Herní PC, LN, 45000-55000 Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod 53rgi 14. 12. 2024 14:48

Zdravím,
nakonec posílám své aktuální PC 4 roky staré dál a vybírám nové - chápu, že v ne úplně vhodném termínu. Myšlenka je pořídit PC které bude pár let schopno spustit cokoliv na slušné detaily. Ačkoliv bude zavřené v pracovně tak bych chtěl LN ať to v noci nebudí spící rodinné příslušníky.
Z aktuálního PC mi zbydou disky (systémový Kingston A2000 1TB a datový AData XPG SX8200 2TB) včetně Win10 (což je samozřejmě vzhledem ke končící podpoře s otazníkem) a zdroj (Corsair RM750). Koukám, že původní alfa.cz košík nemá smysl sdílet :(

Hlučnost: LN
Účel: 60 % hry, 20 % kancelář a 10 % filmy
Finance: chtěl jsem 45000 ale popisu vidím že to bude muset být spíš 55000 + 20000 monitor
Systém: Zatím vlastní Win10
Sestavení: Sestavím sám (já vím, že Kin by to udělal lépe a rychleji ale je to rituál)
Periferie: Mám
Monitor: Hlavní monitor (Dell S3220DGF) odejde s počítačem takže zbyde jen vedlejší (Dell U2412M). Musím říct, že jsem byl s monitorem spokojený takže bych klidně bral podobně laděny tj. QHD - 31,5", ale nevím kam se technologie posunula. Lehounké prohnutí které ta S3320 měla je za mě v pohodě.

Mrknutím na příspěvky a doporučenky jsem pochopil že se asi budu pohybovat kolem 55k k tomu navíc cca 20k za monitor. Otázka je jestli nechávat staré disky (myšlenka, že nebudu muset nic instalovat je fajn), na druhou stranu jsou 4 roky staré což nějaký věk je. Podobně u zdroje ale tam jsem trochu víc skeptický ať starý zdroj neodpálí celý stroj.

Dle příspěvků a doporučenek do vypadá na:

Zdroj: Seasonic GX750

CPU: R7 9800X3D - ideálně ale naskladnění je až konec roku

Disky:1/2TB systém/data jsou stejné rozvržení jako mám k dispozici takže by možná opravdu dávalo smysl nechat stávající minimálně do funkčnosti Windowsu...

GPU: Tady to vypadá že aktuálně není dostupné nic z toho co jsem procházel (4070 Super/Ti Super 12/16GB). Samozřejmě by se šlo asi ještě mrknout i na jiné eshopy. I tak mě to ale naplňuje poměrně skepsí - dává tady smysl čekat na 50xx řadu?

RAM: Kingston Fury Beast DDR5 32GB

MB: Gigabyte B650 Aorus Elite

Case: Fractal Design Define 7 - nicméně ten není dostupný takže asi Fractal Design North Charcoal Black TG

Fan: Artic Freezer36 + P12 PWM

Tedy bez te GPU by to mělo být tady v košíku. Co byste tedy řekli na ty disky a GPU? Má to nějaké rozumné řešení?

Edit: Tak to vypadá, že se prokeclo, že přijde nový monitor (Dell U3425WE) - což tedy z pohledu hraní nebo úplně hitparáda nicméně darovanému koni že...
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 16. 12. 2024 10:41

UWQHD je na hrani her fajn, 120Hz s tim ze vypada na kombatibilni s g-syncem i freesyncem je taky fajn. Jedine odezva neni uplne ono, ale zalezi co hrajes a zdali preferujes fps nebo kvalitu obrazu.

Pokud nehori, pockal bych na nove grafiky, nebo aspon po vanovich, eshopy jsou ted pred vanoci hodne probrane a ceny prevazne vysoke. Pokud hori, tak bych hledal 4070Ti Super, nebo 4080 Super. Edice GB Aorus, Gaming, Aero, nebo ASUS TUF.

Stary zdroj ma jeste dost zaruky, menit ho za gx-750 mi osobne moc smysl nedava, kdyz uz tak GX-1000 at to spolehlive a tise krmi i novou GPU. Disky jsou na hrani OK, ten systemovy neni zadny blesk, takze pokud bys chtel vylepsit tak bych vzal novy KC3000 2TB na system, ale uplne nutne to neni (podobne jako zdroj, mozna i mene). Jen pocitej s tim, ze system potrebuje preinstalovat.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 12. 2024 11:56

Jak psal kolega. Zdroj urcite tisicovku. Chladic dej lepe Fortis, sice i 36ka staci, ale rozdil ceny tam neni nijak brutalni. Monitor bude v pohode, pred lety jsme hrali na horsich. ;)

North osobne leda XL verzi, maly bych nechtel. XL North je stejne maly jako Define 7. A klasicky North je jako 7 compact.

RAM chces 64 hned rovnou. Ver mi. !EXPO!

