PC na internet, multimédia, MS Teams, do 13k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 14:10

CENA - do 13 000 Kč.
UCEL PORIZENI NOVEHO PC - intenet, multimédia a komunikace (MS TEAMS, Discord,..) pro středoškoláka (středoškolačku, hry ne)
POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI - classic/boeing
LICENCE WINDOWS - mimo rozpočet
SESTAVENI POCITACE - svépomocí
MONITOR - vlastní BENQ BL2205PT 1920 x 1080
PERIFERIE - bez periférií
OVERCLOCK, UNDERVOLT - ne

Dcera se po 10 letech ozvala, že její LENOVO 73 TWR s G1840 už nějak nestíhá. (SSD před lety dodáno, včera jsem tam přidal 2GB RAM).
Ze stávajícího stroje plánují vzít skříň a naplnit novými součástkami. (Kdyby se zjistilo, že skříň je moc proprietální, tak použiji starou Cooler Master Elite 330U, nebo pořídím další Evolveo Shaw 2)
Rozměry skříně: šířka 160mm, hloubka 388mm, výška 360mm (ucho nepočítám).
Formát MB: microATX (244mm x 244 mm)
Zdroj - myslím, že normální ATX se vleze, stávající má š150 x v95 x h130 mm.

Ohledně procesoru mám představu, že bude stačit něco kolem Ryzen 5 5500.
Díky za návrhy, připomínky.
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2024 14:28

Jakou mas GPU?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 14:35

Jj, zapomněl jsem.
Můžu tam dát Sapphire PULSE RX 550 2GD5 (což je ve skutečnosti nějaká ta ořezaná RX 550X) , ale řešit to 5500GT mi přijde tak nějak vhodnější.
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2024 14:46

To prave i mne - ta dve pismenka jsou dulezita.

11.064,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

5500GT
16/3600
500GB NVME

... a po zakladnim stazeni otacek mas LN.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 15:17

Dík.
Takže nemá smysl se snažit to nacpat do té skříně M73 TWR ?
Nechci ušetřit za každou cenu, ale celkem rád použiji to, co se ještě dá (a tady by to znamenalo vyhodit i DVD, protože nacpat to nahoru do Evolvea, na to se necítím).
Pokud to Evolveo, tak kam ten třetí Arctic P12? Na bok? Jako nasávací?
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2024 16:09

2x P12 in + 2x out (1x zdroj + 1x P12). Je to overkill, ale o to pomaleji mohou jet.

Tu case Lenovo bych nechal spat, minimalne zdroj je v tom nestandardni (kratsi a vyssi). Kvuli par desetikorunam bych se s tim nevztekal.

BTW mechanika do Evolvea je naprosto v pohode. Napajeci konektory zdroj ma, datovy kabel SATA mas v prodejnim baleni u zakladni desky a sroubky dostanes spolu se skrini.

// za malo

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 16:20

Kudy tam vést kablíky od front panelu k desce? Aspoň pro ledku k HDD a k vypínači. Když jsem skládal https://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=932&t=1335932 tak jsem na to využil prostor 5,25" mechaniky , jinak by mi to snad délkově nevyšlo?

-- 15. 5. 2024 17:17 --

A ještě kam nejlíp s tím třetím Arctic P12, prosím.
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2024 18:08

Někde jsem tady dával na jaře fotku.

Obrázek

Větráky jsem odpověděl.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 22:20

Máš pravdu, větráky jsem přehlédl, moje chyba.
Tu fotku jsem viděl, dával jsi ji ke 'mně' - Kancelářské PC + méně náročné hry, 17k, classic . (BTW jede pěkně, skříň vyhověla - má široké nožičky, takže se dá vysunout dopředu a USB shora nevadí. A počítám, že je to hlavní důvod, proč si dcera postěžovala :-) )
, takže věřím že to jde - ale nepochopil :-)
Až to budu skládat, tak mi to třeba dojde.
Díky.
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2024 23:01

Ta fotka je pouze relink té tehdejší. Prostor pro mechaniku je volný - ta skříň má samozřejmě dávno majitele a vnitřek prázdné šachty pro DVD mně fotit opravdu nenapadlo. :hm

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pecka 15. 5. 2024 23:28

Mohl bych nafotit já, kdyby - dcera prohlásila, že je po mém servisním zásahu (paměť navíc a promazání spouštěných aplikací) se stavem spokojená. Situace se mění každým okamžikem. Njn...
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod Pecka 29. 5. 2024 12:33

Nakoupil jsme komponenty - a až při tom jsem si všiml, že k 5500GT tam je Arctic Freezer 7 X , na 5600G to byl A35.
To kvůli použití (bez dedikované GK), jedné P12 navíc, ceně,.... ?
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 5. 2024 16:53

A to znamená, že komponenty jsi nakoupil podle seznamu v hlavě a máš teď A35 chladič pro AM4 nebo to znamená něco jiného?
Pokud se vejde pod boční dekl (milimetry), je to OK.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pecka 30. 5. 2024 10:57

Ne. Koncem minulého roku jsem stavěl počítač s 5600G (původně 5500) a byla tam doporučena A35. A ten jsem koupil.
Tady je teď k 5500GT doporučen 7 X - a ten jsem taky nakpoupil.
A protože mne nějak nesděla hmotnost, kterou jsem si pamatoval, tak jsem se díval, jestli jsem se neuklikl.
Neuklikl a vrtá mi hlavou rozdíl v návrhu k procesorům se stejným TDP.
(Ten 7 X by mohlo být bez větší zátěže o něco tišší ?)
Pecka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 5. 2024 19:16

Však požadavek na hluk nebyl.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka