Kancelářský PC, LN

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Magusus 25. 6. 2023 21:20

Dobrý den,

POŽADAVEK NEHLUČNOSTI: LN
ÚČEL POŘÍZENÍ SESTAVY: Učitelská a kancelářská práce v různých textových a tabulkových editorech za souběžného sledování videí a IPTV. Prohlížení webu. Počítač nebude nikdy využíván k hraní her či úpravě fotografií či videí. Uživatelka si zakládá na tom, aby se nemusela každých pár let učit novému ovládání, takže je vhodné, cituji, aby stroj měl potenciál vydržet alespoň deset let, když už se budu muset přeučovat z Windows 8.1 na Windows 11. Zkusme se tedy tomuto požadavku nějak přiblížit.
FINANČNÍ LIMIT: Uživatelem není stanoven, ale já bych byl rád za limit 25.000,-Kč na počítač (přesvědčte mě a navýším ho) a 10.000,-Kč na monitor (více níže). Nestavme dělo na vrabce, pokud to není nutné.
OPERAČNÍ SYSTÉM: Win11, dodám sám, nepočítat do ceny sestavy
SESTAVÍTE SI PC SAMI?: Ano
BUDETE TAKTOVAT?: Pokud to nebude nutné, tak se tomu rád vyhnu, jinak jsem schopen.
MONITOR + JEHO ROZLIŠENÍ: Uživatelka má aktuálně nějaký 23" FullHD monitor, ze kterého mne po deseti minutách bolí oči (a to nejsem nijak vybíravý a denně koukám klidně do deseti různých monitorů a "monitorů"), takže je nutné ho vyměnit. Bohužel v monitorech se absolutně nevyznám, takže tady potřebuji poradit asi nejvíce. Vzhledem k uživatelčinu používání dvou oken vedle sebe bych to viděl na nějaký 27"? Sám bych možná bral širokoúhlý, ale nevím, zda by to nebyl pro uživatelku už veliký šok. Do monitoru uživatelka kouká 4+ hodin denně. Integrované repro by bylo fajn. Nastavení výšky a naklonění monitoru je nutností (pokud to nepůjde jinak, budu řešit samostatným ramenem na vesa). Cenový limit na monitor jsem ochoten zvětšit (řekněme max. o polovinu), pokud to bude mít výrazný vliv na komfort/životnost/zdraví.
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKŘÍŇ?: Tady řešme jen počítač a monitor.
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 6. 2023 09:57

Svižný PC na kancelář a multimédia se dá vč. 27" monitoru luxusně poskládat do 25.000 Kč.
Např.: https://www.czc.cz/180151,278493,335635 ... 37931/kody
Jsem konzervativní, a tak na data (to nejcennější) mám ráději rotační disk.
Jinak požadavek na 10 letou výdrž beze změn není určen ani tak HW, jako OS. Tedy pokud uživatel nehodlá provozovat PC na už nepodporovaném OS.
Poslední poznámka k monitoru. Že z koukání na 23" palcový moinitor bolí oči může být dáno jeho velikostí nebo nevhodným nastavením. Oboje je řešitelné, když ne brýlemi, tak určitě velikostí alespoň 27" a vhodným nastavením.
https://www.czc.cz/lenovo-thinkvision-e ... 22/produkt
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 11:21

Unava oci je zpusobena s nejvetsi pravdepodobnosti budto vysvicenym CFL, nebo na PWM flickering trpicim - v obou pripadech nevhodnym - podsvicenim. Proto doporucim dat pri vyberu noveho monitoru velky duraz na flicker-free technologii. Bryle podsviceni opravit opravdu nedovedou.

Potiz u toho poblikavani je, ze zatimco nekterym uzivatelum vubec nevadi, nevidi jej, nevnimaji jej a nikteral je neovlivnuje, citlivejsim jedincum muze zasadnim zpusobem snizit kvalitu prace s PC (a ovlivneny jsou i televize - prave odtud prameni ten pocit, kdyz Vas boli/slzi oci, boli hlava ... treba uz po nizkych desitkach minut sledovani obrazovky). Ja sam patrim k te druhe skupine, velmi dobre tudiz vi, o cem mluvim.

A ze obcas najde nekdo, kdo vyse uvedenemu neveri, protoze je proti tomu jevu zkratka imunni, jeste neznamena, ze by ten jev neexistoval. Je mj. potvrzen ruznymi studiemi a vyzkumem.

- - -

4k na 28" uhlopricce durazne nedoporucuji. Skoncilo by to budto nutnosti nastavit 200% zvetseni, nebo necitelnymi "blechami". Tim 200% zvetsenim z toho panelu ovsem udelame obycejny fullHD monitor. Potom uz vyjde lepe namisto plytvani penez za nevyuzite(lne) funkce koupit rovnou radove levnejsi fullHD panel.

FullHD dnes uz ale take nedoporucim. Pro pohodlnou praci bude vybornou volbou napr. tento 32" QHD panel:

32" Philips 325B1L s cenou cca 6.200,- Kc

Vetsi velikosti se neboj, zvyknes si behem par dnu. S tim, ze jemnost zobrazeni (cti: "velikost vseho na obrazovce") bude u 32" QHD velmi podobna stavajicimu 23" fullHD panelu. Velkou vyhodou jsou funkce ochrany zraku, vcetne napr. i automatickeho dorovnavani jasu v zavislosti na urovni okolniho svetla (jako to znate z mobilnich telefonu), moznost vyskoveho nastaveni monitoru, integrovane reproduktorky, nebo tez funkce setrici elektrickou energii.

- - -

Ohledem pocitace jsem se vydal cestou, ktera jednak uzivatelku nebude obtezovat absolutne zadnym hlukem, ale hlavne od ni nebude vyzadovat absolutne zadnou udrzbu typu cisteni prachovych filtru a podobne. V celkovem souctu se sice vcetne monitoru - uznavam - dostavame mirne nad navrhovany rozpocet. Tazatel sam vsak pise, ze v pripade presvedcivych argumentu lze budget navysit. A nulova udrzba + 0 hlucnost mi prijdou byt dobrymi argumenty k navyseni o par desetikorun. Uz treba proto, ze nizka hlucnost stroje byla jednim ze zakladnich tazatelovych pozadavku.

Navrh zde:

19.633,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Vykonove jde o stroj vice nez dostacujici i pro mnohalete kancelarske vyuziti. Jde mj. tez o vykon, jejz pred nejakymi peti lety zhruba dosahovaly vykonne pocitace s petinasobnou cenovkou.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 12:40

Docela dobrý chladič m.2 disku na rozšiřující kartu
https://www.tsbohemia.cz/axagon-clr-m2_d301837.html

Jinak - velmi zajímavá skříňka, i s těmi cenami ...hluboko pod limit PC a monitor.
Škoda jen těch 250cd, když jde svit poladit.
https://www.czc.cz/philips-326p1h-led-m ... 96/produkt
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 13:14

Ten chladic do teto sestavy nedas, nebot fyzicky koliduje. (Ono ani tak nepokladam chlazeni datoveho disku za nutne, nebot v kancelari zadne velke zapisove operace neocekavam a pri beznem 99% idle provozu se 2TB EVO+ nehreje.)

Ten limit jsem si spatne precetl. Ale na sestave bych nic nemenil, takto je dimenzovana dostatecne. Pokud by tedx tazatel chtel monitor s vyssim maximalnim jasem (coz ovsem povazuji za nutne pouze v pripade, ze by bylo pracovni misto vystaveno slunecnimu svetlu), resenim je kolegou navrzeny Philips 326P1H. Jen bych jej koupil o tisicovku levneji u Mironetu:

https://www.mironet.cz/315-philips-326p ... +dp477703/

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 14:22

Vidíš, já bych tipnul, že přestože jsem napsal na přídavnou kartu, vešel by se na oba m.2 disky zaroveň. (Na nové brýle budu čekat 10 dní.)
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 14:34

Nope. :) Realne ani na jeden z nich. A to dokonce ani mimo tu skrin, ta nema prazadny vliv.

Hint: Dobre si prostuduj tu karticku, treba na to prijdes. A nebo rekni a napisu duvod hned. Slo by i nafotit, mam tu kombinaci doma. Ale otazka, zda by se mi to chtelo rozebirat, uz je na jinou diskuzi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 14:34

Nope. :) Realne ani na jeden z nich. A to dokonce ani mimo tu skrin, ta nema prazadny vliv.

Hint: Dobre si prostuduj tu karticku, treba na to prijdes. A nebo rekni a napisu duvod hned. Pro neverici bych dokazal duvod ukazat i nazorne - jednoduse tu kombinaci nafotit. Shodou okolnosti mam ted neco podobneho (tatez deska + karticka) na dilne. Navic dokonce i v normalnejsi skrini, takze by to nebyl az takovy problem cvaknout.

Ze Streacom -u bych to rozhodne netahal, tam by to bylo komplet pohrbene (neslo videt ani vyfotit).

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Magusus 26. 6. 2023 14:49

Dobrý den,
předně děkuji všem za tipy a rady.
V tuto chvíli budu konkrétní návrhy konzultovat s uživatelkou a pevně věřím, že vše dopadne podle jejích představ.
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 14:53

@Kin... Věřím ti.
Nedělal si fotky při vestavbě do Streacom?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 15:39

Meda: Ta karticka totiz ma M.2 slot na horni strane, tzn. jedno SSD (v desce) se fyzicky dotyka druheho SSD (na karticce).

Fotky neudelas, protoze skrin je nerozebiratelny skelet. Na desku das mount s heatpipes (sedi na AM5 i LGA1700 bez problemu), zapojis frontpanel konektory, zasunes PicoPSU a cele to pohrbis do skeletu tak, ze jde deska licovou stranou dolu, tzn. sroubky drzici desku ve skrini sroubujes na jeji rubovou stranu. Tam, kde je v klasicke skrini distancni sloupek, mas tady hlavicku sroubu. Tzn. sundas dekl a vidis zada desky. Chces treba vymenit RAM nebo SSD? Hmmm, tak cele vnitrnosti ven. Proto rikam, ze byt to ve Streacom, nerozdelaval bych to.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 17:36

@Kin... Nešlo mi o fotky kvůli m.2 disku (dotýkání jsem neodhadl), zajímal mne ten převod tepla a jeho montáž. Ale jak to popisuješ, to stačí.
To plato k CPU vypadá, že má 6 otvorů. ale ty měděný pipe vidím jen 2.
Možná jdou i objednat:
Streacom FAQs: Mohu si nechat vyrobit přizpůsobenou verzi skříně?
I když jsme často ohledech považováni za malovýrobce, není pro nás možné vyrábět přizpůsobené verze našich skříní jednorázově nebo v malém počtu.
Jsme však schopni nabídnout přizpůsobení pro podniky (OEM / ODM) v závislosti na produktu a typu úpravy při relativně malých objemech.

https://streacom.com/wp-content/uploads ... ooling.jpg
V černé to je hezčí.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 17:56

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 18:27

Kostka Stracom je umělecké dílo. Také tak naceněné.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 18:45

Zamerit ses mel na ty heatpipes. 8-P

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka