LN, QHD hry + práce, 40-45k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mike2811 8. 9. 2024 17:50

Dobrý den,

po mnoha letech bych potřeboval novou mašinku a prosím o radu s komponenty.

Primární užití jsou hry a popisování RDG vyšetření na dálku, event. tedy něco jako grafické programy.
V současnosti mám obyčejný QHD monitor, který bych si nechal a pokud by bylo více práce na dálku, vyměnil bych ho za nějaký medi monitor s vyšším rozlišením.
Hry - simulátory, zaklínač etc.
Co jsem zatím studoval současný trh, tak jsem uvažoval postavit to na Ryzenu 7800X3D + RTX4070 Super s tím, že kdyby časem náhodou grafika nestačila (vtipné, když to píše někdo s GTX 970, že :D),tak by to šlo vyměnit za nějakou budoucí 50xx...
Hlučnost by bylo fajn mít alespoň trochu LN, teď mám kdysi zde doporučenou LN sestavu v Define MINI s Arctic větráčky, nijak neladěnou, grafika se stock chlazením, takže kdyby to šlo trochu utišit, bude to plus.
Case jako Fractal North asi do takové koncepce nezapadá, co ? Líbí se mi, ale nechci kvůli krabici budit děti...

Cena za case + obsah cca 40-45k.

Na světýlka nejsem, sklo na case považuji spíše za mínus, pokud to nepřinese třeba nižší hlučnost.

Periferie mám, složit bych si to chtěl sám.

Pokud jste dočetli sem, moc děkuji za doporučení něčeho konkrétního, co bude spolu dobře fungovat. ;-)
Mike2811
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 8. 9. 2024 18:11

Jsem opravdu zvědavý, jestli Kin najde kouzelnou hůlku.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike2811 8. 9. 2024 18:35

Jestli jsem napsal nějakou kravinu, tak se rád nechám poučit. Proto jsem tady.
Mike2811
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 9. 2024 18:52

Jedinou, jak sam rikas hovezinu, mas u kolonky finance. North se 7800X3D a 4070S vyjde v LowNoise (coz sam neodladis a mozna ani neslozis) smysluplne takhle:

60.306,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

-

Ciste funkcne je v sestave pozadovana 4070S a 7800X3D, dostatek RAM na praci i zabavu, 1TB odolny disk na system, apps, cache a tempy, 2TB disk na hry a data (s tim ze ideal by byl 1TB az 2TB na data pracovni a 2TB az 4TB na hry a dalsi NEpracovni data, ale budget nepustil). Pozadovana skrin, kvalitni napajeci zdroj a tiche chlazeni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mojmax 8. 9. 2024 19:02

V košíku máš 4070Ti Super, tazateli stačí 4070S.
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 9. 2024 19:21

Ajaj ... pravda. Pardon, to mi uniklo ... diky za upozorneni. Puvodne jsem nahazoval "jen" upravu jineho "QHD gaming" kosiku a opomenul jsem zmenit GPU. OOvsem na tom, ze to budgetove nevyjde, se nic nemeni ... to bylo tak jako tak jiste uz dopredu, za 4x.ooo,- Kc se LN QHD udelat smysluplne neda.

Tak tedy napodruhe lepe a radostneji, tentokrate uz se 4070S, k niz i pro LN postaci o chlup levnejsi zdroj:

53.216,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

... porad nam sice chybi 9k. Z druhe strany vzato asi lepsi, kdyz chybi 5k, nez kdyby chybelo 13.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mike2811 8. 9. 2024 20:23

Koukám, že došlo k nedorozumění, já uvažoval o 4070 Super bez TI. Chápu, že na Ti Super nemám budget.
Plus se ti tam dostala ještě Define 7 case - předpokládám, že za to může moje vymýšlení ohledně LN a zároveň se mi líbí jedna z nejotevřenějších beden...
Co se disků týče, tam řeším v podstatě jen prostor pro sebe, všechno pracovní jsou vzdálená data z nemocničních archivů, která pro mne ani nemá smysl dlouhodobě skladovat.

Uvažoval jsem něco takového :
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... D70677C5E8
Mike2811
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 9. 2024 20:37

Alza seznam neexistuje.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mike2811 8. 9. 2024 21:42

ASUS DUAL GeForce RTX 4070 SUPER O12G EVO
15 990 Kč
Seasonic Focus GX 750 Gol
2 699 Kč
Fractal Design Define 7 Compact Black
3 048 Kč
Kingston KC3000 1TB
2 199 Kč
WD Blue SN580 2TB
2 859 Kč
Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO
4 946 Kč
ARCTIC Freezer 36
724 Kč
GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2
4 480 Kč
AMD Ryzen 7 7800X3D
9 990 Kč

+ ještě cca 1500 za kablík pro grafiku a větráčky

Dohromady cca za 48,5k, North vyjde o 400 dráž.
Mike2811
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 9. 2024 21:50

Evo?!

