Upgrade staršího PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod whatt 10. 11. 2024 14:37

Ahoj, začal jsem na počítači s programováním a potřeboval bych zvednout laťku.

Sestava:
ASUS PRIME Z370-A
Intel Core i5-8600K
AORUS GeForce RTX 4060 ELITE 8G
Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16
Corsair RM650x 650W
Fractal Design Define C
KC400 250 GB SSD
MX300 275GB SSD

Sháním SSD aspoň 1TB a chtěl bych zdvojnásobit RAM. Jenže se v tom moc nevyznám a nejsem si jistý po čem sáhnout. V PC je volný m2 slot, ale nevím zda to má smysl řešit, zda nestačí 2.5 SSD (ještě jeden volný slot mám).

Zatím jsem tu dle tipů předvybral MX500 1TB

A RAMky by šly pořídit i s vyšším taktem, ale které konkrétně?

Za tipy předem děkuji.
Když někomu v napjaté chvíli řeknete "okamžitě se uklidni", dáváte mu tím úkol, se kterým se těžko popasuje i zkušený jogín.
whatt
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 11. 2024 14:48

RAM klidne rovnou 64GB. Jsou levne. Drzel bych se Kingstonu, 3200 bude akorat, s rychlejsimi si nepomuzes. Jen narazis na hromadu problemu s kompatibilitou.

Na nove SSD urcite chces nahrat system, aplikace a cache - pomuze to. Co se typu a modelu tyce, hledas M.2 NVME, idealne Kingston KC3000 - je odolny a bude velmi prijemne rychly i v gen3 slotu (Tvuj pripad). Prave i z toho duvodu jej ovsem zcela urcite ches dat do slotu rizeneho PROCESOREM, coz je ve Tvem pripade ten horni slot nad grafickou kartou. Z popisu bys v nem mit nic nemel, je tomu tak?

-

Kdybys chtel, vali se mi doma 10700 osmijadro se 16 vlakny i s deskou, s dvouvezovym Endorfy Grandis, se 64 RAM a se Samsungem 980 Pro.

Kdybys chtel, vali se mi doma 10700 osmijadro se 16 vlakny i s deskou, s dvouvezovym Endorfy Grandis, se 64 RAM a se Samsungem 980 Pro.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod whatt 10. 11. 2024 15:11

Takže takto?
- https://www.alza.cz/kingston-kc3000-nvm ... 817197.htm
- https://www.alza.cz/kingston-fury-16gb- ... 633192.htm (4×)

Ad nabídka na 10700 atd. -> na celkovou generační výměnu PC zatím nemám našetřeno, částečný upgrade bude muset stačit.
Když někomu v napjaté chvíli řeknete "okamžitě se uklidni", dáváte mu tím úkol, se kterým se těžko popasuje i zkušený jogín.
whatt
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 11. 2024 15:13

Ty veci jsou jete, o cene zatim nemam ani presnou predstavu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod whatt 10. 11. 2024 15:20

Já to myslel tak, že potřebuju teď vykrýt bottleneck na který jsem narazil skrz programování. Na jakoukoliv jinou činnost, co s ním dělám, je perfektně dostačující (a tichý) [thx Python ;-)]

Až bude chybět výkon i na běžné věci, tak to budu řešit z gruntu novým HW.
whatt
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 11. 2024 15:25

ok : )

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod whatt 12. 11. 2024 14:14

Oboje už mám doma a v PC, ale RAM běží pouze na 2133 MHz namísto 3200. Googlil jsem, v BIOSu je nastaveno XMP 3200 (tedy aspoň myslím), ale asi mi tam ještě něco v nastavení chybí. Mohl by mě někdo nasměrovat k cíli, prosím? Děkuji.

//Edit: moje chyba, bylo potřeba ještě flashnout BIOS aby se s toliko RAM a daným typem kamarádil a pak znovu nahrát správný XMP profil
whatt
Junior