Nový pc (30-35k)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod CZEKing 15. 6. 2025 13:56

Ahojte,

předem omluva za moje (ne)znalosti, nechci vyloženě působit jako člověk vybírající si auto podle barvy, ale moje znalosti rozhodně nejsou na vaši úrovni (nebudu si stavět sám, nezávisle na tom, jak snadné řeknete, že to je).

Cena by měla být do 35, ideálně cílit na 30 + ten zlozvyk "když si přidáš tady trochu, a pak tady trochu, a pak tady trochu..." (ale nechci skončit na 40 :) Když to bude ale něco mírně nad, protože mě přesvědčíte, že tím zvýším výkon o 20%...třeba se nechám přesvědčit.

Považuji se za gamera, ale realita je spíše víkendový hráč. Esport tituly (dota, fortnite, ..) a občas normální hry, do kterých dám pár hodin týdně.

Hlučnost neřeším, ale přehlušovat sousedovic sekačku tím nemusím.
Stavět sám si nebudu, ani ideálně žádný OC apod.

Aktuálně mám i5-9400F, 1660 super 6gb (legion T530-28ICB), monitor XV272U V3 jako hlavní, vedlejší mám hp e273q (ten půjde s tímto pc dcerám do pokoje, pořídím pak nějaký nový jako vedlejší, bo jsem si zvykl na 2 monitory, nepočítat do budgetu).

Nedělám upgrady každý tři roky, spíš bych chtěl, aby mi nový vydržel 5-8 let (haha, za tu cenu, já vím).

S ohledem na tohle, ačkoliv (a ano, opět, jsem neznalec) bych nechtěl mít sestavu v tom nepoměru, kdy za procesor dam 5 a za grafiku 20. Už jen kvůli tomu (ano, opět laické uvažování), abych v případě, kdy bych náhodou dělal menší upgrade, ať můžu vyměnit jen grafiku (ram, disk, ... - určitě ne ale procesor, to sám prostě nedám).

Pravidelně navštěvuji fórum a sleduji, jestli se třeba neobjeví nová doporučená sestava pro 1440p 100fps+ gaming, protože to je taková ta obecná představa (s tím rozdílem, že možná větší důraz na procesor na úkor té grafiky).

Wokna asi pořídit spolu se sestavou (vlastní nemám, pirátit OS se mi úplně nechce).

Upgrade odkládám už rok, takže nemám problém s tím chvíli počkat (jestli se očekává pokles cen apod) + nakloněn doporučení a radám.

Děkuji
CZEKing
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 6. 2025 21:16

Zacnu od konce - cekat neni moc na co. Vykonove osm roku nevydrzi ani 5090 s 9800X3D - nejlepsi herni CPU s nejlepsim hernim GPU dneska. A ano, GPU stoji 80k, zatimco CPU stoji ctrnact. Proc? Asi protoze to tak nekdo chtel. Ja to nebyl, ja grafiky ani procesory nevyrabim.

Za 35k to na QHD @ 100+ fps uplne nevidim, nepocitame -li ty pubg CS Valoranty. Ovsem za 40k je to uplne jina liga, tam uz se muzeme bavit i o te petilete vydrzi - samozrejme s rozumnymi detaily.

39.741,- Kc

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

Ryzen 9600X je v tehle cene tzv "nobrainer" ... cena/vykon to NEJ co lze koupit. A pod 9070 je i papirove "slaby" Ryzen 9600X stale dustojnym partnerem. Ano, 9700X, nebo 9800X3D by sestave slusel, ale uz tak jsem na 40k.

Radeon 9070 je vyborna karta s plnotucnou 16GB kapacitou VRAM. Nabizi i skvely potencial k ladeni. (Mohu nabidnout na klic.)

32GB RAM, stejne jako rychle 1TB SSD na system + levnejsi 2TB SSD na data jsou takova prijemna povinnost. K tomu tiche chlazeni, kvalitni a tichy napajeci zdroj ... a dobre vybavena zakladni deska.

-

Pokud bys opravdu trval na dodrzeni stropu 35k, musel bych zaseknout do herniho vykonu - tzn. do grafiky. A skrtit herni vykon, rikajic "kupuji herni PC" ... promin, ale to mi nedava smysl.

Kdybys mel o danou sestavu zajem tak rikajic na klic, vcetne odladeni, OS a dopravy az domu => SZ (soukroma zprava).
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 17. 6. 2025 10:59

9600X poslouzi na hrani dlouho, o to bych se nebal.

Setrit uz neni moc kde. Jedine me napada vzit prozatim jen jedno 1TB SSD. Na hrani by mohlo chvilku vydrzet. Nebo mozna se bude dat pouzit nejake SSD ze stareho PC? Usetrime 2500. A pak za cenu vyssi hlucnosti vzit BQ System Power 750/850W coz ale cenu srazi jen o 1000/500 Kc. Bez vymeny ventilatoru na GPU to je dalsich 500 dolu. To se blizime ke 36 tisicum, ale uz to zacina docela kricet, ze se setrilo.

Jedina dalsi moznost je vzit 9060XT, cena se dostane ke 30k jako ve vedlejsim vlakne, ale grafickym vykonem to je propad o vice nez tretinu oproti 9070
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 6. 2025 11:50

Přesně takhle jsem při návrhu uvažoval. Třetina herního výkonu dolů je strašně moc.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN