Classic PC, 60/40 práce/zábava, 75K

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hadzabe 21. 11. 2024 14:27

Hlučnost: Classic
ÚČEL: Většinu času office práce + hraní her (60/40)
GRAFIKA: monitor 32" na 4K UHD. Nepotřebuji žádné závratné FPS. Hry typu strategie ne FPS.
Finance: +/-75K
Operační systém: OEM verze při nákupu.
Sestavení: TS Bohemia
Taktování: Ne
Monitor: 32" na 4K UHD.
Pouze skříň bez periferií. Mám slabost pro FD a preferuji North XL.

Má představa a budu rád za případnou zpětnou vazbu: https://www.tsbohemia.cz/nakupni-kosik#share=[{"productId":340440,"count":6},{"productId":515602,"count":1},{"productId":473228,"count":1},{"productId":502628,"count":1},{"productId":499965,"count":1},{"productId":518167,"count":1},{"productId":522357,"count":1},{"productId":515039,"count":1},{"productId":532829,"count":1},{"productId":518177,"count":1}]
Hadzabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 11. 2024 16:10

1) Pises 758, ale sam sis to naklikal 81k. Je tedy 75 preklep a realnou castku mas 85k?

2) Spechas na to tak moc, ze leden je pozde? Chapu, ze to asi chces mit na svatky, ale v lednu bude RTX5070 s vykonem ~4080 a cenou ~4070Ti. Tak aby sis pak netrhal vlasy.

3) Tentyz vykon muzes mit v LowNoise za tutez a dokonce v ULN za velice podobnou cenu ... prave za tech 85k:

85.343,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne ULTRA Low Noise sestavu.

Par poznatku / poznamek:

• 9800X3D je best of the best, tady neni co menit.
  • 64/6000 s Expo je na hry vice nez dost, na praci jak na kterou, ale pro vetsinu uzivatelu tez ok.
  • RTX 4080 Super jsem zachovl, jen model zmenil za levnejsi ASUS. Po osazeni Noctuami bude vyrazne tissi, nez Aorus Master v zakladu.
  • Datovy disk mas stale 4TB, jen stokrat kvalitnejsi. Ver mi, smysl to dava.
  • Systemovy disk zustal, KC3000 nemam za tuhle cenu co vytknout.
  • Desku nechavam, pod 9800X3D je ok.
  • Chlazeni mas komplet v ULN, s cimz souvisi i zdroj. 1000W Foccus sestavu vykonem zvladne, ale bude u toho knucet jak stene kdyz jdes prvni den do prace.
  • North XL beru jako polozku na prani = zustava zachovan. Podotknu ovsem, ze jde o HW s velkym tepelnym vykonem (ztratoveho tepla bude ~0,5kW) a ze by tomu vice nez slusela uplne jina skrin s vyrazne lepsim airflow. (napr. Meshify, klidne "non-XL")
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hadzabe 21. 11. 2024 18:47

Ahoj.

ad1) Píšu cca 75K záměrně, protože se potřebuji dostat pod 80K včetně OS a to kvůli odpisům. Případná drobná korekce ceny ze strany TS B je možná, takže jsem se trošku rozjel na 81K. Ale reálně to musím směřovat spíš reálněji k tomu limitu.

ad2) Nespěchám, sice jsem to chtěl dát už letos do nákladů, ale reálně si můžu počkat. Zvažoval jsem to i s ohledem na BlackWell, ale moc jsem nevěřil, že to bude nějaká změna z hlediska cen nebo výkonu. Respektive, že by to výrazně ovlivnilo možnosti výběru grafiky. Ale jestli to vidíš takhle, tak klidně počkám. I s ohledem k tomu, že nově vidím, že 9800x3d bude na TS B až předposlední den v roce. :/

ad3) Když to bude tišší, tak se tomu nebráním, ale není to pro mě to klíčové. Pokud to půjde přirozenou cestou, že to bude tišší mašina při osazení dobrých ventilátorů, bez většího zásahu - výměny chlazení grafiky, tak ano.

ad4) Zdroj pěkně poskočil cenově, ale pokud to zmiňuješ jako klíčové, tak ok.

ad5) Case FD North XL za mě splňuje krásu v designu i slabost pro větší bedny. Ale pocity nevyhrajou nad určitou mírou praktičnosti. Přitom Meshify mám taky rád, už jsem ji zvažoval dřív, takže můžeme jít i do této varianty a pokud se to v klidu vleze i do non-XL, tak pojďme do toho.

Jinak, pokud má tedy smysl čekat na novinky nvidie, tak můžeme pouze doladit tuhle podobu a nechat to u ledu do jejich příchodu. Otázkou pak bude kdy reálně přijde na trh nové železo.

Díky moc Kine
Hadzabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 11. 2024 19:22

1) Limit 79.999,- Kc je bez DPH.
2) Umim rozdelit na dve faktury.

9800X3D mam v omezenem mnozstvi (do sestav) s lepsi dostupnosti. Patecni objednavka dnes vykryta.

Ten zdroj je dulezity. A zustane na dalsi upgrade, ma 12let zaruku.

Mas soukromou zpravu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hadzabe 21. 11. 2024 20:12

To máš pravdu, s tím limitem a dph.

Je to tedy spíš pocitový limit +/- 80K. Už tak si ho u sebe obhajuji s odřenýma ušima.

Má smysl čekat na leden?
Hadzabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 11. 2024 20:28

Dívej... Nikdo netušíme, jaké ty nové karty budou. Nechci nic předjímat, ani zakřiknout. Záleží, jak moc to chceš, potřebuješ ...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Hadzabe 21. 1. 2025 17:08

Ahoj, dva měsíce utekly jako voda a první nové grafiky přistanou příští týden. A mimo volbu grafiky to vidím na poslední refresh. S tím, že to následně vidím na 5080 a pokud to dle prvních ohlasů nebude špatné a bude dostupná, tak bych asi šáhl po ní.

Zbývající komponenty jsou tedy takto ok?
https://www.tsbohemia.cz/nakupni-kosik#h=O5qUwemr7OUF7ndOCmoqWt9YbjJJPGVQlHIjzsDSkR95W5grGARG6BVgWQZw7QK8XXjE8x9gd1wV9zzBU3V5vVHRVUgPTXps9%2fYyslI3ZrQ4ItDhBp4by%2bQOL7Wcd3ewvfLhT%2bh0I4s%2fSBXmib8UayIRVN0Y%2b6uoQxAEQb08NYm7yPaRUsmo5Ur2UcoF%2bCmzz8g6wWLdKzmI44Ktqvmc%2bKCKnDM3%2fGTgOMYvUeGIEau3IrlOgTKuns92yJ8h%2b%2b%2bzTgOqQTYIp%2fi3lOzRV0U%2f81SAjC5ZisNvrS8hoHSBqLWWX3rsl3ndP%2fKaih%2bPVAwrRY3APFeqoOy82sGElfd2xe5uHs4K%2fRVKC7RMOm1GwWDLbJBr7QXKKI6dm9LZyovk

P14 v následujícím settingu : 3 vepředu, 2 nahoru-vzadu, 1 vzadu
a má smysl vyměnit na Fortisu větráky za dvě P12?

Díky
Hadzabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 1. 2025 17:59

Ano má.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN