od Magusus 13. 7. 2023 19:49
Skládání PC a aktuální stav:
Od uživatelky mi byl schválen počítač v pasivním návrhu od Kina i jím navržený monitor.
V pondělí mi přišly poslední komponenty a já se pustil do skládání.
Když jsem si prohlédl case a jeho komponenty (zejména heatpipes), tak jsem chvíli váhal, zda se vše opravdu uchladí, ale řekl jsem si, že praxe ukáže více a Kin by nedoporučoval něco, s čím nemá zkušenost.
Pročetl jsem si manuál a i přes jeho překvapivou chaotičnost (ukázat na jedné straně manuálu jak přidělat hladič k desce, což je finální krok před usazením do case, a pak na další straně ukazovat, ať zkompletujeme všechny komponenty na desku bez chladice, to jsem prostě nepochopil) si připravil všechny komponenty, osadil desku a začal kompletovat chladič.
Svědomitě mohu říci, že množství teplovodivé pasty v balení je absolutně nedostatečné (evidentně se nepočítá s CPU). Kdybych neměl k dispozici kolegovu pastu (MX-4), tak jsem v háji. Pasta v balení navíc byla poměrně hustá (osobně znám právě mx-4 a ta se nanáší skoro sama) a i ve svém malém množství se velmi špatně nanášela a rozetřít ji do rovnoměrné vrstvy byl nadlidský úkol.
Chladič jsem umístil, všechny kabely doladil, aby v casu nevadily a nakonec jsem přišrouboval desku a tyčkou přitáhl chladič k casu (dle mého podivné řešení, nevěřím, že hladič po celé délce dobře přiléhá).
Počítač startoval normálně, teploty po půl hodině v idle v biosu 55°C, což je dle mého dost, ale říkal jsem si, že už to nebude moc stoupat, protože se teplo rozprostě do case. Počítač jsem měl do svého starého pracovního HD+ monitoru a nic zvláštního se s ním nedělo. Nainstaloval jsem Win11 s drivery a počítač vypnul.
Dnes jsem byl u uživatelky, že jí počítač předám, doinstalujeme nějaké programy, stáhneme zálohy atd.
Počítač jsem zapojil do nového monitoru, ten je na první pohled o 1000% lepší snad ve všech ohledech a jsem rád, že jsem dal na tuto radu.
Po asi 30 minutách běhu počítače a instalace nějakých programů, testování IPTV atd. přišla modrá smrt.
Počítač nezačal nabíhat do systému, ale hodil se do biosu, teplotu hlásil 75°C a zmizel mi systémový disk, který je ve slotu na desce. Druhý, datový, disk v rozšiřujícím slotu byl vidět.
Po vypnutí a zapnutí počítač naběhl do systému a já stačil stáhnout Core Temp, po jeho puštění ukázal na jednotlivých jádrech teplotu poskakující mezi 72-92°C (procesor si bral 30W) a velice rychle přišel další bsod. Opět bios a opět bez disku a s vysokými teplotami.
Moje neodborná diagnostika je taková, že se počítač šíleně přehřívá (case byl vařící, čili teplo evidetně vede a nezůstávalo jen u CPU) a dřív než chcípne procesor, tak se stíhá uvařit ssdčko na desce.
Prosím o radu co s tím mám teď dělat. Od uživatelky jsem musel odjet, neboť mám jinou práci a stejně bych na místě pravděpodobně z fleku nic nevypotil a mám tedy nyní čas k tomu vymyslet řešení problému. Zítra case můžu rozebrat, ale nevím, po čem bych se měl dívat, když podle všeho se počítač přehřívá jako celek .
Výše popsaný text, prosím, neberte jako nějaký hate, ale spíše jako výcuc věcí, které mě při sestavování/instalaci zaujaly a tak předpokládám, že i pro diagnostiku by mohly být užitečné. Je dost možné, že jsem něco někde zkonil, ale naprosto upřímně si nejsem ničeho vědom.
P.S.: Aktivně chlazený case mně ani uživatelce nevadí, takže pokud problém nevyřešíme se stávajícím, tak klidně přemigruji, jen bych byl rád, kdyby případný nový case byl opět kompatibilní s použitým zdrojem.