9800x3D uz s dodanim letos neumim ani ja, zadna dalsi dodavka uz letos proste neprijede - hotovo, konec, tecka. Leden. Jeste do patku slo dodani letos. Kdo zavahal ... znate to. A kdyz uz cekas na procesor, pockej si na RTX50. Pry jim na posledni chvili snizili vykon, bo neni konkurence. To jim brutalne zvedlo vyteznost. (A hlupak se raduje - klesla spotreba!) A raduje se kazdy druhy "udajne-ajty-redaktor". Kam ten svet speje ... ?

45k mimochodem byl dobry budget naposledy ve 2019. Od te doby inflace 50% v ITcku. Tzn tehdejsich 45 je dnesnich 70 ... tzn v LN poctiva vyssi stredni trida.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod 53rgi 4. 1. 2025 00:32

Nový rok nám naskočil takže lehce oprašuju tohle téma. Z odpovědí jsem tedy pochopil, že zdroj bude potřeba nový. Vzhledem k tomu, že ty starší disky jsou už lehce zaplněné a i kdyby Win10 zvládl výměnu celé sestavy tak přechod na 11 stejně bude potřeba udělat - tak mi přijde rozumné koupit nový disk na budoucí systém a A2000 pak využít jako rychlejší "rozšíření" datového disku.
Úpravami jsem tedy došel k této verzi bez grafické karty. U GPU jsem tedy pochopil, že mi nezbývá než doufat, že na CES představí 5080, která bude stát tak max. 20k abych se zavřeným očkem tvářil že jsem v rozpočtu.
Monitor, který jsem dostal jsem obratem vrátil, protože vydával příšerné cvrčivé zvuky. Tj. v tom limitu cca 20k bych potřeboval ještě monitor a tady jsem poměrně zoufalý. Můj ideál 31,5" ale jen 2K těch je jako šafránu (a nedej bože do toho ještě míchat OLED). 4k je pak poměrně drahý, tj. končím u VA nebo musím ustoupit z úhlopříčky a skončit na 27. A vyhazovat sekundární Dell U2412M jenom proto abych ho nahradil 27" na hraní a třeba slabší 32" na práci to mi přijde vyloženě jako plýtvání i když už i to mi proletělo hlavou.
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 4. 1. 2025 06:35

Asi se zavřeným očkem navždy. Odhadované ceny:
https://www.chip.cz/hraci-zpozornete-un ... #heading-3
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 53rgi 4. 1. 2025 10:36

Aha tak proto Kin psal jen o 5070 a o tom že bude v březnu... Tak to já našel nějaké výrazně optimističtější články... No tak nic no...
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod Airen 4. 1. 2025 12:07

No 4080 stojí kolem 30k, takže 5080 bude 20k, jistě :D
Airen
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 4. 1. 2025 17:02

Zdroj radeji Focus nez Vertex - https://www.tsbohemia.cz/seasonic-focus ... v4_d532373. U skrine muzes neco usetrit https://www.tsbohemia.cz/fractal-design ... ck_d365312 . GPU budou pozdeji, takze zalezi jestli chces cekat na nejakou 5070, nebo proste ted vemes 4070TiS
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod 53rgi 7. 1. 2025 12:03

Tak nakonec to nevypadá na takovou katastrofu a to ani cenou ani dostupností 5090/5080 konec ledna (60/30k), únor 5070Ti/5070 (22,5/16,5k) samozřejmě otázka je krutá realita v obchodě a faktický nárůst výkonu (zdroj).
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod 53rgi 17. 1. 2025 13:11

Když vidím jak to CPU lítá z dostupného na nedostupné tak mě napadlo, jestli není nejrozumnější sestavu pořídit rovnou a jen "počkat" na grafiku. Přidal jsem ten zdroj, D7 jsem nechal - Kin v jiném příspěvku psal, že je tišší než M2 a to asi užiju víc (je otázka jestli je to nějak výrazně poznatelné). Tedy aktuální verze je zde.
Počítám, že nehledě na GPU ta sestava zůstane stejná. CPU má v sobě grafický čip tj. jako kancelářské PC by to mělo fungovat. Nevím jestli je tam ještě nějaké úskalí?
Další otázka je jestli nainstalovaný W10 (který není OEM) zvládne to, že je najednou v úplně jiném PC nebo jestli budu muset rovnou instalovat W11 (každopádně ty by případné přidání GPU měli snést ne?
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 1. 2025 14:05

Co tam dela ten Slim?

Chybi Ti tam P12 (zcela) i P14 (kusy).

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod 53rgi 17. 1. 2025 18:18

Tak jsem si chtěl ušetřit práci opsal jsem větráky z jiné nabídky, no a teď vypadám jako úplně kojot... No nic takže pro budoucí generace řešící stejný problém - pokud jsem dobře prozkoumal Kinovi fotky na FB tak správně řešení je:
6x P14 do Define 7 - 3 vepředu, 2 nahoru, 1 dozadu.
2x P12 na Endorfy
3x P12 na GPU.

Vzhledem k tomu, že GPU tam není tak jsem nechal jen 2x P12 a košík zde.
53rgi
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 1. 2025 18:58

Pocty spravne. Na 4070(S/Ti/STi) ASUS TuF, coz jsou vyborne karty, staci 2x 120.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN