pc sestava cca 30 (spíš ať to pár let vydrží)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod lokomaster 27. 12. 2023 01:43

ahoj,

nechtěl by mi prosím někdo mrknout na sestavu? semtam sřih videa, semtam hry, ale spíš ať to pár let vydrží.. Moje PC už má tak 8 let a už je to holt slabší, když člověk zapne místo Age Of Mythology jednou za měsíc něco modernějšího :-)

mám takový nástřel:

https://uk.pcpartpicker.com/list/Whb628

co tak tady studuju, tak processor spíš bez X? chladič CPU asi žádná hitparáda, nebo to stačí? grafika je OK? cenově vyjde stejně jako 6700 XT a měla by být výkonější + lepší chlazení. Desku taky nevím, je to pro mě španělská vesnice, prostě jsem zkusil top1 kompatibilní z alzy...vidíte tam nějaký evidnentí problém, nebo byste něco udělali jinak? děkuju..

p.s.: byl bych rád, aby se to umělo chovat tiše a nesvítilo jako vánoční stromeček :-))
lokomaster
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 12. 2023 07:10

Mrknu, až bude více času.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 27. 12. 2023 09:29

Přesně jak píšeš .. 7600X lze nahradit non-X verzí, jinak žádnej zásadní problém nevidím. Ušetřené peníze na procesoru za non-X verzi možná dát do chladiče - be quiet! Dark Rock 4 ? (měl by se vejít)
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod lokomaster 27. 12. 2023 10:30

okej, processor dám bez x, a ten chladič klidně vyměním, spíš to byl takový nástřel. budu rád, když ta mašina bude tichá. Co tam prdnout rovnou Noctuu nebo vodníka? má to nějaký větší smysl?
lokomaster
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 12. 2023 10:43

Predem priznavam, ze ten Tvuj navrh jsem do CZ eshopu otrocky preklikavat nezkousel, nicmene prostym prepoctem jsem se dostal k castce cca 34k? Na zaklade teto castky jsem si posleze dovolil pripravit vlastni navrh kompletne LOW NOISE sestavy, navic s vykonnejsim, osmijadrovym procesorem Ryzen 7700:

37.018,- Kc ... ovsem vcetne 2TB datoveho disku, ktery v puvodnim navrhu vubec nefiguroval.

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Ryzen 7700
Radeon 6750XT
32GB 6000MHz DDR5
AX WiFi, Bluetooth
1TB NVME pro OS a aplikace
2TB NVME pro hry
Kompletne vyresene chlazeni - po odbornem odladeni pujde o LowNoise sestavu.

Mimochodem bez toho 2TB datoveho disku je cena 34.469,- Kc ... a se sestijadrovym Ryzenem 7600 prijemne klesne:

31.910,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Ryzen 7600
32/6000
1x 1TB NVME
LOW NOISE (po profesionalnim odladeni)

- - -

Ani Noctua nemusi byt (a u 90% kupujicich ani nebude) ticha bez odladeni. Odladeny Freezer A35 je tissi, nez neodladena D15. Navic si dovolim podotknout, ze dokud neupravis GPU, nedava mi priplatek na Noctuu zadny smysl.

Jeste dodam, ze 7700 "bez_ix" lze rozumne chladit i za pomoci NH-P1.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod lokomaster 27. 12. 2023 10:50

udelam kosik v alza

-- 27. 12. 2023 11:22 --

udelam kosik v alza
-------
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 96D6A7F669

cena kolem 30 (nelpím striktně na této ceně, když to bude víc, tak to bude víc, ale samožřejmě hledám poměr cena/výkon/ užitná hodnota pro moji potřebu)

děkuju za omrknutí.

k těm pevným diskům..vím o tom že je to málo. moc jsem to neřešil, chci si ještě pobrat disky ze starého pc, mám tam nějaké SATA 500 GB SSD na programy a na archivy dat asi 4TB plotnové, případně dokoupím, to už je to nejmenší co funčnost sestavy nijak neovlivní.

ke Grafice: vybral jsem XFX z důvodu 3 větráků, udajně by měla být tišší, co myslíš ty? (ktomu o 1000 levnější)

ohledně processoru: vím, že tam bude s ryzenem 7600 asi nějaký menší bottleneck, ale nevím jestli stojí za to připlácet 2500 za výkonější ryzen

zdroj: nebude stačit nakonec 750??? (změnil jsem v košíku), alespoň za předpokladu slabšího processoru? názor?

větráčky teda povyhazovat a dát tyto lepší? 8ks? jaké by mělo být rozložení?
lokomaster
Kolemjdoucí