Kancelářský PC, LN

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 6. 2023 21:49

Však jsem si heatpipes prohlédl. Je to montáž pro grafiku - jestli se dají pipes zaměňovat vzájemně.......
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 27. 6. 2023 16:27

KineCZek píše:4k na 28" uhlopricce durazne nedoporucuji. Skoncilo by to budto nutnosti nastavit 200% zvetseni, nebo necitelnymi "blechami". Tim 200% zvetsenim z toho panelu ovsem udelame obycejny fullHD monitor. Potom uz vyjde lepe namisto plytvani penez za nevyuzite(lne) funkce koupit rovnou radove levnejsi fullHD panel.

Není problém nastavit si vlastní měřítko podle svých očí i na 4K monitoru. Já mám např na monitoru 2560×1440 nastaveno 125 % a obraz jako břitva.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 27. 6. 2023 16:58

No a neodpovida to tomu, ze sis koupil monitor s lepsim rozlisenim a nastavil mu takove zvetseni pisma a grafiky, jako bys mel jen fullHD monitor? Jo, mas o kousek vic, proti fullHD mas o cca 33% vic bodu na sirku a vysku a zvetsujes "jen" o 25%.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Magusus 13. 7. 2023 19:49

Skládání PC a aktuální stav:
Od uživatelky mi byl schválen počítač v pasivním návrhu od Kina i jím navržený monitor.
V pondělí mi přišly poslední komponenty a já se pustil do skládání.
Když jsem si prohlédl case a jeho komponenty (zejména heatpipes), tak jsem chvíli váhal, zda se vše opravdu uchladí, ale řekl jsem si, že praxe ukáže více a Kin by nedoporučoval něco, s čím nemá zkušenost.
Pročetl jsem si manuál a i přes jeho překvapivou chaotičnost (ukázat na jedné straně manuálu jak přidělat hladič k desce, což je finální krok před usazením do case, a pak na další straně ukazovat, ať zkompletujeme všechny komponenty na desku bez chladice, to jsem prostě nepochopil) si připravil všechny komponenty, osadil desku a začal kompletovat chladič.
Svědomitě mohu říci, že množství teplovodivé pasty v balení je absolutně nedostatečné (evidentně se nepočítá s CPU). Kdybych neměl k dispozici kolegovu pastu (MX-4), tak jsem v háji. Pasta v balení navíc byla poměrně hustá (osobně znám právě mx-4 a ta se nanáší skoro sama) a i ve svém malém množství se velmi špatně nanášela a rozetřít ji do rovnoměrné vrstvy byl nadlidský úkol.
Chladič jsem umístil, všechny kabely doladil, aby v casu nevadily a nakonec jsem přišrouboval desku a tyčkou přitáhl chladič k casu (dle mého podivné řešení, nevěřím, že hladič po celé délce dobře přiléhá).
Počítač startoval normálně, teploty po půl hodině v idle v biosu 55°C, což je dle mého dost, ale říkal jsem si, že už to nebude moc stoupat, protože se teplo rozprostě do case. Počítač jsem měl do svého starého pracovního HD+ monitoru a nic zvláštního se s ním nedělo. Nainstaloval jsem Win11 s drivery a počítač vypnul.
Dnes jsem byl u uživatelky, že jí počítač předám, doinstalujeme nějaké programy, stáhneme zálohy atd.
Počítač jsem zapojil do nového monitoru, ten je na první pohled o 1000% lepší snad ve všech ohledech a jsem rád, že jsem dal na tuto radu.
Po asi 30 minutách běhu počítače a instalace nějakých programů, testování IPTV atd. přišla modrá smrt.
Počítač nezačal nabíhat do systému, ale hodil se do biosu, teplotu hlásil 75°C a zmizel mi systémový disk, který je ve slotu na desce. Druhý, datový, disk v rozšiřujícím slotu byl vidět.
Po vypnutí a zapnutí počítač naběhl do systému a já stačil stáhnout Core Temp, po jeho puštění ukázal na jednotlivých jádrech teplotu poskakující mezi 72-92°C (procesor si bral 30W) a velice rychle přišel další bsod. Opět bios a opět bez disku a s vysokými teplotami.
Moje neodborná diagnostika je taková, že se počítač šíleně přehřívá (case byl vařící, čili teplo evidetně vede a nezůstávalo jen u CPU) a dřív než chcípne procesor, tak se stíhá uvařit ssdčko na desce.

Prosím o radu co s tím mám teď dělat. Od uživatelky jsem musel odjet, neboť mám jinou práci a stejně bych na místě pravděpodobně z fleku nic nevypotil a mám tedy nyní čas k tomu vymyslet řešení problému. Zítra case můžu rozebrat, ale nevím, po čem bych se měl dívat, když podle všeho se počítač přehřívá jako celek .

Výše popsaný text, prosím, neberte jako nějaký hate, ale spíše jako výcuc věcí, které mě při sestavování/instalaci zaujaly a tak předpokládám, že i pro diagnostiku by mohly být užitečné. Je dost možné, že jsem něco někde zkonil, ale naprosto upřímně si nejsem ničeho vědom.

P.S.: Aktivně chlazený case mně ani uživatelce nevadí, takže pokud problém nevyřešíme se stávajícím, tak klidně přemigruji, jen bych byl rád, kdyby případný nový case byl opět kompatibilní s použitým zdrojem.
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 7. 2023 20:21

Ty teploty znaci chybu pri montazi, nebo pri nastavovani. Mam tu bednicku ted v tuto chvili pred sebou na stole, dokonce s (pravda, manualne nastavenou, nataktovanou a undervoltovanou) i5 13500T ... ale 92°C vidim leda v benchmarku.

Ta skrinka musi lezet na boku, zebrovani svisle. A horka venku bude - uz 60°C je na dotek velice neprijemnych.

Jaka je konfigurace presne? Naprosto do posledniho pismenka presne? A jak mas nastaveny BIOS? Protoze BIOSy modernich desek (v ramci honby za vykonem pro recenze) dovedou nastavit te 13100T klidne 150W TDP. A to samozrejme nemas sanci uchladit.

Nazvy tech "features", ktere mas vypnout, jsou u kazdeho vyrobce desky jine. Nekde je to "dual tau booost", nekde je to PL2 limit ... nastavuje se budto on/off, nebo rovnou hodnoty. Proto se hodi znat presnou konfiguraci.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 7. 2023 20:36

Předpokládejme skříň postavenou volně nastojato.
Zaprvé vzít v potaz, kolik pasty jsi nanesl a kolik vyteklo na další místa.
Zadruhé jsou v pasivní skříni mimo RAM dva M.2 disky blízko sebe, které jistě topí.
Zatřetí jsou denní teploty i přes 30 stupňů.
A k tomu nový systém možná stahuje updaty, takže není v idle.

To jsou jen fabulace možností, takové logické cvičení bez nároku na skutečnost.
Naposledy upravil meda2016 dne 13. 7. 2023 20:43, celkově upraveno 1
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Magusus 13. 7. 2023 20:41

Děkuji za rychlou reakci a podle všeho jsi řešení mého problému zmínil velice rychle.
Ten case jsem položil žebrováním nahoru, ne bokem.
Nevím, jestli jsi to tady někde zmíňoval ty či někdo z diskutujících, nebo jestli jsem to četl v nějakém eshopu v otázkách/recenzích/popisu, ale vlastně jsem si byl tohoto faktu, že to mám položit na bok, vědom celou dobu až do chvíle, kdy jsem v manuálu koukal kam nalepit ty gumové nožky a přesně mám před očima ten obrázek, jak to lepí na velkou plochu "spodku" a od té doby jsem to celou dobu pokládal velkou plochou dolů, "protože jsem tam přeci nalepil ty gumové nožky".
Do nastavení biosu mrknu zítra, ale věřím, že to bude jen mojí blbostí a tím, že jsem to blbě natočil.
Velice děkuji za nasměrování a omlouvám se.
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 7. 2023 20:56

Ono to ma gumove "nozky" v rozich uz z vyroby a protoze u sebe i u zakazniku tu skrin stavim vzdycky na bok, ty nozky "na spodek" vubec nedavam a nezminuju. Vyzkousej ... a napis presny model desky. (A tedy i CPU - je to T varianta, 13100T?)

BTW naprosto genialni je tenhle Streacom s Cezanne APU, v mem pripade 5650GE. Mel jsem i 5750GE a 13900T (a oboje prodal), i ta i9 je bez problemu ve Streacom -u uchladitelna. (Komplet custom nastaveni frekvenci a voltaze je samozrejmou prerekvizitou.)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 7. 2023 21:12

Montáž dojde až k BIOSu, ukázka.
https://youtu.be/xFndS0izHok
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Magusus 13. 7. 2023 22:15

CPU: https://www.suntech.cz/intel-core-i3-13 ... 21459.html, takže ne T verze (jako T jsem ji nikde nenašel volně prodejnou)
Deska: https://www.tsbohemia.cz/asrock-b760m-i ... 72925.html s biosem 3.05 https://www.asrock.com/mb/Intel/B760M-I ... x.asp#BIOS

Pokud budete chtít revize či něco podobného, tak to bude až zítra.

Edit: Už vidím proč se na to ptáš, T je v základním taktu a TDP úplně jinde. Ach jo.
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 14. 7. 2023 00:17

U casu je i poznamka "Pro základní desky Mini-ITX a procesory do 45W TDP".
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Magusus 14. 7. 2023 08:31

Tak problém se zdá býti vyřešen.
Přes noc jsem si prostudoval možnosti nastavení v rámci biosu a dneska před prací jsem se stavil u uživatelky a upravil jsem vše, co dle mého mohlo mít na vysoké teploty vliv.
Také jsem přímo ve windows resetoval nastavení napájecího schématu, protože při instalaci driverů jsem omylem na chvíli nainstaloval i nějaký ASrock booster/tweaker a je možné, že i ten něco přepsal.
Každopádně nyní si procesor "podřazuje" korektně. Když se nic neděje, tak ani on zbytečně neboostí a když se pracuje, tak si zvýší takty přiměřeně a jen na dobu potřebnou. Dlouhodobý provoz ukáže více, ale i za těch 20 minut, co jsem u toho seděl, byl vidět rozdíl.

Velice všem děkuji za pomoc a snad vás už nebudu muset otravovat.

Pro případné náhodné kolemčtoucí: Vezměte si příklad z mé blbosti a nedělejte stejné chyby, jako jsem udělal já :-)
Magusus
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 7. 2023 09:14

Díky moc za zpětnou vazbu, ne každý je ochoten ji dát. Kdykoliv budeš cokoliv potřebovat, klidně napiš.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Předchozí stránka