bohužel, CAD-mrcha má geometrické operace jednovláknové) – v budoucnu Revit nebo podobný SW pro BIM
40% Lightroom/Photoshop/Zoner pro úpravu v RAW - v budoucnu možná CaptureOne
19,9% hudba/podcasty/filmy/prohlížeč (v tom jsem strašný a mám pravidelně otevřených cca 100-200 záložek)
0,1% hry (naposledy jsem si zahrál před 2 lety, ale co kdyby přišla chmurná nálada nebo další lockdown :-D)

Poprosil bych Vás optimálně o sestava, která by vydržela podobně dlouho :-) ať jej zase můžu poslat dál k přátelům jako se chystám u tohoto kousku. I proto jsem při výběru současné sestavy dával větší důraz na chlazení. Ohledně výrobců komponent netuším… když jsem kupoval minulou sestavu, tak mě odrazovali od Gigabyte a chválili Asus, ale netuším jak to je dnes… AMD vs Intel - s ohledem na AutoCad upřednostňuji výkonnější jádra před počtem.

Finanční limit: do cca 25 000 Kč, ale samozřejmě rád ušetřím ;-)
Operační systém: Mám – Windows 10 64bit
Sestavíte si PC sami: Rozhodně, už se na to těším jak malej
Budete taktovat: Neumím a raději se tomu vyhnu (kromě EXPO)
Monitory: mám 2x24“ fHD, v budoucnu možná 2x27“
GK: u AMD asi bude stačit integrovaná, ne?

Periferie: Vše mám, jen…
Case: mám SilverStone Raven RV02E a nejsem si úplně jistý, zda jej měnit. Sice bych uvítal tišší case, ale nejsem si jistý, zda by ten rozdíl byl nějak znatelný.
Zvuk: Ten mám vyřešený přes FiiO D03K, takže jen potřebuji na MB optický výstup (tedy jinou variantu, kromě koupě zvukovky, neznám)
Preference: Sice mám nyní oba disk zaplněné ze 70%, ale SSD bych uvítal alespoň 512GB a samostatný disk na data 2TB :-)

PS: Budu rád za konstruktivní kritiku, postřehy atd. PC bych potřeboval složit optimálně během léta.
PPS: Předem se omlouvám, ale z legrace jsem si zkusil složit tohle… dávám to sem, vlastně ani nevím proč… co kdyby to nebylo tak blbý, jak si myslím…

MB: ASUS PRIME B650-PLUS or MSI MAG B650M MORTAR WIFI
CPU: AMD Ryzen 5 7600 + Arctic Freezer A35
RAM: Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL32, stříbrná
Disc1: WD SSD Blue SN570 Gen3, M.2 - 500GB
Disc2: WD SSD Blue SN570 Gen3, M.2 - 2TB (vyplatí se investice oproti HDD? - hluk, spolehlivost)
Source: Be quiet! System Power 9 CM - 400W
Case: Fractal Design Define C, černá

https://www.czc.cz/364666,330222,358139,336514,330385,202872,265059,330383/kody
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 6. 2023 13:32

Realne ani neni. Na system bych sice vzal uz neco s gen4 a vice kanaly, treba KC3000 1TB. Zaslouzilo by si to tez par ventilatoru (P12 silent, 4ks) a Freezer A35. U zdroje bych miril vyse, uz jen aby sis nezavrel tu moznost nekdy doplnit tu grafickou kartu. Datove SSD staci NV2, vnitrne je to tez DRAMLESS a Kingston Te vyjde levneji.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 25. 6. 2023 15:57

KineCZek píše:Realne ani neni. Na system bych sice vzal uz neco s gen4 a vice kanaly, treba KC3000 1TB. Zaslouzilo by si to tez par ventilatoru (P12 silent, 4ks) a Freezer A35. U zdroje bych miril vyse, uz jen aby sis nezavrel tu moznost nekdy doplnit tu grafickou kartu. Datove SSD staci NV2, vnitrne je to tez DRAMLESS a Kingston Te vyjde levneji.

Mockrát děkuji za bleskovou odpověď :-) jen jsem úplný laik a nejsem si úplně jistý, zda Vám správně rozumím...
1) Co není reálné? :-)
2) System disk - Kingston KC3000 1TB, data disk - Kingston NV2, M.2 - 2TB, správně?
3) Nejsem si teď jistý, kam s těmi 4 ventilátory... ARCTIC P12 nebo ARCTIC P12 PWM? Fractal Design Define C se dodává se 2 ventilátory 120mm. To jsou tak špatné nebo je nutné osadit case 6 ventilátory (2 původní+4 nové)? Přiznám se, že jsem tak trochu doufal, že horní víko u case nechám zakryté.
4) Takže zdroj 500W bude stačit (Be quiet! System Power 9 CM - 500W)? Nebo ještě víc?
5) Ještě bych se zeptal ohledně MB... Pokud můj výběr není úplně k zahození, která z nich je lepší? U Asuse mě trochu nepříjemně překvapil pouze jeden konektor pro napájení, které by mohlo inklinovat k nižšímu dimenzování součátek a v tom případě i k nižší životnosti (čistě laická úvaha nerespektující technologii výroby, její optimalizaci atd.). Ale u Asus by případná grafika nebyla u SSD (teplota atd.).
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 6. 2023 17:25

still_wolf píše:(...) co kdyby to nebylo tak blbý, jak si myslím…
KineCZek píše:Realne ani neni.

2. ano
3. do skrine: 2ks front in, 1ks top out a 1ks rear out. Nezakryvat, na PC case nic nepatri.
4. zalezi na hypoteticke karte. Osobne bych zvazil 650W Focus, klidne i 750, pokud nevadi par stovek navic? Na spotrebu PC nema vykon zdroje vliv, jde vlastne "jen" o neco jako kapacitu, jak vykonne komponenty zvladne napajet.
5. Konektor napjeni je Ti jedno, i taktovana 7950X umi bezet z jednoho 8pin -u. Vyzkouseno. Z desek, protoze bereme fullATX case, bych klidne vzal treba B650 Tomahawk. Skvely board za fajn prachy. Optika, Wifi, BT, 3x celkem M.2, vsechny dal od karty a dva chlazene.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 12. 7. 2023 11:48

Omlouvám se za odmlčení, ale v rámci vytížení jsem musel přesunout pozornost jinam.

Měl bych ještě poslední otázku... už jsem skoro objednával sestavu a náhodou jsem narazil na absenci podpory EXPO profilu u RAM Kingstone Fury Renegade. Není lepší zvolit Kingston Fury Beast (CL32 vs CL36), ale s podporou EXPO?

Děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 7. 2023 14:13

Pro klid duše ty expo vezmi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 5. 9. 2023 22:07

Omlouvám se za odmlčení...
Chtěl bych moc poděkovat za pomoc. PC jsem složil a funguje opravdu skvěle :-) Sice zprvu MB nechtěla najet a hlásila problém s CPU a RAM. Naštěstí pomohl upgrade BIOSu a restart paměti MB. Taky se objevil problém s modrou smrtí, když jsem měl pro rychlý start zapnutý "memory context restore" a provedla se aktualizace Win11, tak PC krátce po naběhnutí Win11 spadnul do modré smrti (vypnul jsem memory context restore a smířil se s pomalým startem).

Na co bych se ještě chtěl zeptat, ale to je už taková blbost. Antény WiFi a Bluetooth mám pod stolem a skříní PC je částečně stíní a když si odběhnu se sluchátky, tak občas dochází k výpadkům. Zkusil jsem se proto podívat po nějaké externí anténě a našel jsem tyto dvě a chtěl bych Vás ještě požádat, zda byste mi poradili s výběrem nebo případně doporučili nějaké jiné...
Univerzální k MB Gigabyte, MSI atd.
Nějaká od Istrong

Mockrát děkuji :-)
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 9. 2023 06:57

A co k tomu máš z výroby? Jen dvě takové ty pidi?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 6. 9. 2023 12:30

Mám tam šroubovací přímo do MB, jako je přímo na obrázku. Tedy je nemůžu dát na stůl (case je pod stolem) a zároveň je mi utajený jejich výkon (nebo jsem ho nikde nenašel).
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 9. 2023 14:44

Výkon Tě nezachrání. Case je uzemněná plechová krabice. V podstatě rušička. Potřebuješ nebo s kabelem.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 9. 2023 16:30

Myslím, že by měla náhrada vypadat spíš takhle s dvojicí antén ... ale třeba ba stačily jen metrové prodlužky a upevnit na lepším místě.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 9. 2023 17:16

Vzal bych to "s dvojici anten".

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod still_wolf 3. 9. 2024 11:42

Omlouvám se, až teď jsem si všimnul, že jsem zapomněl poděkovat za bleskovou radu. Zároveň se omlouvám, že pokračuji v tomto vlákně další prosbou o další radu.

Trochu jsem zvažoval pořízení GPU tento rok, ale GPU nezlevnily jak jsem doufal. Zároveň integrovaná GPU mi prozatím jakž takž postačuje (nehraji hry), pouze je vyšší zrnitost u obrázků (jedu na 2x24" fHD). Překvapivě, zrnitost v Lightroom není, ale u Chrome, starším Zoneru, prohlížeč obrázků atd. je zrnitost velmi patrná. Když jsem zapojil starou GTX 660, tak zrnitost zmizela (bohužel nemá DirectX12 a zároveň ji potřeboval jiný člen rodiny). Chtěl bych se Vás proto zeptat, zda náhodou netušíte, zda a jak odstranit zrnitost? Zkoušel jsem zapojit i jeden monitor, ale nepozoroval jsem odstranění vysoké zrnitosti.

Pro případ, že by to zrnitost se nedala odstranit na výhledově (např. na Black Friday) by se objevily příznivější ceny, tak bych se zeptal na doporučenou GPU do 8 tis. vč. DPH (samozřejmě rád ušetřím :-)). Narazil jsem na nějaká doporučení Asus 7600 8GB, Asus 7600 16GB a Asus 4060 8GB, ale vůbec si s nimi nejsem jistý a zároveň nevím, zda se vyplatí jít do dražší GeForce kvůli podpoře, nebo jít do výkonnější Radeonu (byť jsem narazil na nějaké problémy).

Mockrát Vám děkuji za Váš čas a rady
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 9. 2024 11:57

Za sebe doporucim z levnejsich karet ASRock AMD Radeon RX 6600 Challenger pokud jdes primarne po cene, nebo pak GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle - ma lepsi chladic, nemalo vykonu navic a take bohatsi funkcni vybavu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 3. 9. 2024 17:15

Na dane pouziti bych spise bral NVIDIA. Z novych ma asi smysl 4060, ty ceny jsou uz rozumnejsi nez byly a do budgetu uz se vleze. Pokud ale nepouzivas AI funkce (napr. odsumeni) v LR a dalsim softwaru, tak bych klidne vzal neco levneho z druhe ruky, jen je potreba trefit dobrou edici.
ja-cz
Junior

Další stránka