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Mike2811 8. 9. 2024 21:58

Toho jsem si ani nevšiml, to je ta verze s oškubanou pamětí ?
Mike2811
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 8. 9. 2024 22:29

North a LN urcite jdou. Mam ten proskleny a ta skrin je za me proste top. Pokud design ocenis a neprdnes to proste pod stul, tak kupuj. Pokud bys bral proskleny north, decentni podsviceni to umi zvednout jeste na jiny level, doporucuju si s tim trosku pohrat a priplatit za A-RGB fany, chladic (Arctic ma ty doporucovane verze s ARGB), pameti, pripadne led pasky.

Pokud jses ok s budgetem kolem 50k, tak ramcove to je ok. ASUS Dual cajk, ale ne verze EVO. Zdroj ber rovnou ATX 3.0 verzi a nemusis kupovat kablik. Pro 4070S asi ten Focus GX 750W ok, ale pokud to stavis na dele s tim ze vymenis grafiku (jak popisujes), tak bych rovnou koupil GX850W a nebo idealne GX1000W. Zbytek komponentu je proverena kvalita.

Da se to postavit v budgetu blize 40k? Urcite da. Nevim presne co za soft pro ten popis RTG pouzivas, ale aplikace co jsem videl nevypadaly nejak extremne narocne. Obzvlaste pokud popisujes na dalku, tak podle me bude vzdycky nejslabsi clanek pripojeni. Pokud se mylim, napis prosim jak ten soft ted vyuziva RAM a CPU. Nejnarocnejsi tedy podle me bude hrani her. A na hrani her s danou grafickou kartou 7800X3D nevyuzijes (esport nehrajes), muzes vzit 7700 (-2k) a i 7600 bude ok (-5k oproti 7800X3D). Postaci 32GB RAM (-2k), a jeden 2TB WD Blue SSD (-2k). Razem jsme o 9000 ceskych nize a realny herni vykon v QHD/4k (napr. v Zaklinaci) spadne minimalne. S tim, ze muzes upgradnout na dalsi generaci CPU, GPU, pridat vykonnejsi SSD a pamet pozdeji, az budes potrebovat.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 9. 9. 2024 06:26

Výkon ve hrách dělá hlavně grafika. Tu má význam někdy upgradovat, přijdou třeba nové vykreslování techniky. Ale jít dolů s procesorem s tím, že příště jdu zas nahoru?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 9. 2024 08:26

7600 na rekreacni hrani v QHD/4k postaci ted, jak jsem psal dopad na herni vykon minimalni. A podle me bude na 4k hrani stacit i s pripadnou 5070/6070.

Pisu pouze o moznosti upgradu pokud by v budoucnu zjistil ze vice vykonu potrebuje (nebyl to hlavni duvod k AM5 X procesorum oproti Intelu??). Pristi generace Ryzenu taky muze byt o dost lepsi v efektivite a relativni cene za vykon. Pokud deset tisic pro tazatatele roli hraje, tak za me je to lepsi moznost koupit slabsi ale porad dostatecny procesor s moznosti upgradu, nez davat extra 5 tisic za procesor ktery pravdepodobne vubec nevyuzije ani ted, ani v budoucnu. A to pisu z pozice cloveka ktery si ten 7800X3D koupil (a celkem se nudi i s RTX4080 v UWQHD).
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 9. 2024 08:44

Kazda snaha usetrit bude vzdy o kompromisech, do nichz jsem se nechtel poustet. Prvni bych odpiskal North ve prospech POPu. Druhe bych odpiskal 64RAM a nechal 32. Treti bych odpiskal dva disky a nechal 2TB SN580.

46.176,- Kc

Tim se dostaneme na 102.6% maxima rozpoctu - takove navyseni by uz tazatel (s vedomim udelanych kompromisu) zvladnout mohl. Zasahovat brutalnim zpusobem do vykonu (6C namisto 78003D) by dle meho nazoru byla zatim ta nejvetsi hovezina, ktera tu ve vlakne padla. Ale sto lidi = sto chuti a odlisny pohled na vec nikomu neupiram.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka