Classic, Homeserver 6 000,-

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mvm89 18. 8. 2024 19:01

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Classic
PC bude v domácím racku. Nesmí to být boeing.

UCEL PORIZENI SESTAVY:
homeserver - běh 24/7
- Homeassistant - primární důvod pořízení
- NAS distribuce - hledám něco minimalistického, ale nemám vybráno. Očekávám sdílení filmů a souborů pro TV.
Proxmox - virtualizace výše udedených VM + rezerva do budoucna. Zatím s proxmox nemám zkušenosti.

FINANCNI LIMIT: 6tis s DPH
- limit není pevný. Chci něco univerzálnějšího než Raspi s budoucí rezervou výkonu a spolehlivým storage. Prioritou je nízká spotřeba. Nechci jít cestou profi server HW.

OPERACNI SYSTEM: Proxmox + VM - viz výše

SESTAVITE SI PC SAMI? Ano.

BUDETE TAKTOVAT? Spáše undervolt, pokud bude mít smysl.

MONITOR + JEHO ROZLISENI? bude běžet trvale bez monitoru.

KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Pouze holá skříň.

Očekávání HW:
- minimální spotřeba (předpokládám většina doby běhu v idle)
- maximální spolehlivost, ideálně 5+ let bez HW problémů
- podpora NVMe disku
- min. 16 GB RAM
- rozšiřitelný storage do budoucna. SATA je dostatečné, ale NVME výhodou
- nativní USB2 pro Zigbee dongle
- menší rozměry case (bude umístěn v domácím racku)

Mám dostupné tyto komponenty:
WD Blue SN570 250GB

HW alternativy, na které jsem narazil:
- Intel N100 - viz košík https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=382595,
- AMD 5650GE viz viewtopic.php?f=932&t=1330384
Existují, nebo se chystají nějaké nové zajímavé modely CPU/MB?
- Repasované mini PC - obdoba https://www.nextwind.cz/lenovo-thinkcentre-m900-tiny-3/

Můžete prosím napsat svoje zkušenosti s reálnou spotřebou?

Předem díky.
mvm89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2024 19:23

5650GE mi na tohle přijde ideální, ale vzhledem k Tvému rozpočtu není šance. Spotřeba je kolik si odladíš, ale vysoká nebude nikdy.

N100 nebude mít ten storage, leda USB, což je spíš peklo. Existují desky s PCIE, tam by se asi něco vymyslet dalo, ale nikoliv v tom Chieftecu. Spotřeba ok, chlazení bez problému pasivně a pokud máš v racku tepleji, prostě tomu dáš pomaloběžný větrák. Problém může být síťovka, nezkoumal jsem to. Když si z Ali seženeš PD trigger, můžeš to napájet GaN PD adaptérem. (Tak to mám já u té 5650GE, picoPSU, trigger a GaN 65W od Seaonicu.)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mvm89 18. 8. 2024 19:56

Myšlenka s PD trigger + GaN adaptér je zajímavá. To by mě nenapadlo.
Myslíš, že PicoPSU + GaN je lepší varianta, než zdroj integrovaný na desce https://www.tsbohemia.cz/asrock-n100dc-itx_d506892.html + 19v zdroj od notebooku?
Respektive výhodu vidíš v účinnosti, nebo spolehlivosti?

Upgrade storage jsem myslel vložit další NVME disk v redukci do PCIE slotu, případně použít SATA SSD. To by v té skříni neměl být problém? S plotnovým diskem už nepočítám.

Na co si dát pozor u síťovky?

5650GE zní dobře, ale nechci ušetřené peníze za elekřinu rovnou utratit :)
Máš odhad o kolik bych musel budget zvýšit?
mvm89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 8. 2024 20:20

Výhody vidím, že až se to po****, prostě dáš nový picoPSU, nikoliv desku.

5650GE běžně hlavně téměř nekoupíš. Ani já teď nemám zdroj, výrobce to dává po 50ks min order a to si žádný retailer dnes už nabrat netroufne.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 18. 8. 2024 21:32

GE procesory se davaly tusim do malych Thinkcentre. Mozna to je blbost, ale co takhle vzit jeden (napr. s 3400GE) a bud upgradnout (storage, pripadne pameti), nebo vykuchat CPU (zbytek opet prodat) a osadit na nejakou levnou desku?
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 8. 2024 22:53

Nějakej racionální důvod, proč nejít cestou enterprise grade hardware?´Nebo na to prostě jenom není místo? Takovej HPE DL20 Gen9 by uměl to co potřebuješ a umí fungovat prakticky neslyšně + nepotřebuješ velkej rack, jelikož je to malej 1U stroj.... a jelikož to není žádná nenažraná bestie, tak ani moc nesežere na spotřebě.

Na eBay cenovky začínaj kolem 199 liber.

Popř. DELL PE R220/230; vychází ještě levněji ....
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod mvm89 19. 8. 2024 20:21

Možná se mýlím, ale co jsem viděl 1U servery, tak byly rozhodně v kategorii boeing. To opravdu uvnitř domu nechci. Možná se dá zregulovat jako běžné PC, ale vůbec s tím nemám zkušenost.

Z mého pohledu potřebuju minimální výkon a nechci si komplikovat chlazení racku v už tak přetopené technické místnosti (pasivní dům)

Co jsem dohledal na internetu, tak idle spotřeba cca 60w - https://www.voxility.com/dedicated-serv ... (E3-1240v6)+2-LFF?srsltid=AfmBOoqw__19zppKop8cAS4BzU3vaVVoLuygYCO2Z9XniEAIlkLLzlMA

Nicméně ceny HPE DL20 jsou krásné a kdybych výkon využil a měl kam umístit, tak do toho jdu.
mvm89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 20. 8. 2024 04:31

5650GE vidím za rozumnou cenu Aukro n. Allegro - jak důvěryhodná nabídka, nezkoumám.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 20. 8. 2024 04:37

5650G versus 5650GE je úplně jiný živočišný druh.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Denkez 20. 8. 2024 07:19

Pokud by to někoho zajímalo, tak sestava
Celeron G6900 / ASRock B760M-ITXD4 WiFi / 2×8GB 3200 MHz / Kingston NV2, 500GB / WD Scorpio Blue 500GB
má v idle 25 W. Předpokládám, že Processor 300 při vyšším výkonu na tom bude se spotřebou stejně. Ale tady se sestavy s Intelem skládají jen výjimečně.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 20. 8. 2024 08:25

KineCZek píše:5650G versus 5650GE je úplně jiný živočišný druh.

Tak to jsem se musel přehlédnout, hledal jsem GE.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 20. 8. 2024 11:51

Meda: To je to dnesni "moderni" vyhledavani. Hledas panev (wok) a Google Ti hleda samou praci (work). :D A nekteri se mi snazi namluvit, ze tohle ze mi ma usnadnovat zivot?! Jak prosim Vas presne ... ?

Sorry za OT ... jen takovy povzdech.

-

Denkez: Nefnukal jsi pred par lety (doba architektur stavebnich stroju), ze "tady to je jenom intel" ... ? Mozna zrovna Ty ne-e ... nevim a je to jedno, v minulosti se neprehrabuju. Ale bylo jich dost takovych.

Faktem nicmene je, ze 5650GE bezne 18W. Nekde jsem o tom psal vic. Na druhou stranu mezi 15 a 25W je i pri 24/7 ten rozdil par stovek za rok. Tzn. mit 24/7 neco se 100W v idle je neco, co nechces. Ale lpet za kazdou cenu na co nejnizsi spotrebe a priplacet za ni tisice, se tez ne uplne vyplati. Pak zalezi na spotrebe v zatezi, moznostech undervoltu, typu, cetnosti a delce tech zatezi, atd atd atd.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 20. 8. 2024 12:13

mvm89 píše:Možná se mýlím, ale co jsem viděl 1U servery, tak byly rozhodně v kategorii boeing. To opravdu uvnitř domu nechci. Možná se dá zregulovat jako běžné PC, ale vůbec s tím nemám zkušenost.

Netřeba nic regulovat; v BIOSu akorát nastavíš příslušnej profil a mimo restarty a 100% zátěž ten stroj neuslyšíš; a to ani v nahicovaný technický místnosti. Xeony E3-12xx v5/v6, který v HPE DL20 gen9 jsou osazený, moc nic nežerou.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Denkez 20. 8. 2024 17:11

KineCZek: Nepostoval jsem spotřebu (jen) procesoru, ale celé sestavy vč. MB, RAM, SSD, HDD, zdroje a 2 ventilátorů. Nadto jen pro ty, koho by to zajímalo. Ale rád si přečtu změřenou(!) spotřebu stejné sestavy s 5650GE.

Jinak nikdy jsem tady "nefňukal" (nebyl důvod) a napříště si podobné osobní invektivy nech pro sebe.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 20. 8. 2024 17:28

Furt nad necim fnukas. :mrgreen:

BTW uz jsi ji cetl. :hm

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka