Pracovní PC cca 60-80k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod zbyk 17. 4. 2024 20:44

Dobrý den vážení odborníci, obracím se na Vás s prosbou o pomoc se sestavením pracovního PC

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI:
lépe LN ale není to nezbytné - PC bude nejspíš v jiné místnosti

UCEL PORIZENI SESTAVY:
Pracovní PC cca 60-80k
práce se zvukem ...recording (zvukovky mám)
200-400 otevřených záložek v prohlížečích
virtualizace OS pro test softwarů
práce se softwary SIEMENS rodiny (STEP, TIA portal atd... mnohé ve virtualním PC)
občas kreslení v alternativě CAD
příležitostně Photoshop, okrajově střih videa
hry nehraji (jsem na nich závislý a tak se toho bojím) ...ale? :-D

FINANCNI LIMIT:
cca 60-80k ....ale pokud to bude mít smysl neměl by problém dát něco navíc

OPERACNI SYSTEM:
ještě nejsem rozhodnut mezi variantou W10 Pro / W11 Pro (do limitu nezahrnovat)

SESTAVITE SI PC SAMI? :
dříve jsem si PC stavil, ale teď to nejspíš někomu svěřím

BUDETE TAKTOVAT?
tohle vůbec netuším, nemám s tím zkušenosti, takže asi spíš ne

MONITOR + JEHO ROZLISENI?
aktuálně mám 24" 1920x1080 ...nicméně mám v plánu pořizovat 2ks nové 27" -32" nejspíše 4k (kvůli přehlednosti u zvuk.softwarů) nebo možná jeden ultrawide - do rozpočtu nezahrnovat
- výhledově můžete také poradit, ale není to tak aktuální jako PC samotné

KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN?
veškeré periferie mám kvalitní (zvukové karty Focusrite, M-Audio atd.)

- prosím žádné barvičky, ŽENA JE NA TO EXTRÉMNĚ ALERGICKÁ ...pokud možno ať svítí jen nezbytné LED (power, HDD ?)
- do počítače prosím jen jeden SSD (další nový 1TB SSD Crucial MX500 mám a zbytek bude řešit NAS od Synology)
- RAM preferuji 2x32GB (ale pokud je to málo, nechám si poradit)
- chtěl bych aby PC vydrželo delší dobu - neplánuju upgrade ...až mi nebude stačit, dám ho děckám nebo rodičům

předem děkuji za pomoc
zbyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 4. 2024 11:03

S temi disky je to trochu jinak, nez si nekteri tazatele, potazmo i mi klienti mysli. On NAS je vec sice krasna, ovsem hodi se pouze na dve veci, a to ARCHIVACE DAT a castecne i jako medium k zalohovani. K cemu se uz ale NEhodi, je uloziste pracovnich dat. A dost mozna byste se divili, jak obrovske mnozstvi lidi tuto chybu dela, oni si poridi rychly pocitac, ale ve vysledku na nem pracuji pomalu, kdyt neustale cekaji, nez se neco nacte nebo ulozi z/do NASu po pomale 1Gbit siti.

Ona totiz takova 1Gbit LAN ma rychlost prenosu max okolo 110MB/s. A o odezve ani nemluvme, treba takove nacitani miniatur obrazku je z NASky opravdu zazitek pro supertrpelive. Vetsina lidi udela co? Je to pomale => koupim rychly pocitac. Koupi, zapoji ... a volaji mi, co jsem to postavil za lemru, ze exaktnim merenim je nova masina klidne za 150k skoro stejne pomala, jako jejich dvanactilete Core2 DUO, a to ze jsem je pek(el)ne vzal na hul!

A pritom je vsechno jinak a za tu pomalost si mohou sami svymi nevhidnymi navyky ... treba i ve stylu "pracuju z NASky". (A ti nejvetsi strelci uz obcas i z cloudu - zvlast u vesnicke wifi konektivity na medaili reseni.) U fotek a videa opravdu nedobry napad. (Ano, uznavam - pred zpracovanim lze z NASu "prednatahnout" celou slozku s fotkami a ulozit lokalne, ale na to kopirovani se take musi cekat, takze v tomto reseni prilis nevidim.)

Naopak ... osobne bych i tu MX500 hodil do krabicky a udelal z nej exterak na prenaseni. Nebo klidne i prodal, pokud bych mu nenasel vyuziti jinde. A hlavnim duvodem by byla jeho (ne)rychlost.

Do sestavy bych doporucil 1x rychly a kvalitni 1TB NVME na system, apps, scratch, cache, tempy ... a 1x rychly a kvalitni 2TB NVME na projektova data. 1TB MX500 muze slouzit coby "disk na Pecko", tzn. downloads a dalsi "nepracovni bordel", mezi nejz rozhodne muzeme zaradit i gamesy. A coby odkladaci disk bude slouzit bez problemu NASka.

