Classic herní PC 15k + bazar grafika 10k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod HarborCZE 18. 8. 2024 15:01

Ahoj.

Uvažuji o stavbě PC s použitím nějaké bazarové grafické karty. PC bez grafické karty do 15k (bez OS), grafiku pak z bazaru do 10k, bez monitoru a periferií.

Sloužil by hlavně na hraní ve 2k, hry jako Helldivers 2, Hogwards Legacy, Control, apod. ve 2k.

Nikdy jsem PC nestavěl a orientaci v komponentech mám jen obecnou. Proto se chci s vámi poradit.
Co jsem tak zatím vymyslel je kombinace doporučeného PC za 25k. Místo 4060 TI bych koupil nějakou použitou kartu. Do 10k jsem tak vypozoroval, že se dá sehnat 3080, někdy i v TI verzi. Nebo od AMD 6800 XT, 6900 XT nebo 7700 XT a 7800 XT.

Nástřel je tedy:
    CPU - AMD Ryzen 5 5600 / 3 090 Kč
    CPU chladič - ARCTIC Freezer 36 / 583 Kč
    MB - GIGABYTE B550M DS3H AC / 2 290 Kč
    SSD - WD Blue SSD SN580 2TB NVMe / 2 999 Kč
    RAM - Kingston Fury Beast DIMM DDR4 32GB 3600MHz černá (Kit 2x16GB) / 1 989 Kč
    Skříň - Endorfy Ventum 200 Solid / 1 101 Kč
    Ventilátory - ARCTIC P12 PWM PST Black / 798 Kč
    zdroj - Seasonic G12 GM-750 Gold, tady nevím, ale hádám že bude potřeba 750W / 2 149 Kč
= 14 999 Kč na TSBohemia https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbaskets&orbqty=6&stiid=367623&orbqty=1&stiid=404976&orbqty=1&stiid=481297&orbqty=1&stiid=518177&orbqty=1&stiid=465807&orbqty=1&stiid=492521&orbqty=1&stiid=382617&orbqty=1&stiid=484242

Děkuji za pomoc a rady.
HarborCZE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2024 15:38

AM4 bych za sebe vůbec neuvažoval, snad lesa bych už platformu měl a chtěl jen dokoupit 5800x3D.

AM5 je výkonnější, modernější, má DDR5 ... včera jsem tu dával jeden návrh:

18.967,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu. (A pripadna lacina GPU do toho hodi vidle.)

GPU bych osobne na 1oo% NEbral ARC. Za sebe nVidii, byt za cenu jejich "uzavreneho" driveru. 4060 ma bozi spotrebu v idle. BTW to pojede i bez GPU, Ryzeny 9xxx maji (ano, slabou, ale pritomnou!) integrovanou.

Sestavit zvladnes v klidu sam, vcetne (nutneho!) updatu BIOSu desky. Pred updatem ani nePOSTne, ale netrap se tim a nestresuj se. Je to vlastnost, nikoliv chyba. FAT32 flashka, (na jinem PC) stahnes jeden soubor, korektne jej prejmenujes, hodis na flashku a spustis update. Muzes bez CPU a bez RAM, nebo klidne s obojim uz pritomnym, je to uplne jedno.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod HarborCZE 18. 8. 2024 19:26

S platformou AM5 souhlasím.

Co se týče grafické karty, o 4060 jsem také uvažoval. Na co jsem ale narazil je, že 8GB může být limitující. Například zde na YT kanálu Hardware unboxed testují 4060 TI 8GB vs 4060 TI 16GB https://www.youtube.com/watch?v=ecvuRvR8Uls a rozdíl tam je celkem vidět. Z toho mi pak tedy vyplívá 4060 TI 16GB. Nové jsem našel za 11,5k,
Na bazoši jsem například narazil na Gainward Phoenix GEFORCE RTX 3080ti za 10,5k nebo na ASRock Radeon RX 6900 XT OC Formula za 9,5k.
Tak teď nevím, zda o něco výkonnější jetou kartu nebo novou se zárukou. Zase 4060 má podporu DLSS frame generation a mnohem menší spotřebu.

Asi tuším, že definitivní rozlousknutí od vás nedostanu, ale třeba váš názor může být zajímavý a třeba rozhodující.

Každopádně děkuji za pomoc.
HarborCZE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 8. 2024 19:50

Podstatné je, zda trváte na RT, pokud ne, pak 8 GB VRAM stačit bude. V té recenzi ukazují extrém, na kterém rozdíl demonstrují. Nicméně tuším ani NVIDIA tu 4060 neprezentuje jako kartu vhodnou pro RT.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2024 19:57

Můj názor? 4070 bez super, bez Ti. Model Asus Dual. Nikoliv EVO. Ani, je dražší. Ale sám si na mě za pár roků vzpomeneš, až budeš pořád používat počítač v původním stavu a pořád vše poběží dobře, bez nutnosti upgrade.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod HarborCZE 18. 8. 2024 20:05

Ano 4070 Super je přesně ta, kterou bych si vybral vzhledem k mému využití, kdybych nebral ohled na cenu. Asi to budu muset ještě promyslet, možná raději pošetřit a mít pak na dlouhou dobu klid.
S výše navrhovanou sestavou s AM5 by byla případně kompatibilní (zdroj, velikost,...)?
HarborCZE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2024 20:11

Ano, návrh sestavy právě se 4070 / 4070S počítá.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Tento příspěvek byl odstraněn.
Lokadern

Odeslat příspěvekod Nikeid 22. 8. 2024 17:37

Můžu se zeptat, proč je v návrhu 6x ventilátor (2 na cpu chladič a 4 do skříně?) když MB má (podle manuálu) jen 3 chasis fan konektory?

děkuji
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 8. 2024 17:58

Protoze chlazeni?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 22. 8. 2024 18:03

Dobře, pokud je úmyslem "vyškolit" tazatele s jeho dotazem, tak se zeptám naprosto polopaticky - kam se všechny ventilátory zapojí, když má MB jen 3x chasis fan konektor?
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 8. 2024 18:10

Do zakladni desky.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 22. 8. 2024 18:14

hele, nejsi-li ochotný odpovídat, neodpovídej :-) nikdo nerozporuje tvůj návrh, že tam tolik ventilátorů být má .. jen se pro případ, až to budu stavět, normálně ptám, kam to mám zapojit, když je tam (podle manuálu) míň těch konektorů než pořizovaných ventilátorů
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 8. 2024 18:33

PST (PWM Sharing Technology) u zvolených ventilátorů znamená, že se řetězí zapojením do sebe. Ventilátor ted obsahuje jak konektor pro připojení, tak i konektor pro propojení.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 8. 2024 18:34

Kouzlo spočívá ve zkratce PST. Pulse-Width Modulation Sharing Technology. Další konektor PWM zapojíš do predchozího PST. Optimálně max 3 v jedné větvi
meda2016
Pokročilý

Další stránka