Upgrade sestavy s i5-8600

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod _SuchosH_ 28. 1. 2024 10:20

Dobré dopoledne,

po pořízení nové sestavy daruji svoji starou sestavu svému mladšímu bratrovi a chtěl bych ji předtím rozumně vylepšit. Rodiče mu chtěli koupit notebook v hodnotě 25.000,-, myslím si ale, že moje staré PC mu po upgradu poslouží lépe. Uvítal bych Váš názor a popř. návrhy, jak k upgradu přistoupit.

Účel: hraní her 90%, 10% úlohy MS Office. Hry hraje: DOTA2, PUBG, CS2, Fortnite, Valorant, Apex, Total War Rome 2, Resident Evil

Požadavek: LED osvětlení

CPU: i5-8600
MOBO: ASUS PRIME Z370-A - Intel Z370
CPU FAN: Arctic Freezer 33
RAM: HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16
PSU: Corsair RM650x 650W (2018)
CASE: Fractal Define S s plnými bočnicemi
FANS: Arctic Fan F14 Silent 3x intake + Arctic Fan F12 Silent 2x exhaust
SSD: Samsung SSD 970 EVO, M.2 - 500GB
GPU: MSI GeForce RTX 2060 SUPER GAMING X, 8GB GDDR6

Budget: 25.000,-

Jako první mě napadá výměna grafiky za ASUS DUAL-RTX4070S-O12G, to už je ale téměř 17k z budgetu pryč a nejsem si jistý, zda ji CPU dokáže sekundovat.
Co jsem už já vnímal jako problém je nedostatek úložiště, takže výměna dosavadního úložiště za úložiště s vyšší kapacitou, např. Kingston SSD KC3000 1TB NVMe, je nevyhnutelná. A jelikož chce brácha svítítka, tak výměna plné bočnice za skleněnou, jestli je to vůbec možné. Na stránkách Fractal jsem nenašel náhradní panel pro S.
Hry, které hraje mi navíc přijdou více náročné pro CPU než GPU, ušetřit tedy na grafice a vyměnit CPU? S tím by se ale nesla i výměna základní desky, protože u procesoru bych si mohl pomoct jen bazarovou i7-8700? A to si podle mě nepomůžu skoro vůbec.
Jsme z toho trochu v koncích. Vyměnit komponenty zvládnu, ale vybrat je je pro mě těžší oříšek.

Předem děkuji za jakékoliv postřehy, návrhy, zkušenosti.
_SuchosH_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 1. 2024 10:29

RAM rozšiřte na 32GB a vyměňte tu grafiku za 4070S. Oboje jednoduše zvládnete v klidu sami doma a výsledkem bude až neuvěřitelné zlepšení. Ani notebook za 50k se nebude chytat - to myslím smrtelně vážně.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 28. 1. 2024 10:37

Asi tuším, ale pro jistotu se zeptám - hraje se na 1920x1080?
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod ... 28. 1. 2024 11:04

Sklenena bocnice neni v nabidce? Vyriznout v plechove bocnici otvor, koupit sklo ve sklenarstvi a nalepit ho zevnitr bocnice oboustrannou lepici paskou.
...
Junior

Odeslat příspěvekod _SuchosH_ 28. 1. 2024 11:08

KineCZek píše:RAM rozšiřte na 32GB a vyměňte tu 4070S. Oboje jednoduše zvládnete v klidu sami doma a výsledkem bude až neuvěřitelné zlepšení. Ani notebook za 50k se nebude chytat - to myslím smrtelně vážně.

Děkuji, přiznám se, že jsem nečekal, že by to mohlo být tak jednoduché. Snažím se rodičům vysvětlit, že i takto starý PC bude po nějakém upgradu lepší volbou než nový notebook.
RAM můžu přikoupit jiný model ke stávajícím RAM nebo raději koupit úplně nové 2x16GB? Ty, co jsou aktuálně osazené se už neprodávají.

cardillaVILLA píše:Asi tuším, ale pro jistotu se zeptám - hraje se na 1920x1080?

Je to tak, omlouvám se. Ještě jsme na to myslel, že mám uvést rozlišení a stejně jsem na to ve výsledku zapomněl. Rodiče mu koupili nějaký 240Hz full HD monitor.

Ještě mě napadla otázka - lze do stávající desky osadit druhý NVMe SSD disk? Tak aby měl jeden na systém a druhý na hry?
_SuchosH_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 28. 1. 2024 11:19

Já bych se přikláněl víc k upgradu na 7800X3D, a grafiku případně koupit nějakou bazarovou/po čase, až si mladej (pokud už chodí na brigády) našetří nějakej peníz.
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 1. 2024 12:43

8600 je dneska jen o trosicku slabsi nez zakladni Ryzen 5500. V nejake rozumne cenove tedy za me upgrade smysl nedava. Kupovat k tomu neco lepsiho nez 4070S taky moc smysl nedava. Takze bych nasledoval radu Kina a vzal 4070S + pameti.

2x M.2 by deska mela utahnout, pokud dobre ctu na strankach vyrobce. Pokud je budget, sel bych asi rovnou do 2TB, KC3000 nebo levnejsi Lexar 790, i WD Blue nebo Lexar 710 budou na hrani OK.

S panelem zkus jeste napsat na Fractal. Vyriznuti a nalepeni (asi bych teda to lepil necim lepsim nez jen oboustrannou paskou, nebo pouzil lehci plexi) je moznost ale bude s tim zabava - okraje trosku zbrousit a nalakovat, ale neni to neresitelne. Arcticy muzes ty viditelne vymenit za P12 RGB (bacha na RGB konektory, tvoje deska ma tusim 12V 4pin, takze je potreba koupit spravne ventilatory) a stejne muzes pouzit na i CPU chladic.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 1. 2024 13:16

Bok je EOL uz dlouho. Posledni dodavku do EU jsem pro sve zakazniky osobne vykoupil uz pred delsi dobou, tzn. do psani vyrobci uz bych mnoho nadeji nevkladal.

Rezani neni jen tak. Musi se brousit, kitovat, znovu brousit, lakovat... Brousi se za mokra, bordelu s tim je ... a prace mnohem vic, nez se Ti ze precteni zda. MNOHEM vic. Sklo sice nemusi byt, ale durazne doporucim koupit bezpecnostni. A co opet byt nemusi, ale opet durazne doporucim ... nechej si to sklo "ohranit". (riziko urazu - porezani). A dela se to tmelem na lepeni autoskel, zadna oboustranka proboha. Sklo prijde vne skrine, rozmer se reze shodny s puvodni plechovou bocnici. Napred se na sklo nalepi zvenku tonovaci autofolie v pozadovanem stupni ztmaveni skla. Pote se z vnitrni strany skla nalepi "ramecek" z folie s 0% propustnosti. Na tenhle ramecek posleze prijde nanest tmel. A pak uz staci jen pritisknout, primerene (rovnomerne a dostatecne, ale ne prilis moc) zatizit ... a nechat (pres noc) vytvrdnout. Ano, takhle "na papire" to vyzni strasne jednoduse. Ze realita je horsi, mam osobne overeno. Vysledek ale stoji za to ... o tom zadna.

-

Do desky osadis po updatu BIOSu s klidem i 9th gen CPU. Doporucim i7 9700k (8C/8T), ale jeho ceny nejsou prilis rozumne. Non -k verzi spise nechces, ma nizke takty. Samozrejme by sel i 9900k a 9900kS, ale tam jsou ceny naprosto mimo realitu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod _SuchosH_ 28. 1. 2024 18:27

cardillaVILLA píše:Já bych se přikláněl víc k upgradu na 7800X3D, a grafiku případně koupit nějakou bazarovou/po čase, až si mladej (pokud už chodí na brigády) našetří nějakej peníz.

Děkuji za názor. Vydám se spíše směrem ponechání aktuálního základu s rozšířením RAM, SSD a výměny GPU. Kdyby bráchovi nedostačoval CPU výkon, tak si může koncem roku upgradovat na nástupce 7800X3D, když si na to našetří.
S novou GPU přece jen ucítí nárůst ve výkonu hned na první dobrou.

ja-cz píše:8600 je dneska jen o trosicku slabsi nez zakladni Ryzen 5500. V nejake rozumne cenove tedy za me upgrade smysl nedava. Kupovat k tomu neco lepsiho nez 4070S taky moc smysl nedava. Takze bych nasledoval radu Kina a vzal 4070S + pameti.

2x M.2 by deska mela utahnout, pokud dobre ctu na strankach vyrobce. Pokud je budget, sel bych asi rovnou do 2TB, KC3000 nebo levnejsi Lexar 790, i WD Blue nebo Lexar 710 budou na hrani OK.

S panelem zkus jeste napsat na Fractal. Vyriznuti a nalepeni (asi bych teda to lepil necim lepsim nez jen oboustrannou paskou, nebo pouzil lehci plexi) je moznost ale bude s tim zabava - okraje trosku zbrousit a nalakovat, ale neni to neresitelne. Arcticy muzes ty viditelne vymenit za P12 RGB (bacha na RGB konektory, tvoje deska ma tusim 12V 4pin, takze je potreba koupit spravne ventilatory) a stejne muzes pouzit na i CPU chladic.

Děkuji za reakci. SSD tedy pravděpodobně vezmu Kingston SSD KC3000 2TB NVMe nebo Lexar NM790 PCle Gen4 M.2 NVMe 2TB SSD. Nové SSD tedy na hry a na stávajícím SSD nechám OS.

KineCZek píše:Bok je EOL uz dlouho. Posledni dodavku do EU jsem pro sve zakazniky osobne vykoupil uz pred delsi dobou, tzn. do psani vyrobci uz bych mnoho nadeji nevkladal.

Rezani neni jen tak. Musi se brousit, kitovat, znovu brousit, lakovat... Brousi se za mokra, bordelu s tim je ... a prace mnohem vic, nez se Ti ze precteni zda. MNOHEM vic. Sklo sice nemusi byt, ale durazne doporucim koupit bezpecnostni. A co opet byt nemusi, ale opet durazne doporucim ... nechej si to sklo "ohranit". (riziko urazu - porezani). A dela se to tmelem na lepeni autoskel, zadna oboustranka proboha. Sklo prijde vne skrine, rozmer se reze shodny s puvodni plechovou bocnici. Napred se na sklo nalepi zvenku tonovaci autofolie v pozadovanem stupni ztmaveni skla. Pote se z vnitrni strany skla nalepi "ramecek" z folie s 0% propustnosti. Na tenhle ramecek posleze prijde nanest tmel. A pak uz staci jen pritisknout, primerene (rovnomerne a dostatecne, ale ne prilis moc) zatizit ... a nechat (pres noc) vytvrdnout. Ano, takhle "na papire" to vyzni strasne jednoduse. Ze realita je horsi, mam osobne overeno. Vysledek ale stoji za to ... o tom zadna.

-

Do desky osadis po updatu BIOSu s klidem i 9th gen CPU. Doporucim i7 9700k (8C/8T), ale jeho ceny nejsou prilis rozumne. Non -k verzi spise nechces, ma nizke takty. Samozrejme by sel i 9900k a 9900kS, ale tam jsou ceny naprosto mimo realitu.

I Vám děkuji za reakci. S vyřezáváním otvoru do bočnice si to ještě budu muset rozmyslet a domluvit se s bráchou. Věřím, že to není úplně snadné.

Na základě příspěvků ve vedlejším vlákně koupím RAM Kingston Fury Beast DIMM DDR4 32GB 3600MHz černá (Kit 2x16GB).
_SuchosH_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 1. 2024 19:35

S pameti nejlepsi mozna volba. Nad CPU popremyslej - obcas se vyskytne na marketplace za dobrou cenu. Ale ziska ho jen ten nejrychlejsi, opravdu dobre nabidky zmizi v radech desitek minut.

Bok si muzes nechat u nekoho udelat, typicky super kandidati jsou kluci co se zivi autoklempirinou. Ti vetsinou znaji i lakyrnika, umi to s kitem ... znaji nekoho, pripadne sami umi folie...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 1. 2024 21:53

Dalsi moznosti je jeste tu Define S prodat (vim, je to skoda) a koupit Meshify 2 plnotucnou nebo compact. Stara skrin by aspon 1500 hodit mohla.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 28. 1. 2024 22:26

Ze do toho kecam - kolik je brachovi? Nezabralo by na nej spis "vyprdni se na svetylka / pruhlednost, vrazime to radsi do vykonu"?
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod _SuchosH_ 29. 1. 2024 18:29

KineCZek píše:S pameti nejlepsi mozna volba. Nad CPU popremyslej - obcas se vyskytne na marketplace za dobrou cenu. Ale ziska ho jen ten nejrychlejsi, opravdu dobre nabidky zmizi v radech desitek minut.

Bok si muzes nechat u nekoho udelat, typicky super kandidati jsou kluci co se zivi autoklempirinou. Ti vetsinou znaji i lakyrnika, umi to s kitem ... znaji nekoho, pripadne sami umi folie...

¨
Dobrý nápad, děkuji!

ja-cz píše:Dalsi moznosti je jeste tu Define S prodat (vim, je to skoda) a koupit Meshify 2 plnotucnou nebo compact. Stara skrin by aspon 1500 hodit mohla.

To by taky byla možnost, děkuji za nápad!

eviljack píše:Ze do toho kecam - kolik je brachovi? Nezabralo by na nej spis "vyprdni se na svetylka / pruhlednost, vrazime to radsi do vykonu"?

Bráchovi je 16, myslím si, že se spolu domluvíme, pokud bychom si na ten výřez do bočnice netroufli a nechtěli to shánět přes někoho. Udělal jsem chybu, že jsem si pořídil novou sestavu a osvítil ji.
_SuchosH_
Kolemjdoucí