Upgrade PC s i5 750@2,67HHz, 4 jádra

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod smelas 1. 2. 2024 19:17

Ahoj všem, potřeboval bych Vaší radu ohledně upgrade stolniho PC. Cca pred 12 lety jsem si koupil ULN PC doporučený z tohoto portálu. Stal celkem dost peněz a šlape do teď jako hodinky.

Dotaz zní má smysl upgradovat, či koupit nový stroj. Chtěl bych upgradovat disk na SSD, grafiku a RAMky.

PC bude používán na hraní her pro syna.

Sestava:
Procesor: Intel i5 750@2,67GHz, 2793MHz, 4 jádra
Deska: Gigabyte P55-UD3
Grafika: Radeon HD 5800 Série
Disk: 1T

Moc díky za rady.

T.

-- 1. 2. 2024 18:19 --

Ještě doplním, aktuálně mám 4GB RAM. Předpokládám, že se vyhodí či prodá a koupí se 2x8 či 2x16..... nevím co pobere deska.

-- 1. 2. 2024 18:22 --

Koukám, že jsou tu stále stejne tváře, KineCZek je autor zmíněné sestavy. �
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 2. 2024 19:29

Ahoj ... jsem rad, ze pocitac vydrzel slozit takto dlouho. Nejsi jediny, kdo se "na misto cinu" vraci i po vice nez deseti letech. Ano, asi to bude znit jako marketingove klise, ale snazim se ty veci opravdu delat jinak, tim chci rict hlavne kvalitne.

-

Upgradovat takto stary HW uz nepujde - pokud citis potrebu vyssiho vykonu, nastal cas na uplnou vymenu. Zkus si promyslet pozadavky na vykon, hlucnost, cenu ... zkus pripojit, co na PC planujes delat ... a neco vymyslime.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod smelas 1. 2. 2024 19:48

Jj ještě jednou díky. Nechal jsem si poradit od největšího odborníka :).

Namlsal jsem se když jsem upgradoval blízké rodině 3 notebooky. Zvýšení RAM a změna disku na SSD a šlapou jak hodinky, ale kancelářské PC.

Mám dva syny oba mají NB HP probook i5 cca 6 let starý odkoupeny z práce na dokovaci stanici s monitorem.... pořizovací cena 35k pořídil jsem bez monitoru za 5k.

Ale k mé smůle zjistili, že se dá hrát i něco jiného než Minecraft apod. a začínají pokukovat po lepším HW.

Napadlo mě upgradovat můj starý PC.
Pokoukam po fóru,ať se trochu vzdělám.

Diky
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 2. 2024 20:38

Coz RAM a SSD by z toho "jeste obstojny" stroj na kancelar udelaly. DDR3 bych koupil 1600MHz bazarove Kingston, SSD uz radeji nove - vyborny je treba Crucial MX500 o kapacite 500GB.

Herni vykon muzes zkusit zvednout napriklad koupenim bazarove RTX2060. Prestoze upgrade pocitis (a ano, co si budeme povidat, pocitis jej vyrazne), uz i tahle pet let stara karta bohuzel bude limitovana slabym procesorem. S vykonem CPU uz vsak bohuzel (krom celkove vymeny PC) neudelame nic.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 2. 2. 2024 10:04

12 let, obdivuhodný, že to a) pořád jede b) vydržíš fungovat na tak starém stroji :)
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod ... 4. 2. 2024 18:56

Kdo nehraje hry, tomu by to stacilo, pokud se vymeni HDD za SSD, a RAM alespon 16 GB, 4 GB je fakt malo. Ale na hry uz to stacit nebude.
...
Junior

Odeslat příspěvekod smelas 4. 2. 2024 19:24

Tak jsem se rozhodl, že upgradovat nebudu. Ale naskytla se možnost vzít PC starý cca 5 let. V této konfiguraci. Za 8k.

https://support.hp.com/us-en/document/c05956608

Konfigurace:
I7 7700
32GB RAM DDR4
SSD 1TB Samsung 970+
intel A380 6GB, DVD.

Je to dobrá cena?

Grafiku plánuji vyměnit, prosím o radu, za kterou......

Moc díky za Váš čas.

T.
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 20:06

Neni ani omylem. Je to neupgradovatelna pomala sunka, se kterou si pomuzes jen velmi kosmeticky - s neznsmou deskou, neznamym zdrojem, neznamym chlazenim. A cim se prodejce nechlubi, to zavani pru*erem.

Normalne si pojdme sednout a navrhnout PC treba za 30k, at je to tiche, kvalitni, spolehlive ... at si ve fullHD poradne zahrajes a at mas klid na roky dopredu. Takhle bys vyhodil 8k za neco, z ceho nakonec nepujde pouzit vubec nic.

Realny vykon toho 7700 je zhruba jako dnesni nove procesory okolo 1500 ... uplny sh*t. Hodnotu to ma cele mizernou.

700 CPU
500 deska - byt tam neco extra, urcite by se tim prodejce pochlubil
800 pameti
900 SSD
100 DVD
200 skrin - byt tam neco extra, urcite by se tim prodejce pochlubil
300 zdroj - byt tam neco extra, urcite by se tim prodejce pochlubil
===
3500 - vetsi hodnotu to pro Tebe nema. Ta grafika se nova prodava za cca 3000 ... a zbytek do 8k je tzv. "oj.eb.ne" ve prospech prodejce. Tu kartu coby "ojetou" bys mimochodem prodal max za 1500.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod smelas 4. 2. 2024 20:41

Ok. Jdeme do toho, pošli prosím nějaký návrh. Nemusí být úplně ULN, ale trochu slušný odhlučnění. Komplet PC + monitor (26") + repro..... klávesnici s myš mladej má. Zkus se vejít do 30k. Až to mladej dostane bude chtít mladší syn to samý...... a budu v tom za 60k.... Díky předem.
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 20:48

Zkusim LowNoise? Takovy ... rekl bych velice fajn kompromis s prijemnou cenou i (ne)hlucnosti? Ono i v tom odhlucnovani nekdy plati takove to ze vetsinu, treba 70% vysledku lze dosahnout se 30% vynalozenych prostredku.

BTW dve deti jsou v tomhle prokleti ... znam, nejsi v tom sam. : ))

-

PC & LCD chapu, ale ... REPRO ... ??? Nemas (i pro zachovani vlastniho dusevniho zdravi) lepsi mu vzit sluchatka? Jen se ptam, on cenovy rozdil tam moc neni.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod smelas 4. 2. 2024 20:58

Ok repro neřeš :). Sluchátka má..... Díky.
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 21:26

A co to vyresit salamounsky a vzit monitor se zabudovanymi minirepracky? Na ozvuceni videa na facebooku to nejak staci, no a na hrani si vezme sluchatka.

30.745,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

6Core Ryzen 5500
32GB 3600MHz RAM
2TB NVME
RTX 4060Ti 8GB

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

POZNAMKA: Grafickou kartu prosim nehanit, je volena zamerne z duvodu LowNoise (a pro fullHD bude vice nez dostatecna).

- - -

Ano, jsem si vedom toho, ze navysenim budgetu o 5k bychom ziskali lepsi stroj, ale navysovat bychom mohli "do aleluja" ... vztazmo k tazatelove dosavadnimu stroji (i5 750 s Radeonem 5850 a se 4GB RAM) pujde o vysoke nasobky vykonoveho narustu i takto.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod smelas 4. 2. 2024 21:48

Díky za rychlou reakci. Monitor mám v tuto chvili tento. https://www.pocitarna.cz/monitory/samsu ... JYQAvD_BwE

Asi by mohl stačit, neni IPS ale je full HD tzn. Hned je vyšší budget :). Není úplně priorita ULN kor když bude hrát..... mě jde o to aby PC neřval, když bude na YouTube a pod..... tzn. Grafika může být i jiná......

A poslední téma AMD vs Intel..... vždy jsem měl zatím intel, nešel by nahodit návrh s Intelem..... ale pokud je AMD lepší volba nechme AMD....

Díky moc.
smelas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 22:00

Jej ... to je jeste 60Hz (pro hry pomaly) ... ale hlavne TN panel. (fuj ... divat bych na to nedokazal)

AMD je aktualne lepsi volba, protoze intel Ti v teto cenove hladine nabidne max. 4 jadra. A doba ctyrjadrova je ve hrach uz davno za nami. (cti: 4C uz dnes JE objektivne malo)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod smelas 4. 2. 2024 22:06

Ok je vidět, že se vyznáš. Prostuduju podrobně doporučenou sestavu a ozvu se ...... pravděpodobně až zítra
smelas
Kolemjdoucí

Další stránka