upgrade - digital art + hry, 15-20 tis.

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dobrosera 19. 1. 2025 13:55

Ahoj,
i vzhledem k blížícímu se releasu KCD2 bych po 5–6 letech ráda upgradovala svůj stolní PC, pokud to vůbec bude možné. Nemusí to být žádná ultra mašina, jde mi o hry (60 %), ale i o to, aby zvládal co nejplynulejší práci v grafických programech (klasicky Photoshop, Rebelle, Affinity atd.). Moje současná sestava už občas při tvorbě větších dokumentů celkem „přemýšlí“ a na nové herní tituly přestává stačit. :)

U CPU by samozřejmě bylo super, aby vyhovoval z hlediska budoucího upgradu na Win11.

Rozpočtem bych se ráda vlezla do 15-20k.

Startující Boeing by to být nemusel, ale úplně netrvám na nějaké super tiché sestavě. Periferie i monitor mám (AOC 24G2U5 24" FHD (IPS, 1ms, 80M:1, HDMI, DP)).

Současný PC:

CPU Intel Core i5-9400F (2,9 GHz, 9MB, LGA 1151), Coffee Lake Refresh
Chladič COOLER Arctic Freezer 34
GPU VGA nV MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X
HDD SSD Intel 660p Series, QLC, M.2, 80mm - 512GB
Zdroj Be quiet! Pure Power 11 active PFC, 80PLUS Gold - 500W
Deska MB ASROCK B365M Pro4, LGA1151, 4x DDR4 DIMM, mATX
RAM 2x8GB DDR4, 2666MHz CL16
Skříň Case SilentiumPC Signum SG1M TG, 2xUSB 3.0, 2x120mm FAN
Windows 10

Bylo by ideální, kdyby některé komponenty zůstaly, ale netuším, do jaké míry je to reálné. :D
Zatím pokukuju po Ryzenu 7 5800X a RTX 4060(Ti), ale vim h*vno, protože jsem filmař (slovy Oldy Říhy). :D

Předem díky. :)

A.
dobrosera
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 1. 2025 14:18

No, na rovinu. Nejlepsi bude prodat, a s upravenym rozpoctem postavit od nuly. Ze stareho stroje by se totiz s primhourenim oka daly pouzit asi jen skrin, zdroj (tichy ale asi moc nebude v zatezi) a disk maximalne jako odkladiste dat.

CPU, deska i pameti jsou na vymenu. Disk je na praci pomaly. GPU na praci ok, ale na KC2 uz stacit nemusi. A to se jeste nebavime o hluku.

Vzhledem k tomu, ze se asi bude pocitat kazda koruna, tak bych pockal az hra vyjde a budou nejake porovnani kolik jader hra realne potrebuje. Pokud by slo cele PC z domu, jaky by byl budget na novy?
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 1. 2025 14:54

Mas dve moznosti.

A: Proste nainstalovat W11 na to co mas.

B: Prodat to a koupit neco poradne. Toto (krom toho disku) sice ve sve dobe byval celkem solidni stroj, jenze ta doba je dlouhych sest roku zpatky. Coz je priblizne stejna doba, jako byla od Pentia D k SandyBridge.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dobrosera 19. 1. 2025 17:18

Díky, toho jsem se trochu obávala. Máš pravdu, každá koruna se počítá. Budget by odhadem mohl být kolem 30k, nicméně to musím ještě promyslet. :)

-- 19. 1. 2025 18:29 --

Ještě teda doplňující dotaz - kolik by podle vás byla v případě prodeje rozumná cena toho, co mám teď? Dík oběma. :)
dobrosera
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 1. 2025 17:39

Za 30k se snad neco vymyslet podari, zadny extra super budget to ale na druhou stranu dneska neni, ceny sly proste dramaticky nahoru u naprosto vseho a IT neni vyjimka. Ale fakt bych pockal radeji az na vydani hry a zkusenosti na konkretnich procesorech.

Puvodni napad je totiz 12k za 4060Ti. 5800X s deskou, pametmi a chladicem (ledaze mas AM4 mount z Freezera 34) je +-10k. Takze jsme na 22k a porad mame na praci zalostne pomaly disk, takze minimalne +1600 navic za 1TB sn580 (to je takove rozumne minimum dneska, na praci lepe KC3000 a to jeden kus na system a druhy na pracovni data).

Jeste dotaz, budes to stavet sama?
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod dobrosera 19. 1. 2025 17:57

Jasně, s cenama se holt nedá nic. Těch 30k je tak plus mínus, asi bych byla ochotná přihodit, kdyby tam měl u něčeho být razantnější rozdíl (ale přes 35k už jít nemůžu). Na vydání určitě počkám a uvidím.

Pokud budu stavět novej, tak ne, to přenechám někomu zkušenějšímu. :)
dobrosera
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 1. 2025 19:57

Kupovat to dnes, za mne asi takto: viewtopic.php?p=7951821#p7951821

Ceny jsou vysponovane oproti lonskemu letu o cca 5k. To bohuzel jen aby bylo z ceho "zlevnit", az prijde ta nova generace. Nikdy ty slevy nebyly, vsichni jste plakali ... tak ... letos tu slevu dostanete.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dobrosera 20. 1. 2025 09:05

Já budu plakat nehledě na "slevy"... :D Děkuju oběma za rady. :)
dobrosera
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod monikash 11. 2. 2025 09:00

Předpokládám, že jako filmař stříháte v davincim. Tady máte doporučení, které cpu a gpu jsou mini/opt/max pro něj vhodné https://www.simonsaysai.com/blog/davinc ... quirements A od toho bych se odpíchla. ;-)
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Moderátorka