Lightroom, PS, nenáročné hry, LN, 25000 Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod netrunner 15. 12. 2023 13:16

Ahoj, prosím o pomoc s navržením nové sestavy pro manželku.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: LN a lepší
UCEL PORIZENI SESTAVY: Ligtroom, menší retuše PS, nenáročné hraní (CS2, AoEII:DE), kancl.
FINANCNI LIMIT: 25 000 Kč
OPERACNI SYSTEM: Win 11, nepočítat do ceny.
SESTAVITE SI PC SAMI? Pravděpodobně to ještě zvládnu.
BUDETE TAKTOVAT? Ne.
MONITOR + JEHO ROZLISENI? QHD + FHD
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Jen bednu.

Využití bude hlavně na kancl (tady to musí být tiché), poloprofi Lightroom (myšleno tak, že to primárně neživí; není třeba tlačit výkon do extrému, není problém zadat větší import/export a jít na oběd) a PS. Ty hry aní nemá skoro smysl počítat, běhají i na stávající sestavě (ne třeba na plné detaily a tak, ale na relax stačí). Hlavním důvodem pro novou sestavu je oficiální nepodpora Win 11 a limitace RAM, kdy se mi nechce do staré sestavy vrážet peníze. Stávající PC je 4570 + GTX 550 Ti, 16 GB RAM (4x4), bedna CM Silencio 550. Nejvíc limitující je teď RAM, utratit 4-5k za 4x8 už mi nepřijde rozumné.

Nejspíš bych mohl ze staré sestavy nechat bednu a fany (všechno Arcticy F12 PWM, už si nepamatuju přesně, ale tiché) a zdroj (tuším že CM RM650). Předpokládám, že chladič CPU Arctic i30 už kompatibilní nebude, ale kdyby, každá kačka dobrá.
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 12. 2023 14:45

Asi to tusis, ale presto. 25k dnes nema hodnotu 25k z roku 2018 ... v komponentach rozhodne nema. Co tim chci rict, asi vytusis. Tehdy mj. stala i5 cca 4,5k. A sam se mrkni, kolik vyjde i5 dnes.

Silencio s ventilatory klidne nechej. Jeho schopnost chlazeni sice ma k idealu pro dnesni HW sice blizko zhruba jako Daewoo Matiz k pozadavkum na skolni autobus (a vse ostatni to bude chtit tak jako tak vymenit), ale pokud je limit az takhle kriticky nizko, kazdych 10 haleru se bude ne ze hodit, nybrz 15x prevracet. (Pro ty, kdo by to snad nepochopil, to neni arogance, ale nadsazka.)

RM650 by zustat asi mohl, ovsem pokud jde o puvodni "zlutou" verzi, neocekaval bych, ze vydrzi dlouho. Freezer i30 bys musel vrtat, rezat ... to neklapne.

BTW 32/1866 jsem minuly tyden prodaval za 1350Kc.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod netrunner 15. 12. 2023 15:11

No já naštěstí také nevydělávám to samé co v roce 2018, takže cajk :D

Ono jde opravdu hlavně o ten upgrade na Win 11 (ten si vynutí Steam v lednu, respektive zařízne podporu Win 7). Co se týče výkonu, tak stejné hry hraju s klidem na Thinkpadu s Ryzen 4650U a integrovanou GPU. Shodou okolností (podle benchmarků) je ta igpu na +/- stejné úrovni jako ta letitá 550 Ti. Takže i jakákoliv dnešní low grafika bude několikanásobně rychlejší.

S financemi nahoru moc hýbat nechci, někde od 35k by se dal koupit dostatečně dobrý notebook (se všemi výhodami a nevýhodami) a bylo by to bez práce. Obávám se, že nějaká 4070 a 13600 by byly v bedně jen na ozdobu.
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 12. 2023 15:54

Pocka to do unora? Bude AM5 Phoenix.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod netrunner 15. 12. 2023 16:51

Steam přestane na Win7 fungovat hned po Novém roce, takže moc čekat nejde.
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 12. 2023 17:02

27.513,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

13500
64/3600
4060
1TB OS, cache, temp a apky
2TB fotky, hry

CASE a zdroj puvodni.

-

Bez zateze GPU to bude s trochou snahy LN (Je to semipasiv s rad to nemam, nebot zivotnost jde do kopru, ale protoze lepe to nechces zaplatit, obavam se, ze jinou moznost nemame.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod netrunner 15. 12. 2023 21:38

A co na tom nemáš rád? Že se použije starší zdroj a case? Nebo je s tím i něco jiného v nepořádku?
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 18. 12. 2023 14:28

pokud bys tomu byl otevreny, GPU muzes koupit z druhe ruky (treba i se zarukou) - 3060 12GB nebo 3060 Ti. Vykonem budes na tom +- stejne. Spotrebou o neco hure, ale zase namisto necelych 9k za grafiku das jen ~5k.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod netrunner 18. 12. 2023 15:26

Nakonec jsem dal na Kineczkovo 'rád to nemám' a vzal jsem to i s bednou a zdrojem. Inspiroval jsem se v okolních sestavách.
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... D6A627B5E5
Už se těším na skládání, děti dostanou pod stromeček Lego a já budu skládat ženě tohle :D Jen si nejsem jistý, jak s těmi fany na GPU. Předpokládám, že původní musí komplet dolů i s plasty okolo a tyhle k tomu nějak přitáhnout. Jen kam je pak zapojit? V původní sestavě jsem měl fan na acceleru připojený do desky a řídila ho deska. Stále stejně, nebo už si to GPU dneska zvládne řídit rozumně sama?
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod netrunner 24. 12. 2023 11:49

Tak už je to doma a sestavené. Na předchozí otázku si odpovím sám - konektory na GPU nejsou kompatibilní s konektory na fanech. Zapojil jsem tedy fany z GPU na sysfan2 a řídím je přes teplotu GPU. Fany ve skříni jsou připojené na sysfan1 a řídím je pomocí maxu teplot CPU/GPU. Sestavení dalo docela zabrat, hlavně to uvázání fanů na GPU. Asi by se tam lépe vyjímaly třeba P9, ty P12 docela přečuhují.

Ještě trochu přemýšlím, jestli by stálo za to nechat si vytisknout nějaký kus plastu, který by nahradil originální dekl s fany z GPU, aby proud vzduchu hezky směřoval na radiátor a celé by to vypadalo tak nějak lépe :) Otázka je, jestli mi to stojí za tu námahu.

Snímek obrazovky 2023-12-24 102922.jpg

Jinak Timespy score ~11000, tedy zcela dle očekávání pro danou GPU (RTX 4060). V idle a kancelářině se všechny fany točí někde na 10-15 % (200-300 RPM), naprosto to není slyšet. Při Timespy si to vytočily až na 20-25 % (400-500 RPM), s uchem na bedně už je to slyšet. Při kombinované zátěži FurMarkem GPU+CPU se i po půl hodině držely fany někde na 55-65 % (1000-1200 RPM). To už nejde přeslechnout, ale jakmile půjde bedna pod stůl, tak to bude jedno. Navíc nepředpokládám, že by taková zátěž měla být pravidlem. Teploty CPU se stabilizovaly na ~82 °C (20 vláken, ~4 GHz), teploty GPU na asi 65 °C (~2300 MHz).
Naposledy upravil netrunner dne 25. 12. 2023 10:42, celkově upraveno 1
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 12. 2023 12:18

Tem casefanum s klidem uber, na teplotu CPU to nebude mit vyznamnejsi vliF.

Gratulace k precizni samostavbe ... a hezke svatky!

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod netrunner 24. 12. 2023 22:41

No precizní, nechtěj vidět tu schovanou stranu bedny, to se mi nedařilo za boha učesat :D
netrunner
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 12. 2023 23:04

Tam se Ti nikdo chodit dívat nebude. ;) 8-P

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod netrunner 25. 12. 2023 12:01

Tak jsem neodolal a lehce stáhnul napětí cpu na 1,15V (ze stock 1,2). Vypadá to stabilně, po hodině kombinované zátěže ve furmarku se držely teploty CPU na ~75 °C (tedy pokles o 7 stupňů), fany si jen tiše ševelí, stačilo jim cca 800-900 RPM.
netrunner
Junior