Uprgade

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod godzilak 7. 12. 2024 12:08

Zdravím,
Potřeboval bych poradit vhodnou grafiku, od někoho kdo se v tom trochu vyzná :-D

Nechci do toho zas nějak extra investovat, nehraju často nové hry, spíše starší. Základ nechám základ stejný a vyměním jen procesor a grafiku, možná paměti.

Základní deska B450 AORUS PRO-CF. Současná grafická karta Radeon RX 5500 XT , procesor Ryzen 5 1600 , monitor 27M1N3500LS

Procesor jsem vybral AMD Ryzen 5 5600X , ale vůbec netuším co vybrat jako adekvátní grafiku, přemýšlel jsem mezi RTX 4060 nebo RX 7600 , ale jestli je to správná volba nebo ne netuším :mrgreen:

Díky za pomoc.
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 12. 2024 12:38

První věc: Jaké máš RAM, jaký chladič a jaký zdroj?

Druhá věc: udělej si update BIOSu. Hned teď, ještě s původním CPU.

Třetí věc: 5600x je ok.

Čtvrtá věc: Za pár dní budou RX8xxx a RTX50xx ... plus odezní vánoční přirážka, takže by se ceny karet, resp poměry ceny a výkonu, mohly mírně zlepšit. Neříkám tím, že musely. Ale těch pár dnů bych už počkal.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 7. 12. 2024 16:45

Je trochu problém, že jsem všechno dřív kupoval na CZC, takže se už nemůžu podívat do historie objednávek, abych se mrknul co přesně tam mám. Chladič myslím něco od noctua, je to už pár let co jsem to měl naposledy rozebraný, zdroj jsem kupoval nový, ale opět na czc něco lepšího výkonově asi 600W +- , ramky taky netuším, určitě jsem kupoval něco z top v tý době.

Vůbec netuším jak bych to udělal, HW není problém, ale v softu se nevrtám pokud to není vyloženě nutný :D

To bude patrně rozdíl pár stovek, to už je vcelku jedno. Mě jde spíš o to co je z těch dvou vhodnější a jestli je to výkonově adekvátní k tomu procesoru. Případně i jakou, jen těch 4060 je na alze snad 11 variant ....
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 7. 12. 2024 18:01

Zkus se po objednavce mrknout tady - https://czc.cz/faq
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 7. 12. 2024 18:11

Zkoušel jsem, nejde se mi k tomu přihlásit (vyhazuje to pořád nějakou chybu, že nemám oprávnění) a čísla faktur už nemám ... Navíc ne vše jsem objednával po internetu...
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 7. 12. 2024 19:15

https://prnt.sc/q-zc6efg1jnq

Tak jsem to nakonec našel, mám to archivované mezi fakturami. Pak jsem dával jiné CPU a grafiku a měnil se ten zdroj co odešel... Ten chladič na procesoru je starý tak deset let, ale fungoval vždycky dobře, nepředpokládám že by tohle nějak výrazně víc topilo ...
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 12. 2024 21:24

Bez updatu to nebude fungovat. Vůbec.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 7. 12. 2024 21:36

Výborně, tak holt vyrobím "těžítko" ... co se dá dělat :D S biosem jsem si hrál jen jednou, pak to kámoš dával dva dny dohromady, aby to vůbec fungovalo...
No přinejhorším koupím i desku :D

A ta grafická karta ?
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 12. 2024 23:21

S tou měsíc počkej.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 11:09

Asi nechci čekat, zkusím udělat ten bios, bud to klapne, nebo koupím i desku, asi vezmu i nový paměti, procesor je jasnej a když mi nikdo neporadí, tak si nějakou grafiku vyberu asi losem sám no :D
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 12. 2024 11:57

RAM 2x16 3600MHz CL18 Kingstonky

Grafiku zalezi za kolik.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 15:54

Tyhle jsem vybral Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black

Bios kupodivu šel docela dobře upgradovat, měl jsem verzi F2 :D A bylo třeba dělat to na 3x nejdřív F40, pak asi F60 a nakonec F66d, u toho posledního to chvilku vypadalo, že to už nenaběhne, ale nakonec se s tím popasoval a funguje :D U toho jsem i zjistil, že jsem měl špatně zapojené paměti a nastavené na základním taktu 2400...

No já nevím za kolik, tak aby to mělo smysl. Nemá cenu kupovat něco čemu nebude stíhat procesor ... A já to nedokážu posoudit. Vybral jsem GIGABYTE GeForce RTX 4060 D6 8G , ale jestli to je adekvátní k tomu procesoru ... ?
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 8. 12. 2024 16:19

Pokud dobre vidim, tak monitor mas QHD 165Hz. S 5600X to bude ok i s 4070Ti Super, jenze zdroj a chlazeni tomu uz asi odpovidat nebudou. 4070 Super by mohla byt na tohle fajn, ale zalezi jaky mas rozpocet.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod godzilak 8. 12. 2024 16:32

Chlazení by problém nebyl, mám bednu fractal se spoustou ventilátorů a spoustou místa, ale musel bych měnit i zdroj, to už mi zase přijde zbytečný (když tenhle tam je sotva dva roky). Tu 4060 v pohodě utáhne i současný, ta má spotřebu zhruba stejnou jako ta moje současná RX 5500.
godzilak
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 12. 2024 17:58

Model onoho dosud nejmenovaneho zdroje je nejake prisne strezene tajemstvi?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka