Vhodné periferie na sestavu 10k|classic

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Alkmon 22. 1. 2025 14:33

Ahoj. Chystám nákup nového PC. Má sloužit hlavně na Office, internet, domácí multimedia a v rámci práce ConfCall hovory. Prohlédl jsem si seznam doporučených sestav a 10k|classic vypadá slušně. Doporučil by mi někdo k tomu 4K monitor ve velikosti 27"? Na větší nemám dostatečně široký stůl. Důvod 4K je pro občasnou práci s kamerovkou. Potřeboval bych dál ještě bedničky, webcam + mikrofon a nějaký set klávesnice s myší. Najde se návrh na slušné periferie?
Alkmon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 1. 2025 17:54

Vzhledem k budgetu PC:
IPS 27" AOC U27B3A nebo VA 27" AOC U27B3M, bez repro.
Drátový set Logitech Desktop MK120 - CZ/SK nebo Logitech Wireless Combo MK270 - CZ/SK
Webová kamera Creative Live! Cam Sync 1080p V2
Repro 2.0 Creative Stage Air V2** nebo Fenda F&D R23BT - ale často radí použít BT repro byť jediný, jako třeba Niceboy.
**/ Upozornění na krátkou životnost baterie a následující samovypínání.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 1. 2025 18:47

4k nema na text zadny smysl u 27" uhlopricky. Za mne text od 40", jeste 32" bych volil QHD.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 1. 2025 19:07

@Alkmon - Co obnáší "občasná práce s kamerovkou"?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alkmon 22. 1. 2025 19:43

Díky za postřehy.

KineCZek píše:4k nema na text zadny smysl u 27" uhlopricky. Za mne text od 40", jeste 32" bych volil QHD.

4K bude na text velmi titěrné zobrazení že?

meda2016 píše:@Alkmon - Co obnáší "občasná práce s kamerovkou"?

Náhled a vytahování záznamu z NVR.
Alkmon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 22. 1. 2025 21:07

Monitor za me taky asi QHD. 4k bude potreba skalovat a na prohlizeni kamerovych zaznamu to fakt asi neni potreba. V rozmezi 4-5 tisice je vyber velky - AOC, iiyama, Viewsonic nebo Phillips. Volil bych IPS, flicker free, funke dle potreby.

Periferie jsou strasne subjektivni. MX Master a MX Keys je takova univerzalni bezdrat kvalita, ale budgetem jinde a neznamena to, ze sedne uplne.

U klavesnic je vyber opravdu velky - chces nizkoprofilovou, chicklet (jak dneska maji laptopy), nebo spise klasiku, ci snad mechanickou? I u mechanik treba Endorfy Thock nebo zakladni Redragon byvaji cenove OK a kvalitou rozumne. Ale nekomu, kdo chce notebookovou klavesnici to bude vylozene protivne.

U mysi treba Logitech M500 corded nebo G502 Hero jsou takove kvalitni klasiky.

Repro - s klasickych PC repracku jsem nikdy nadseny nebyl. Pokud nema jit jen o chrastitka, volil bych aktivni repro, treba Edifier dela ok budgetove aktivni repro. Ale zalezi na prioritach, budget neni nafukovaci a kvalitni repro neco stoji.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Alkmon 23. 1. 2025 20:04

Dám na doporučení a QHD. AOC znám z minulosti a docela spokojenost. Nějaký osvědčený a konkrétní model 27" k sestavě?

Souhlas na periferie. Každému sedí něco jiného. Set stačí klasika. MK120 mám osahanou a dostačující. Líbí se mi dále varianta ostatního od Creative. Dá se řádově odhadnout ta životnost u Stage Air V2?
Alkmon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 23. 1. 2025 20:51

Creative Stage Air V2: Recenze. Na jednu stranu pochvaly, na druhou varování. Jaké je % úmrtí samozřejmě nevím, ale jak odejde baterie, nestačí zdroj krmit výkon.
https://www.alza.cz/creative-stage-air- ... tm#reviews

Já pro hlasitý projev (mimo BT sluchátka) používám BT repro Sencor (cca 900Kč, už není nabízený); ale nepřeji vám slyšet ty slavnostní proslovy, když se zapíná, páruje nebo vypíná. Probudí mrtvého.

Monitor QHD AOC Q27P2Q. První zmínka před 4 roky ale pak se zas neprodával. Vypadá nadějně ale z digitálních vstupů jen HDMI. (https://aoc.com/cz/products/monitors/q2 ... cification ) https://www.alza.cz/27-aoc-q27p2q-d6218422.htm#reviews
Možná lepší DELL S2725DS sezárukou 3YB https://www.tsbohemia.cz/dell-s2725ds-210-bmhf_d520677
Naposledy upravil meda2016 dne 24. 1. 2025 09:29, celkově upraveno 1
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 24. 1. 2025 09:22

smysl bezdratoveho soundbaru ke stacionarnimu PC mi unika, obzvlaste kdyz mu nezridka zdechne baterka.

Kdyz za podobne penize koupis normalni dratove repro, tak to bude znit mnohem lepe. A kdyz koupis monitor za 5ku a klavesnici s mysi za par stovek, tak ti i zbude par tisic na kvalitnejsi ozvuceni (napr zmineny edifier). Ale pokud chces setrit, tak nejake chrastitka od geniusu, nebo budgetovy creative (treba pebble) taky budou produkovat zvuk.
ja-cz
Junior