Vyse zminene reprezentuje pouze muj osobni pohled na vec, ktery nikomu nenutim.

== == ==

Zastavim se jeste u monitoru. 4k je rozliseni, s nimz u 32" uhlopricky budto pobezis na ocni pro bryle na blizko, nebo pouzijes 150% scaling, cimz z toho monitoru ovsem udelas presne QHD. Schvalne si to spocitej, 3840/1,5=2560. : )) A ver mi, ze bys tak nakonec skoncil, 9 z 10 tak totiz dopadlo uz pred Tebou. Tedy ze priplatili za neco, co nelze efektivne vyuzit.

Zkusme nebyt vyse zminenym pripadem a s rozlisenim 3840x2160 se poohlizejme po ≥40" panelech. Ano, mladosi mohou kricet, ze jim nedela problem 4k na 14" ntb. Nechme je pri tom, vsak i jim ta ctyricitka za ten krk casem naskace ... treba potom pochopi, ze mezi terminem "hmm, neco tam vidim" a terminem "pohodlna prace" je ona prislovecna "fuga, v ktorej da sa stat" (citat z pisne).

Vedom si vyse zmineneho Ti doporucim monitor(y) Philips 42M2N8900. 4k OLED se 144Hz G-Sync / Freesync VRR a 10bit barvami. Bez problemu zvladne jak praci, tak zabavu. Ano, cena je mirne vyssi.

== == ==

Nesejit se i u mne vyznamne mnozstvi LGA1700 procesoru na reklamaci, uvazoval bych pro Tve vyuziti nad intel platformou. Ovsem uvazim -li onu nespolehlivost, plus k tomu spotrebu, ktera v zatezi je u intelu bez uzardeni v rozmezi 3xx az 4xxW v zavislosti na nastaveni, vysla mi z toho sestava s vodou chlazenou 7950X.

Co se grafiky tyce, davam nakonec RTX4080Super, tzn. ani s temi hrami bys nemel mit nejmensi problem.

-

Navrh sestavy:

81.926,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 4. 2024 17:21

Trochu bych se NAS s pracovními daty zastal - vše se odvíjí od typu sítě a připojení. NAS dle typu může mít 10GbE rovnou, nebo přes přídavnou kartu. Když vyloučím ty nejlevnější jednotky, má většina NAS alespoň 2 LAN porty. 10GbE přídavná karta pro PC i NAS vychází na cca 3000 Kč.
Není problém tak NAS připojit do interní sítě k routeru přes nativní 2.5GbE a k PC (nebo switch) přes druhý 10GbE. NAS sám se může chovat jako virtuální router.
V takové konfiguraci tak budu mít pro pracovní data klidně NAS s m.2 RAID, který se interně bude zálohovat na HDD. NAS bude pak dostupný klasicky v "pomalé" 2.5 nebo 1 GbE síti pro jakékoliv nekritické operace.
Jinými slovy - je to server jako jakýkoliv jiný. Záleží jen na možnostech připojení.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 4. 2024 18:12

Vychazim bohuzel z praxe a tech pripadu jsou (bohuzel desitky. Ano, drahe NASy (pouzivane temer vyhradne v korporatech, protoze smrtelnik "nekousne" jejich cenu) umoznuji ledacos. Z tohoto tematu vsak necitim korporat, nybrz domaci prostredi. (Tazatel jiste upresni.)

Ze zkusenosti pak vim, ze doma ma vetsina lidi (vcetne tech, kteri kupuji sestavy za 100, klidne i 150k) bohapustou krabicku s 2core SoC a dvema SATA pleckami. Leckdy na tom visi i nekolik kamer ... a NASka je rada, ze tak nejak preziva. (cest vyjimkam)

-
TL;DR: Technicky/teoreticky mas samozrejme pravdu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zbyk 18. 4. 2024 19:27

Díky za rady, cením si jich, a ano jsem jeden z těch co nemají moc drahý NAS (konkrétně Synology DS720+), ale používám jej převážně jako úložiště pro dokončené projekty a skladiště dokumentů, fotek a filmů, tedy souborů se kterými už většinou aktivně nepracuji, ale nechci o ně přijít. Nicméně myslím, že nebude problém koupit zmíněné disky.

Ohledně monitoru, tak navrhovaný asi není pro mě to pravé a šel bych cestou QHD o velikosti 27-32"

Co se týká sestavy, ještě jsem neměl moc času si to projít, ale trochu mě znervózňuje to vodní chlazení (možná zbytečně) ...nemám s tím žádné zkušenosti, ale pokud je potřeba, nechám si poradit a nebudu vymýšlet vymyšlené. Každopádně zatím moc díky.
zbyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 4. 2024 20:06

ALF chladicu jsem montoval bezpocet, problemy s nimi nejsou.

QHD ve 32" doporucim: LG Ultragear 32GP850-B. 10bit QHD VRR IPS, vzhledem ke svym schopnostem za rozumne penize.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 4. 2024 08:53

Jen bych poznamenal ze pokud nebudeme hrat hry tak pro obcasny strih videa postaci i 4070, pripadne 4070Ti.

A pokud nechces vodnika, tak bych procesor vzal 7950X3D (srovnatelny vykon, nizsi spotreba), a Noctua NH-D15.

Monitory - za me je 27" na QHD ideal. 32" 4k je prilis jemne a je potreba skalovat. Alternativou je 34" UWQHD ktery je v podstate 27" natazeny do sirky o jednu tretinu. Akorat dva 34" vedle sebe uz budou muset byt pod nejakym uhlem, v rovine to moc nepujde. Napriklad tenhle bude fajn https://www.alza.cz/34-lg-ultrawide-34w ... 679858.htm . Pokud barevna presnost je dulezita pro to obcasne video nebo photoshop, tak doporucuju sahnout po ASUS ProArt monitorech. Bud PA278QV/CV nebo PA34CGV.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod zbyk 24. 4. 2024 20:05

Dobrý večer, konečně jsem se dostal k tomu abych trochu nastudoval sestavu a dané komponenty a měl bych nějaké dotazy.
První se týká skříně - uvedená skříň není skladem a tak mě zajímá jestli vzít místo ní:
https://www.tsbohemia.cz/fractal-design ... 45057.html
nebo raději do větší(?) verze:
https://www.tsbohemia.cz/fractal-design ... 45164.html

a druhý dotaz se týká SSD - nebude lepší vzít i pro systém 2GB verzi? (tedy dvakrát SSD o velikosti 2GB) - ten cenový rozdíl už není tak velký

co se týká toho vodníka, tak zůstanu asi u té verze od KineCZka

díky moc za rady
zbyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 4. 2024 20:58

Define 7 = Meshify 2. Plati pro vsechny verze, tzn Meshify 2 XL = Define 7 XL atp. Skrin je fyzicky totozna, rozdilny je vzdy jen predni panel. (A Define 7 ma navic jeste odhlucneni, ktere sehravalo vyznamnou roli hlavne u sestav s plotnovymi disky.)

2GB SSD opravdu nechces, na 2GB se nevejdou snad ani XPcka. 8-P Ale chapu, myslis 2TB ... na system klidne vetsi disk vezmi. Bude i odolnejsi a rychlejsi, nez jeho 1TB braska. Na data pak budto druhy kus 2TB, nebo klidne i 4TB model, pokud rozpocet dovoli.

(rado se stalo - kdybys potreboval cokoliv dalsiho, staci rict)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zbyk 24. 4. 2024 21:06

Dostals mě :-D ...ano myslel jsem 2TB :-D

-- 24. 4. 2024 21:13 --

Ohledně té skříně mi šlo spíše o to, že když není navrhovaná Define 7, tak jestli vzít Define 7 s průhlednou bočnicí, nebo Define 7 XL?
zbyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 4. 2024 21:14

Cas od casu clovek vzpomene na skveleho pana Kodeta z Pelisku: "No, rek sem pet, ale myslel sem deset" :)) A ano, tez se mi sem-tam stane. At kamenem hodi, komu nikoliv...

-
Skrine davam ted vetsinou Meshify, moje chyba ... :)) Pokud neni skladem "solid", vzal bych "dark TG". Dokud dovnitr nesvitis vylozene baterkou, temer nic videt neni.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zbyk 11. 6. 2024 20:47

Dobrý večer
...pořízení PC se mi ze zravotních důvodů trochu oddálilo a tak jsem se k tomu dostal až teď ...komponenty mám doma, ale trochu mě překvapilo těch 9ks ventilátorů ARCTIC P14 PWM PST - mohli by jste mi poradit kam všude je umístnit - předpokládám, že ty které jsou standartně v bedně půjdou vyměnit?

pak by byly:
3ks ve předu IN
1ks vzadu OUT

nahoře předpokládám ten vodník OUT

Děkuji za rady.
zbyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2024 21:05

Samozřejmě. 2x dolů in, 1x zadek out. 3x předek in a strop 6x v ALF out, push/pull. 3ks už tam máš, 3ks přidat. Takže celkem 5 pozic in a 4 pozice out. Radiátor je dost restriktivní a v nízkých otáčkách push/pull hodně pomůže.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Abox 12. 6. 2024 08:11

Sice OFF, ale tohle mi hlava nebere "200-400 otevřených záložek v prohlížečích"
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 6. 2024 08:39

Osobně to tak teď nedělám, ale znám opravdu mnoho lidí, kteří ano.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka