S temi disky je to trochu jinak, nez si nekteri tazatele, potazmo i mi klienti mysli. On NAS je vec sice krasna, ovsem hodi se pouze na dve veci, a to ARCHIVACE DAT a castecne i jako medium k zalohovani. K cemu se uz ale NEhodi, je uloziste pracovnich dat. A dost mozna byste se divili, jak obrovske mnozstvi lidi tuto chybu dela, oni si poridi rychly pocitac, ale ve vysledku na nem pracuji
pomalu, kdyt neustale cekaji, nez se neco nacte nebo ulozi z/do NASu po pomale 1Gbit siti.
Ona totiz takova 1Gbit LAN ma rychlost prenosu max okolo 110MB/s. A o odezve ani nemluvme, treba takove nacitani miniatur obrazku je z NASky opravdu zazitek pro supertrpelive. Vetsina lidi udela co? Je to pomale => koupim rychly pocitac. Koupi, zapoji ... a volaji mi, co jsem to postavil za lemru, ze exaktnim merenim je nova masina klidne za 150k skoro stejne
pomala, jako jejich dvanactilete Core2 DUO, a to ze jsem je pek(el)ne vzal na hul!
A pritom je vsechno jinak a za tu pomalost si mohou sami svymi nevhidnymi navyky ... treba i ve stylu "pracuju z NASky".
(A ti nejvetsi strelci uz obcas i z cloudu - zvlast u vesnicke wifi konektivity na medaili reseni.) U fotek a videa opravdu nedobry napad. (Ano, uznavam - pred zpracovanim
lze z NASu "prednatahnout" celou slozku s fotkami a ulozit lokalne, ale na to kopirovani se take musi cekat, takze v tomto reseni prilis nevidim.)
Naopak ... osobne bych i tu MX500 hodil do krabicky a udelal z nej exterak na prenaseni. Nebo klidne i prodal, pokud bych mu nenasel vyuziti jinde. A hlavnim duvodem by byla jeho (ne)rychlost.
Do sestavy bych doporucil 1x rychly a kvalitni 1TB NVME na system, apps, scratch, cache, tempy ... a 1x rychly a kvalitni 2TB NVME na projektova data. 1TB MX500 muze slouzit coby
"disk na Pecko", tzn. downloads a dalsi "nepracovni bordel", mezi nejz rozhodne muzeme zaradit i gamesy. A coby odkladaci disk bude slouzit bez problemu NASka.
Vyse zminene reprezentuje pouze muj osobni pohled na vec, ktery nikomu nenutim.
== == ==
Zastavim se jeste u monitoru. 4k je rozliseni, s nimz u 32" uhlopricky budto pobezis na ocni pro bryle na blizko, nebo pouzijes 150% scaling, cimz z toho monitoru ovsem udelas presne QHD. Schvalne si to spocitej, 3840/1,5=2560. : )) A ver mi, ze bys tak nakonec skoncil, 9 z 10 tak totiz dopadlo uz pred Tebou. Tedy ze priplatili za neco, co nelze efektivne vyuzit.
Zkusme nebyt vyse zminenym pripadem a s rozlisenim 3840x2160 se poohlizejme po ≥40" panelech. Ano, mladosi mohou kricet, ze
jim nedela problem 4k na 14" ntb. Nechme je pri tom, vsak i jim ta ctyricitka za ten krk casem naskace ... treba potom pochopi, ze mezi terminem "hmm, neco tam vidim" a terminem "pohodlna prace" je ona prislovecna "fuga, v ktorej da sa stat" (
citat z pisne).
Vedom si vyse zmineneho Ti doporucim monitor(y) Philips 42M2N8900. 4k OLED se 144Hz G-Sync / Freesync VRR a 10bit barvami. Bez problemu zvladne jak praci, tak zabavu. Ano, cena je mirne vyssi.
== == ==
Nesejit se i u mne vyznamne mnozstvi LGA1700 procesoru na reklamaci, uvazoval bych pro Tve vyuziti nad intel platformou. Ovsem uvazim -li onu nespolehlivost, plus k tomu spotrebu, ktera v zatezi je u intelu bez uzardeni v rozmezi 3xx az 4xxW v zavislosti na nastaveni, vysla mi z toho sestava s vodou chlazenou 7950X.
Co se grafiky tyce, davam nakonec RTX4080Super, tzn. ani s temi hrami bys nemel mit nejmensi problem.
-
Navrh sestavy:
81.926,- KcPOZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)
| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |