Upgrade herního PC do 15 000kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 14. 2. 2024 20:05

Zdravím, chtěl bych si nechat od vás poradit, jakým způsobem upgradovat můj momentální PC.

POŽADAVEK (NE)HLUČNOST: ULN (pokud možno)

ÚČEL SESTAVY: 80% = hry, 20% = střih, render videa, programování, Photoshop

FINANČNÍ LIMIT: Do 15K (monitor do rozpočtu nepočítám)

OPERAČNÍ SYSTÉM: Mám vlastní Win10 na USB

SESTAVÍTE SI PC SÁM: Ano

TAKTOVAT: Ne

MONITOR: LCD monitor Quad HD 2560 × 1440, IPS, 16:9, 1 ms, 165Hz, G-Sync kompatibilní, 10bit, 350 cd/m2, kontrast 1000:1 https://www.alza.cz/27-aoc-q27g2s-eu-gaming-d6979470.htm

Zde jsem si sestavil vlastní sestavu https://www.czc.cz/310901,329076,330924,362190,362203,358253,331146,362771/kody Rád bych dostal zpětnou vazbu, co si o ní myslíte a co případně vyměnit. Procesor jsem našel na Alze za 4600kč. Do sestavy jsem zahrnul i komponenty, které v PC mám aby jste viděl, jak na tom je celý PC. Co již v PC mám a nechci měnit: RAM, GRAFIKU, SSD DISK. Zároveň bych se chtěl zeptat, zda je dobré dokoupit větráky do horní části skříně pro další odvod teplého vzduchu. A jestli stačí zdroj.

Předem díky. :-)
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 2. 2024 20:32

Toto je komplet špatně. Zkus napsat kompletní stávající sestavu a popsat v čem Tě její výkon omezuje. Protože 90% herního výkonu dělá grafické karta, kterou nechceš měnit. Ale i kdybys dal pod 3060 procesor 14900kS, nebo 7950X3D, budeš mít pořád herní výkon 3060. Tzn bys utratil klidně 50k a výkonově bys přechodem třeba ze 6 let staré sestavy s i5 8600k získal výkonový nárůst jednotky procent, tzn ani ne 10% výkonu.

Kdežto kdybys k té 8600k koupil 4070S, bazarový 9700k, 32GB 3600 paměti, vyjde to o dost levnější a narůst bude +100%.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 2. 2024 21:33

Přesně jak píše KineCZek, bez znalosti stávajícího HW (což ze seznamu poznat není) nelze slušně poradit.
K tomu zdroji, grafika si na max řekne o 170 W a uvedený procesor 150 W. U 550W zdroje Vám tedy zůstane teoreticky 230 W na ostatní komponenty. Nezdá se to, ale RAM, NVMe a například 4×120mm ventilátor a USB periferie (klávesnice a myš) je dalších + 60 W.
Bude to tedy dostatečné, ale ne ULN.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 14. 2. 2024 21:42

Momentální sestava:
Procesor: Intel Core i7-5930K @ 3.50GHz (6jader) https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/82931/intel-core-i75930k-processor-15m-cache-up-to-3-70-ghz/specifications.html
Základní deska: MSI X99A RAIDER - Intel X99 https://www.czc.cz/msi-x99a-raider-intel-x99/169151/produkt
Graf. karta: MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC, LHR, 12GB GDDR6
RAM: Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16
SSD: Samsung SSD 990 PRO, M.2 - 1TB
Zdroj: Fortron HYPER M 700 - 700W https://www.czc.cz/fortron-hyper-m-700-700w/171727/produkt

Komponenty, které nechci měnit, byly před pár měsíci vyměněny. Tak je chci uplatniť a sestavit na ně PC, který normálně šlape. Momentální sestava se hřeje, skříň ještě s CD rom a bez větráků, komplet zaplechovaná. Zdroj začal občas skřípat, pc se dlouho načítá, jen tak se sekne a nereaguje pár vteřin. Většina her se po načtení na pár vteřin sekne až potom funguje. Po minimalizaci her, opět seknutí, někdy pc nereaguje, třeba restart. Při hraní třeba Warcraft 3 se hra občas seká.

