Grafika - PS, AI, ID, classic 33.000,- Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod stampesv4 26. 9. 2024 20:19

Prosím o radu výběru do vyvážené PC sestavy na práci hlavně s grafikou a fotkami.

CENA
Včetně periferií 33.000,- Kč.

ÚČEL POŘÍZENÍ SESTAVY
80% zpracovávání grafiky a fotografií - Photoshop, Illustrator, InDesign, 20% zábava na doma (multimédia) + internet nebo administrativa.

POŽADAVEK (NE)HLUČNOSTI
Možnost classic.

OPERAČNÍ SYSTÉM
Mám k dispozici Win10. Bude stačit?

SESTAVENÍ POČÍTAČE
Svépomocí.

MONITOR + JEHO ROZLIŠENÍ
Monitor v ceně sestavy, 27" velikost, kalibrovaný obraz pro tisk. Je vhodné něco jako ProArt PA278QV?

PERIFERIE
Pohodlný drátový set klávesnice s myší a WiFi dongle.

OVERCLOCK, UNDERVOLT
Neřeším.

OSTATNÍ
Chci postavit na Intel. Na nějaký ten rok ideálně dostačující a dále možnost rozšíření. Zatím v grafice začátečník.

Líbilo se mi složení u tohoto příspěvku, ale už je starší a generace použitého cpu má mít problémy.
PC sestava Photoshop, lightroom, DxO + úprava videa
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 9. 2024 22:53

Solidni monitor ... vzhledem k rozpoctu nemuzeme doufat v nic lepsiho, nez prave ten ProArt. Ale videl jsem jej i osobne a neni vubec zly. Win10 povysis na 11 bezplatne. Dokonce 11 klicem z 10 lze rovnou aktivovat.

Bezproblemovy intel mozna uz nikdy neprijde - setri se na vyvoji, vyhazuji se funkce (a tisice zamestnancu). Dnes uz intel davno neni tou firmou, jiz pred napr. deseti roky byval.

30.445,- Kc bez monitoru

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Budget tak uplne nevychazi - muzes prozatim vzit se 32GB RAM, to by byl 1ks 32GB modul. Mozna i docasne s jednim diskem. Ani jedno nedoporucuji.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod stampesv4 27. 9. 2024 06:50

O díky. Nezbývá než se s tím smířit... No co se dá dělat. Chci spolehlivou mašinu. Bylo by možné ještě navrhnout nějaký drátový set na místo MK345?
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 28. 9. 2024 12:09

33 tisic s monitorem je docela bida. Pokud te to zivi, doporucuju priplatit. Pokud je to jen konicek, tak samozrejme chapu ze penize jsou omezene.

Monitor - vybrany ASUS PA je na tohle fajn, v podstate ideal co se tyce cena/vykon. Jen pozor, je to sRGB monitor. Pro AdobeRGB bys ale temer cely rozpocet udal jen za monitor.

Pokud pouzivas AI odsumeni a dalsi AI funkce tak budes potrebovat i GPU. Klidne i 3060 z druhe ruky (5 tisic?).

Na intelu se da dneska rozumne postavit snad jen 14400/14500, z neho ale uz je minimalni moznost upgradu v budoucnu a cenove i vykonem je to podobne jako AM5 + DDR5 reseni. Takze bych volil AM5.

Jen misto 9600X bych asi osobne vybral levnejsi 7600, pak by se asi dalo vzit i levnejsi B650 EAGLE a razem jsme o 3-4000 s cenou nize. Pripadne pro ne-profika by se dalo vzit i sn580 na data a usetrilo by se 500, ale pokud ty penize nejsou kriticke, tak bych urcite priplatil.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 9. 2024 16:05

@stampesv4 Drátový set kancelářských značek Logitech DELL HP https://sety-klavesnice-mysi.heureka.cz ... 65:383518/

Možná lépe vybrat samostatně. Já mám teď klávesnici Logitech G213 CZ (super podsvícenou, ovládací SW https://logitech-gaming-software.en.upt ... om/windows ...protože Logitech sám zatajuje.)
Myš poradí jiní, já stále držím starou drátovou MS Lasermouse 6000 v1.0.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 9. 2024 16:09

Mys chce osahat, ruku mame kazdy tvarovanou jinak a totez lze rici o zpusobu jejiho uchopu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 29. 9. 2024 16:20

...a teď koukám, že rok výroby Lasermouse 6000 v1.0 je říjen 2006 8-D Mám dvě a nikomu nedám.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stampesv4 7. 11. 2024 07:40

Děkuji za pomoc s výběrem. Mám vše doma. Udělal jsem drobnou změnu v RAM (kvůli barvě) a asi jsem si zadělal na problém. Bral jsem tento set.

https://www.alza.cz/kingston-fury-64gb- ... 86.htm?o=1

Po zapnutí svítí na MB kontrolka DRAM a PC nestartuje. Předpokládám, že jsem se sekl a problém bude v tom, že není kompatibilní. Je tak?
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 11. 2024 07:52

Nech to půl hodiny běžet. 95% se rozeběhne, první start trvá déle.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Tento příspěvek byl odstraněn.
aa33kk

Odeslat příspěvekod stampesv4 7. 11. 2024 13:03

KineCZek píše:Nech to půl hodiny běžet. 95% se rozeběhne, první start trvá déle.

Děkuji. No nechal jsem jet půl hodinky a nic. Může být chyba v BIOS? Našel jsem pár podobných.
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 11. 2024 13:39

Můžeš udělat update.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod stampesv4 7. 11. 2024 13:44

Předpokládám přes USB a Q-Flash button... Mám nějakou konkrétní verzi nebo nejnovější dostupnou? Netuším s jakou byla deska dodána, když se mi ještě nerozjela.
stampesv4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 11. 2024 13:50

Nejnovejsi dostupnou.

Dodavane to je podle toho odkud ... pri stahovani bacha na revize, at si nevyrobis cihlicku.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod stampesv4 7. 11. 2024 14:03

Dobře. Vyberu nejvyšší dostupnou. Na revizi dám bacha. Bral jsem to na Alze. Snad se podaří...

-- 7. 11. 2024 14:11 --

Pokud se dívám správně, tak rev není uvedena nelze vybrat, tzn jednotná. Deska B650 AORUS ELITE AX V2. Mohu použít F32d?
stampesv4
Junior

Další stránka