Doporučení vhodného PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PetrGa 18. 10. 2023 15:10

Zdravím a poprosím i v tomto novém vlákně o rady a postřehy k mému nového PC.
Monitor řešíme tady viewtopic.php?f=955&t=1332845&st=0&sk=t&sd=a .

Současný stroj je na desce GA-P35-DS3L rev.2 https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... -rev-20#ov
Paměti 4x2GB 1066Mhz,
GTX 750 Ti
Zdroj Bestec 300W, ATX 12Z.
SSD Crucial 250GB
CPU 4x3GHz Core™ 2 Extreme QX9650

Hraji sem tam hry. Většinou starší tituly(Operace Flashpoint, Arma, Empire Earth, Mafie). Novější mě moc nebavilo zkoušet rozjet, protože slabší PC.... Taky hraji flashové OL hry(nejčastěji 3.sv.válka:Confict of nations). U této hry mám PC už dost zasekané. Trvá, než se něco načte. A když hraji 2 tyto hry současně, tak se mi zahltí RAM(8GB+2GB virtuální) a PC se sekne. Když hraji tuto hru na současných(NB jsou různé, ale oba jsou ještě v záruce) NB s 16GB pamětmi DDR4, GTX1080, tak hra je v pohodě. Ale taky se u hry NB zafuní.

Dále sedím hodně na netu(hledám různé zboží, pročítám zprávy), dělám s běžnými dokumenty, upravuji fotky a střihám své rodinné video(FHD 50p) s datovým tokem 50MB/s. Další činnost na PC je nenáročná...

Nová deska by měla mít otevřený BIOS
Měla by mít solid kondíky.
DDR5
4 sloty RAM
Možnost PCi-E slot (mám starou zachytávací kartu na analog video).
Hodně SATA - mám hodně HDD se SATA.
Když bude mít ještě ATA konektor, nebude vadit(Není to ale podmínka. Tady se dá využít redukce).
Hodně USB a část z nich USB3. Připojuji k PC často hodně věcí a každý má svou koncovku.

Paměti DDR5 - zatím budou stačit 16GB. Rychlost 6400MHz.

GPU: Monitor QHD bude mít frekvenci 160-240Hz, 1ms, a ještě nevím, jestli i 10bit(ve výběru monitorů mám zatím jen 8bit). GPU by měla zvládnout využít tento monitor na plno. Nemusím hrát novinky na největších detailech. V zásadě ale vůbec nevím, jaké hry se na jakém stroji hrají. V budoucnu si podle potřeby GPU vyměním.

CPU: něco, co se bude hodit k výše uvedenému. V budoucnu klidně CPU vyměním za max.co deska podporuje.

Chlazení: tiché :)

děkuji za návrhy
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 10. 2023 15:53

16GB na kancelar a web ok. Na hry ≥32GB a na fotky/video ... fhd asi 32GB jeste ok, ale cokoliv vetsiho ≥64GB.

Hodne HDD ... 300ks ... 1300ks ... ?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrGa 18. 10. 2023 17:24

Mám jich tu 7. Jsou to v podstatě zálohy, ale někdy mezi nimi kopíruji a potřebuju jich mít zapojeny tak 5. Ty disky jsou 99% času odpojeny kromě dvou. Ne že bych dělal zálohu 5x, ale spíš něco hledám. Historicky některé věci mám na jedněch discích a něco jiného na jiných. A něco se prolíná. Takže je zapojím najednou, když chci něco na nich a hledám :)

Ale taky třeba na jednom HDD mám Win7. Originál z dřívější doby. Jednak je mi to líto smazat a taky pod ním hraju hry. Stejně tak XP k původnímu(prvnímu) PC. To je zase jiný HDD. A pak mám záložní HDD s linuxem. Tyto 3 disky spíše nevyužívám.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 18. 10. 2023 18:48

Vím, že bych neměl nic psát ale...
Proč se mi zdá, že chceš nový HW fungující jako starý?
Nemohl bys tohle (W7, XP) řešit na virtual machine?
EDIT: PCI-E slot nebo PCI (PCI-X)?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 10. 2023 19:02

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrGa 18. 10. 2023 19:52

Jo, dokovací stanice připadá v úvahu. Řešilo by to mnoho. Díky za doporučení. Vyberu si sám. To zvládnu.

