Pracovní PC do 50 000kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod olympus720 7. 1. 2025 13:00

Ahoj, po deseti letech bych si chtěl postavit počítám poslední své PC.
Nehraju žádné hry, upravuji foto v Adobe Photoshop a Lightroom, manželka pracuje se složitými prompty v AI.
Ke střihu videa se chystám, ale pouze na amatérské úrovni.
K PC mám připojen přes USB drahý sluchátkový DAC, přes který poslouchám miziku na otevřených sluchátkách při práci muziku, takže bych rád, aby bylo PC v rámci možnosti tiché.

Kvalitní 32" 4K IPS monitor s 10 bitovými barvami mám vybrán, potřebuji jen doladit ostatní hardware. Toto je můj nástřel, byl bych rád, kdyby mi někdo upozornil, co by šlo vylepšit.

Case : Fractal Design Define R6, black (potřebuji připojit CD ROM mechaniku)
Deska : AsRock X870 Pro RS wifi
CPU : AMD Ryzen 9 7950X
chladič : Noctua NH-D15 SE-AM4
paměť: Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast White EXPO
zdroj : Corsair RM750x 750W (80+ Gold - účinnost 90%)
grafika : ASUS ProArt GeForce RTX 4060 Ti O16G
HDD : WD BLACK SN850X NVMe 1TB (dále připojím své starší 3 SATA III HDD)
olympus720
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 1. 2025 14:34

S plotnovými disky mít ani LN bohužel nikdy nebudete.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod olympus720 7. 1. 2025 18:38

plotnové HDD 2TB jsou jen zálohy, na které po nějaké době duplicitně zálohuju data, ve sterém PC jsem je měl odpojeny a jednou za čas byly použity k zálohování
olympus720
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 1. 2025 19:03

A nemel bys lepsi za tim ucelem vyuzit: https://www.tsbohemia.cz/axagon-adsa-dc ... ce_d505550

2x SATA slot dokovaci stanice. To stejne podtackovac byc tez koupil externi, do R6 totiz nedas s mechanikou dlouhou grafiku.

Navrh: https://www.tsbohemia.cz/asus-zendrive- ... na_d482517

-

Potom Te nic nebude limitovat ani vazat a muzes mit jak dobre, tak tiche chlazeni a grafiku libovolne velikosti. GPU potrebujes pro LLM Ai a hodi se take pro Adobe.

BTW vyuziti PC je ciste hobby, nebo Ti to sem-tam nejaky cent vydela? S tim souvisi otazka, zda je ten 50k limit tvrdy (vic nemam), nebo mekky (nechci dat)?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod olympus720 7. 1. 2025 20:37

Limit 50k je měkký, ale nechci to šroubovat do nekonečna.Tu mechaniku a HDD chci nacpat do case, ať se mi to neváli po stole. Raději koukám tedy po větší bedně Fractal Design Define 7 XL Black TG Dark Tint,

https://www.mironet.cz/fractal-design-d ... +dp431343/

tam se to snad všechno vleze.
olympus720
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 8. 1. 2025 20:33

Jen pro overeni, manzelka rozjizdi LLM modely na vlastni GPU? S prompty se da hrat i na ruznych platformach. 4060Ti totiz na video neni uplne zuzo, 4070 a potazmo 5070 je o velky kus lepsi na video.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod olympus720 12. 1. 2025 14:09

4070 má jen 12GB paměti. Video není pro mne prioritou. Manželka využívá placené AI nástroje k tvorbě odborných textů.
olympus720
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 12. 1. 2025 21:08

Co mas na mysli "placenymi nastroji"? ChatGPT/OpenAI, Claude/Antrophic, Perplexity, atd? Pro tyhle GPU nejsou potreba, funguji v prohlizeci nebo pres API. GPU prijde opravdu vhod pouze pokud clovek chce mit modely lokalne (napr. skrze Ollama) nebo aspon lokalni RAG.

Na co vyuzijes 16GB VRAM? Ono totiz pro video (ale i pro jine veci) je dulezite jak rychle data tou VRAM procpes. A bohuzel 4060Ti ma osekane sbernice, takze prinos vetsi VRAM je az na vyjimky priblizne nula. tedy skoda penez. Pro video jako takove je rozumna karta az 4070, 4060 je proste prilis osekana a pri strihani realne srovnatelna se 3060. Pokud nechces vylozene priplacet za kartu na video, tak bezna 4060/4060Ti postaci. Ale pokud nehori, s GPU bych pockal par mesicu. 5070 na papire vypada nadejne, uvidime jak pripadne nizsi rady (a kazdopadne by mohly jit dolu ceny 4070)
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod olympus720 13. 1. 2025 08:51

Oblast AI není moje parketa, nemohu tedy s tebou adekvátně polemizovat, ale co čtu, výkon GPU je třeba, třeba pro TensorFlow a mnohé jiné, kde je důležité učení práce s textem a obrázky. Cena 5070 bude při uvedení určitě vysoká, takže je jen otázka, o kolik by případně klesla cena 4070. Pořízení nového PC jsem odkládal několik let a nechtěl bych nyní čekat další půlrok, jak se vyvrbí ceny grafiky a zda třeba mezitím hypoteticky nestoupne cena RAM či CPU.
olympus720
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 16. 1. 2025 16:16

A zena umi programovat? Pokud ne, a pristupuje k AI pouze skrze internet, tak pravdepodobne tu grafiku potrebovat nebude, protoze ty modely natrenoval a hostuje nekdo jiny.

GPU je potreba pro AI vyvojare, pripadne technicky zdatne uzivatele, kteri chteji provozovat jazykovy model lokalne.
ja-cz
Junior