Moje původní graf karta před výměnou: MSI GTX 980 GAMING 4G a hry neměly nějak velké problémy, nejsem náročný hráč (League of Legends, World of Warcraft, Minecraft, Rust)

Když jsem dostal nové komponenty, reinstaloval jsem win, vyčistil každou součástku, dal novou pastu na procesor, problémy ale nezmizely. Tak jsem se rozhodl o upgrade, aby vydržel pár let v chodu a za třeba 8-10 let vyměnil za komplet nový.
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 2. 2024 18:04

Protože máš požadavek ULN a zároveň grafiku s nevalným chlazením, zřejmě budeš muset ustoupit na LN a zároveň vybrat skříň, která bude mít úžasné airflow. Něco jako (levný příklad) Deepcool CK500 https://www.czc.cz/deepcool-ck500-usb-c ... 91/produkt
QHD a 165Hz utáhne RTX3060 opravdu jen s těmi méně náročnými hrami. A je otázka, jestli k tomu dnes dát Intel nebo AMD.

-- 15. 2. 2024 18:49 --

Abych dodal něco konkrétního, tak bych viděl jako levné příkladně toto za 17:
https://www.czc.cz/363974,364666,357190 ... 81192/kody
...+ ventilátory. DDR4 pošli s původním PC.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 15. 2. 2024 19:00

Pokud by bylo potřeba snížit laťku na LN, pak to není problém. Jen bych rád zachoval komponenty, které mám "nově" pořízené a neměnil je. A opravit mojí sestavu popřípadě udělat úplně jinou právě k těm komponentám, které bych nerad měnil, tak aby byl PC v lepším stavu než je momentálně teď.
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 2. 2024 19:15

Na Tvém místě bych stávající PC buďto svěřil servisu k pořádné diagnostice, nebo shodil ze skály. Těmito polovičatými neřešeními se totiž může celkem lehce stát, že vyhodíš hromadu peněz bez hmatatelného výsledku. Ale jsou to Tvoje peníze, takže dělej, jak sám uznáš.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 15. 2. 2024 19:28

Stávající PC ma jít pouze jen na náhradní součástky. A rád bych komponenty nově koupené využil do nové sestavy. Nelze sestavit PC k této grafice? Nebo je malá finanční částka? Jsou špatně nastaveny nároky na PC? Nebo kde je tedy ten největší problém? Samozřejmě bych nerad utratil spoustu peněz pro nic za nic.
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 2. 2024 22:54

Co jsem ti jen naznačil v seznamu znamená z tvých nových komponent použít grafiku a NVME disk. Pomalé RAM ne a to je nejmenší ztráta. Platforma AM5 ti umožní po několika málo letech najít výprodejní Ryzen 7 7800X3D a RTX4000 Super.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 15. 2. 2024 23:30

Nepoužít RAM je v pořádku. Jen jsem myslel, že budou mít využití, když mají rychlost 3200MHz a tato základní deska právě podporuje 3200MHz. S tím, že je tam (až 5333 MHz OC) čemuž nerozumím, chápu to jako takt, který já nepoužívám. A k těmto dvoum komponentám, které můžu ponechat, bych rád dodělal zbytek, co vydrží dalších pár let.
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 16. 2. 2024 07:01

Jasně. Pokud se rozhodneš pro Intel, použiješ i paměti. Dal jsem jen variantu podle jiného náhledu. Použití Ryzen vyhovují rychlé paměti.

EDIT: Pokud se chceš držet plánu, poraď se se stránkou GeekBoy, kde vem v potaz sloupec vlevo (desku vem GIGABYTE B550 AORUS ELITE AX V2, zdroj 750W) a nakup kdekoli.
Naposledy upravil meda2016 dne 16. 2. 2024 13:40, celkově upraveno 4
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 2. 2024 07:33

Dneska 3600 rozumne minimum, ktere jede i na nejlevnejsich A520 deskach. Ale DDR4 je mrtve, cesta kupredu vede skrze AM5. Do zacatku klidne R5 7600 beziks. DDR5 6000 kit s EXPO, od Kingstonu. Zda 32, nebo 64, uz si zvaz sam. Intel nech spat, poslednich par let jsou to bohuzel vic primotopy, nez procesory.

Deska treba B650X Gaming AX od Gigabyte. Levnejsi, ale za tu cenu velmi schopna.

Freezer A35 - jistota, ktera nezklame.

Seasonic GX1000 - rezerva, desetileta zaruka, ULN capable.

Pokud nova skrin, tak hledas prostor a kvalitu. Fractal FOCUS ber jako minimum, Meshify 2 jako optimum. Odhlucnovat muzes jak chces, ale tu Ventus neodhlucnis, ani kdyby ses uodhlucnoval k smrti. Zakladem ticha neni "lino s filcem" na bocich, nybrz naddimenzovane chlazeni a airflow - vyssi mnozstvi (6 a vice) casefanu, bezicich na nejnizsich moznych otackach.

-

RTX3060 dej na Bazos ci od 1,- Kc na deset dnu na Aukro. Grafika je prilis slaba, ale to je jeji nejmensi problem. Je priserne hlucna a lacine zpracovana. Kdyby slo o kartu "jen" hlucnou, ale jinak kvalitni, nebyl by problem odhlucnit ji upravou. Takove upravy osobne provadim a nabizim. Ale Kentus, jak jsem si interne radu MSi Ventus prekrtil, se upravit smysluplne neda. Musel by se koupit cely jiny chladic GPU, vyrobit chlazeni VRM a VRAM ... a cena takove upravy by prevysila trzni hodnotu karty, coz je ovsem i tak nesmysl, protoze porad zustanou rvat civky, takze ani LN to nebude. Ani po uprave.

Kupme RTX4070 Dual od ASUSu, je to zcela jiny svet. BTW PCB je stejne s TUFkou a chladic lze doupravit na pnohodnotne ULN relativne jednoduse. Jasne, chapu - pouha cena karty prevysuje zamysleny budget. Ale ten bic sis na sebe usil sam - my jsme Ti ten QHD VRR panel domu nedonesli. ;)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Jyxo32 16. 2. 2024 11:21

Dám ti reálný pohled toho, co mám já a hraju víceméně jen WoWko, TFT, občas LoL a střihnu si nějaký to video v DaVinci Resolve nebo Premier Pro. Asi podobnej případ jako u tebe.

CPU: Ryzen 5 3600
MB: B450 TOMAHAWK MAX
RAM: 48GB 3600
GPU 2060 Super
Fractal Define S a kvalitní zdroj + to byl custom build, takže OC a chlazení vyřešený.
Monitor: 165 Hz, 27, QHD (koupeno nově, přechod z full HD) Pro můj PC overkill, ale počítám do budoucna s novým PC.

Víceméně budeš mít podobnej výkon, akorát já mám alespoň dobrý case a odladěný větráky, takže v idle mám LN. Při hře už se to umí roztočit, ale není to vyloženě Boeing.

Za mě už je to dost limitující, protože i se sníženýma detailama někdy nedosáhnu na ty FPS, který může mít monitor. Čeká mě teda taky upgrade v rámci 1-2 let (čti obměna celýho PC). U střihu videa se to taky zadýchá, kor když stříhám 4k video. Komp mám cca 4-5 let tuším a bude prostě zralej na výměnu.

Ty chceš za 15k komp v ULN na QHD a 165Hz = nesmysl.
I když nehraješ nějaký náročný tituly, nepočítej s tím, že do toho teď nasypeš 15k a seš dobrej na 5 let.
Reálně lepší ty peníze ušetřit a zvážit něco, co navrhuje Kin.
Btw, jsem laik, ale pro představu ti to bude stačit. Neříkám, že si na tom nezahraješ, nepostříháš video, ale věř mi, že nebudeš lítat na retailu v Ultra detailech tak, abys využil ten monitor, co máš.
Jyxo32
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 2. 2024 11:25

Krasne popsano. Naopak si myslim, ze i takovyto pohled je ve foru vice nez vhodny.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mr.PikE 16. 2. 2024 18:09

Já jsem opravdu chtěl jen radu, jakou sestavu volit pro výše zmíněnou grafiku s RAM pamětí a budgetem 15k... Popřípadě říct, jak je to s tím co jsem sestavil v konfigurátoru. Takže jsem očekával, že mi bude navrženo ať pořídím silnější RAM k této sestavě, nevolím 2k monitor, páč to grafika nedokáže plně využít, zvol raději AMD protože Intel je takovej a makovej atp.

Nechtěl jsem momentální sestavu opravit ani koupit raketu za nesmyslný peníze, které do toho nemůžu ani vložit. Nejsem náročný hráč, ani nehraju nové hry, pro mě je úplně zbytečné pořizovat grafiku za takový prachy.

Za případné rady moc díky, něco jsem si z debaty odnesl, zkusím to raději ještě jinde.
Mr.PikE
Kolemjdoucí

Další stránka