WinXP sééém tááám potřebuji kvůli zachytávací kartě na analog video. Ovládače k té kartě jsou jen pro XP a starší. Jestli by to šlo zprovozňovat virtuálně netuším. Problémy s ovladačem jsou vztaženy i k základní desce. Je tedy možné, že s novou deskou a XP ten ovladač už fungovat nebude. Toto ale teď řešit nehodlám.

Win7 - jedu převážně na Linux MInt. W7 používám převážně na hry. Protože jsem doteď neměl stroj na nové hry, ani W10, natož W11 jsem potřebu mít neměl. Win7 navíc nemám připojený na net.

Slot je to PCI Express, tedy PCI-E. Je to jeden z těch tří šedých co jsou na obrázku https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... -rev-20#ov

Jinač, nepotřebuju poradit až tak konkrétní výrobek, spíše parametry. Jako mi třeba KineCZek napsal o velikosti paměti.

No a věčné dilema AMD vs.Intel. Nechci, ať se tu hádáme. Před 20ti roky mi doporučili na hry(původní PC jsem koupil v podstatě jen na hry a nějaký Word) AMD. Když jsem kupoval v r.2014 tento PC, doporučili mi Intel, že umí proměnlivou frekvenci a tím snižuje příkon. No a nedávno jsem na zive.cz? četl, že AMD válcuje Intel jak prase. Tak už tady v tomto základním rozdělení potřebuji poradit.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 19. 10. 2023 08:07

"...je to PCI Express, tedy PCI-E. Je to jeden z těch tří šedých co jsou na obrázku..."
To nejsou EXPRESS

Specification - Expansion Slots
1 PCI Express X16 slot ...modrý
3 PCI Express X1 slots ...černý
3 PCI slots ...šedý
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 10. 2023 11:36

Jaky je budget?

Disky zahod, nech si maximalne jeden velky na zalohy. A ten idealne pripojit pouze skrze dock, protoze u ticheho PC uslysis prave ty disky. ATA disky patri do muzea.

Na 10bit barvy potrebujes (polo)profi graficky monitor s pravidelnou kalibraci a adekvatni cenou (30k+). V odkazu vybiras mezi ne moc presnymi hernimi monitory, takze 10bit je kravina.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 19. 10. 2023 11:44

;-) Tohle asi slyšet nechtěl. Je to kustod v PC muzeu.
Berte tento výrok v dobrém ;-]
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 12:41

Díky, je to PCI slot.

Rozpočet? To se nedá takhle říct. Za monitor jsem si myslel, že dám tak 2-3000kč. No a nakonec jsem za něj ochoten dát až 13000kč. Prostě chci PC, které mi zase vydrží třeba 10let.

Disky nezahodím. Jeden je 2TB, druhý 3TB, třetí 4TB, W7 mám na 80GB, Linux na dalším 80GB, XP na 60GB. Pak mám SSD s OS(Linux). Nemám kde přeskupit data z těch velkých disků. ATA disk je fakt, že v podstatě až tak moc nepotřebuji. Zálohu linuxu a ty XP oželím. Popř.si udělám dual W7/XP. Dá se taky mít obraz XP jako zálohu a jednou za čas si ji nahodit na nějaký SATA...OK, ATA škrtám a nechávám 4xSATA(méně se snad ani nedělá,ne?)

10bit- beru, ok.

Meda2016 - to jsem slyšet chtěl. Kdo se mi snaží pomoct, ten mě neuráží. Jasně že uvažuji v rovině toho, co mám a na co jsem zvyklý. Všechny vaše postřehy, rady, doporučení promýšlím. Tříbím si myšlenky. Třeba mě vytáhnete před to muzeum. Kde zase po čase zalezu :D
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 10. 2023 13:18

Nova deska s PCI slotem ... uz nekolik roku nesehnatelna vec.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 10. 2023 13:23

Ryzen 7800X3D, Arctic A35 / Grandis, Gigabyte B650 Aorus Elite, 64GB DDR5 6000 EXPO Kingston, grafika RTX 4090 waterforce, 2x2TB Kingston KC3000, Fractal Meshify 2 a adekvatni pocet Arctic P14.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 17:35

Děkuji moc za dobrý návrh. Protože hry budu hrát asi až za rok(do té doby vím, že čas na ně mít nebudu -stavíme), některé komponenty nekoupím hned.

Ta deska je fakt dobrá. Tu beru.

Co se týče M.2, asi ještě počkám na zlevnění. Zatím mám od jara SSD 250GB. Ale díky za návrh, do budoucna s tym budu počítat. 2TB HDD mám teď jako odkládací prostor a začíná mi docházet místo. 3TB pak bude za cenu dnešní 2TB. Bude to zrychlení jak cyp.

Kejs - mám 2 různé velikosti, tak možná bude jeden dobrý. Jak ne, koupím nový.

Paměti - beru.

Chladič CPU - beru.

Edit: PCI slot taky oželím. Možná že jsou v Číně nějaké redukce :)

GPU- zatím asi neberu. Když to koupím za rok, koupím levněji. Nicméně, pokud bych zvolil méně náročný LCD, asi ani nebudu potřebovat tak nadupanou GPU. Zatím mi postačí GTX 750 Ti, nebo ta na základovce(ještě nevím, která je vhodnější. Střih videa, hraní třetí světové na FF, FHD video... toto je po dobu asi roku).

CPU - nejsem si jistý. Má sice větší hodnoty cash a je nejlepší herní procák, ale AMD Ryzen 7 7700/X jsou o něco levnější a mají na https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php lepší skore. 7700 má taky o polovinu nižší spotřebu a je téměř o dva litry levnější. A ještě k němu dají chladič. Naprostou většinu času PC jede v klidném režimu s Firefoxem. Úspora na spotřebě CPU je tedy dost velká.

Zdroj? Bude mi stačit ten můj 300W? Ještě nevím, jestli má OK konektory pro novou desku. Už jsme spolu 17let. Vyměnil jsem mu 2x kondy, a jak bych ho měl teď vytažený, hned bych mu vyměnil kondy potřetí. Stejně tak větrák jsem v něm už měnil a udělal bych to zas.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 19. 10. 2023 18:19

Já bych nechal funkční původní PC s původním vylepšovaným zdrojem, kde chodí i ta zachytávací karta.
K nové desce nový zdroj s patřičným počtem konektorů (CPU aspoň 4+4pin) a patřičnými ochranami. Ryzen 7 7700/X má integrovanou grafiku, pro začátek.
PCI-E redukce na PCI jsou - ale jestli budou funkční s ovladači té karty je otázka.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 18:43

Nechat to staré PC je taky řešení. Uvidím ještě. Zkusím tu redukci, když tak bych ji střelil. A když bych v něm nechal ty staré malé HDD, měl bych dobrý pocit, že ještě někde jsou.

Jak silný ten zdroj? A vím, že jsou značky spolehlivější a ty méně spolehlivé. Dá se poradit i v tomto?

A ještě otázka k té desce. Na Gygabytu píšou, že podporuje W10 a W11. Bude mi na ní fachat W7? Jde mi o to, že ten mám originál a než si projdu hry, které jsem si chtíval zahrát, co byly ještě pod W7, možná už bude Windows20 :D V zásadě nepotřebuju k životu W10 a novější.

děkuji

-- 19. 10. 2023 20:05 --

Tak původní kejs by měl být ok.
Stará deska má ATX Form Factor; 305mm x 210mm a nová ATX Form Factor; 305mm x 245mm. V kejsu mám na tu větší šířku další díry.
Tím pádem starý stroj udržovat pro zachytávací kartu nebudu.
PetrGa
Junior

Další stránka