Herní sestava 40-50k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod TulloMato 30. 3. 2024 08:47

Zdravím,

přemýšlím o návratu z konzole na pc a doby, kdy jsem se v komponentech a skládání vyžíval jsou ty tam, tak chci se obrátit na ty povolanější z Vás.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI
- classic/LN - ve finále mi je to asi jedno

UCEL PORIZENI SESTAVY
- vyloženě hry, filmy, multimédia. Komplexní domácí použití. Na práci Cad/CAM mám laptop

FINANCNI LIMIT
- čím relativně méně, tím lépe. V rozmezí 40-50k

OPERACNI SYSTEM
- bez os

SESTAVITE SI PC SAMI?
- ano, se známým. Ovšem dobrý kontakt na dobrého skládače z Brna nebude k zahození.

Budete TAKTOVAT
- uvidíme. Určité nastavení BIOSu, chlazení, frekvence a napětí ram atd nebude k zahození. Stejně tak taktování a odlazení teplot

MONITOR + JEHO ROZLISENI?
- rád bych hrál ve FHD /(2K) na ultra vysoké /nejvyšší detaily. Nebudu hrát žádné kompetivky a blbosti v podobě ale, čs atd. Primárně singlovky typu RDR2, AC, GTA, Cyberpunk, FH 4/5. Nástrel her

KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN?
- pouze skříň

Chci sestavu, potažmo komponenty aby nebyl problém budoucích upgradů a nemusel za 4 až 5 let řešit úplně novou case. Jsem zvyklý z konzole na bezproblémový chod a komplexně na jeji vyhodí, které z ní plyne.

Tady mám nástřel sestavy. Prosím o potvrzení, že to bude fungovat a stojí to za to.

https://www.czc.cz/368194,362192,374808 ... 91115/kody

Disky chci dva. Jeden vyloženě na systém a programy/aplikace a druhý na hry. V budoucnu není problém rozšířit o další nmve potažmo sata 2.5 ssd o 4tb na filmy, hry, etc.

Díky za podmetnou diskuzi
TulloMato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 3. 2024 10:03

Ta skrin je jiste zalezitosti vkusu, ale ja bych vybiral naprosto jinak. Kvalitni a vyborne chlazena treba Meshify 2 TG ... osadit 6ks P14 PST (pripadne P14 aRGB PST) a mas vystarano krom vzhledu i o ticho. Pokud beres 4070S, staci Meshify 2 compact a 6x P12 PST. S tou 7800XT uz Meshify 2 plnotucna se 6ks P14 PST, coz kdyz uvazime treti kus fanu na grafiku, by ceny ~ srovnalo. Dale proto pocitam uz se 4070S.

GPU vezmi radeji 3fan Sapphire. Alespon Pure, idealne Nitro. 7800XT je dobra karta za super prachy, pro fullHD bomba, ale pro QHD, zvlaste bavime -li se o VRR, bych uvazoval nad 4070S, konkretne nad modelem ASUS DUAL, ktery je (na 4070S) za luxusni penize. Lze ji osadit 2ks P12 PST a dosahnout tak kompletniho LN i v zatezi. Samozrejme, pokud tomu fandis, muzes i na GPU dat ventilatory s adresovatelnym RGB.

Chladic mas vybrany vyborny - pokud by vadil hluk fanu, muzes je swapnout za 2ks P12 PST. Vlastne ja bych vzal jeho single fan verzi a 2ks P12 PST hned rovnou, jako celek to je sice o asi stokorunku drazsi, ale neolitujes. BTW P12 PST jsou i v RGB verzi, pokud si na to potrpis. Ano, [i]je[]/i] tam priplatek, ale pokud se Ti to libi, coz z vyberu skrine soudim, ze libi ... ?

Deska - Tomahawk je z tech lepsich, no ja bych stejne vzal Aorus Elite.

CPU mas nejlepsi gamingovy kremik na trhu.

RAM ... osobne mam radeji Kingstonky (jsou i s RGB, pokud si na to potrpis).

Zdroj ... Seasonic Focus Gold GX-850 je nobrainer volba. Spickovy, tichy, ucinny zdroj od jedne z nejspolehlivejsich znacek na trhu. Ano, das za nej par Kacek navic, ale mne by to za tu jistotu stalo.

SSD pro system mas kompletne spatne. Pro system chces neco rychleho, odolneho, spolehliveho. Ten Patriot neni ani jednim z toho. Berme KC3000, NM790, Legend 960. Ideal by byl 1TB kvuli poctu kanalu - odolnost, spolehlivost, ale i rychlost je u 1TB verze vyssi.

Na data, hry atd. je NV2 naprosto ok. Zvazil bych 2TB, ale to uz je jen detail.

50.471,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

Pro zajimavost jeste svitici varianta:

52.279,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

-
Pokud bys to chtel postavit, odladit ... dodat na klic, muzeme se domluvit (SZ).
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 3. 2024 03:32

Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 3. 2024 08:24

Pokud by nakonec slo o sestavu bez pozadavku na hlucnost, budiz. Pokud vsak tazatel tu hlucnost alespon trochu resi, pridam sem k RX 79xx poznamku: viewtopic.php?p=13699920#p13699920

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 3. 2024 11:33

... a zrovna Sapphire NITRO+ Radeon RX 7900 GRE GAMING OC je jedna z těch tišších karet; byť přiznám, nemám netopýří uši. Oproti 79xx XT / XTX je čip dost ořezanej a Nitro+ má celkem robustní chlazení - což dohromady se na provozních vlastnostech prostě podepíše. Co si budeme povídat, ta karta má v některých případech i o něco menší spotřebu než 7800 XT.

A ve tvojí poznámce zmínku zrovna o 7900 GRE nevidím - pouze XT / XTX.

GRE je dle mého názoru trochu jiný zvíře, než vyšší XT / XTX modely.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 3. 2024 11:43

Chip je u 79xx fyzicky stejny, PCB je stejne. Spotreba je u GRE nizsi, vykon tez. Sam jsem GRE nemel, proti 79xx jsem uz na zaklade predchozich (a zdaleka nejen svych) zkusenosti s cca 100ks zaujaty tolik, ze mne uz zadna 79xx o opaku nepresvedci. A to ani kdyby umela elektrinu vyrabet a popritom jeste dokazala i klimatizovat mistnost. Protoze dalsim dilkem do mozaiky je spolehlivost ve vypocetni zatezi.

Zacne to prehrivanim hotspotu, pokracuje padanim driveru a konci objizdenim klientu a resenim problemu, ktere u zakazniku s RTX nevznikaji.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod TulloMato 31. 3. 2024 13:28

Hlasitost je relativní. Určitě nebudu připlácet za ln komponenty atd...

Sestavu jsem trošku upravil, asi do finální podoby.

https://www.czc.cz/368194,362192,374808 ... 82935/kody

Je to tedy použitelné? Upřímně nevím, zda bych to kupoval ještě tento měsíc, příští nebo nakonciléta.

Asi bych využil montáže od někoho, kdo se tomu věnuje, ač je to lehké. Lego pro dospělé. Spíše bych to chtěl spojit s doladěním, taktem, úpravou frekvencí / napětí atd.

Jsem z Brna, potažmo není problém Vysočina kolem Hvl. Brodu v rádiusu 60km. Taktéž kolem Brna
TulloMato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 31. 3. 2024 16:59

Přijď na konci léta.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 3. 2024 17:57

Přesně tak. Přijít s dotazem dává smysl max dva týdny před datem nákupu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod TulloMato 7. 4. 2024 18:55

Ahoj,

tak nakonec jsem se rozhodl a počítač si sestavit v následujících 14 dnech. A potřeboval bych odsouhlasit moji sestavu, která nakonec bude takto:

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 06E6179664

Díky a hezký večer!
TulloMato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mojmax 8. 4. 2024 07:03

Košík je prázdný...
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 8. 4. 2024 14:29

Já sice košík Alzy viděl ale původně s vodníkem, pak se vzduchem. Prostě "to žije".
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 4. 2024 07:26

Osobne bych prihodil za 4070 Super. A v pripade potreby usetril na disku (WD Blue postaci) a desce (B650 Aorus nebo Tomahawk postaci). Skrin bych volil od Fractalu (filtry jsou k nezaplaceni), idealne Meshify 2.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 4. 2024 09:32

Jestli to tolik bystostne chces takhle, kup si to tak. Slo by to sice mnohem lepe, ale protoze se z hodiny na hodinu meni kosiky, budgety a dokonce i eshopy s odkazem, nevidim ve sve dalsi participaci na tomto cirkuse smysl.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka