Mini server pre homelab do 1U

Hardware, web hosting, server hosting a housing, peering

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jany1 21. 6. 2025 20:30

Zatial len uvazujem a chcem sa spytat ci sa do takych veci uz niekto pustal.
S homelabmi som zacal mozno pred 15 rokmi na nejakej malej mini itx s j1900, neskor som presiel na odroid a teraz mam m ATX.
Nikdy som nemal ziadny case, ale mam to rozlozene na plexi. Je k tomu dobry pristup nezavadza to, ale nevyzera to najlepsie.

Raz za 3-5 rokov sa snazim HW obmienat. Dnes uvazujem, ze ked kupim dalsie komponenty, tak by som ich uz chcel umiestnit do rackovej 19" case 1U. Ako VE pouzivam Proxmox.
Vnutri nepouzivam nic specialne, ziadny spec. HW, cize do skrine by isla len MB, disky, pamate a CPU + Zdroj.

Zatial nemam nic konkretne vybrate, ale viem, ze napr. asrock vyraba m atx resp. mini itx serverove dosky s IPMI (prop. supermicro, ale to je uz asi o nieco drahsie).

Potrebujem len nejaku inspiraciu, alebo sa moze niekto pochvalit, ked uz take nieco ma.

Nepotrebujem to na zajtra, mozno niekedy v zime ked bude viac casu by som sa do toho pustil
jany1
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 6. 2025 20:36

Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 21. 6. 2025 23:11

Přesunuto.

Jestli chceš ale rackový systémy, zvážil bych plnotučný servery - pokud hledáš něco menšího, tak např. HPE DL20 gen9 a novější generace.

Popř. pak výkonnější DELL PowerEdge R630/R640 (dle rozpočtu).

Obojí mám a provozuji (R630 se mi teda prozatím jen válí a čeká na dokoupení řadiče PERC H830).
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod jany1 22. 6. 2025 06:43

Je to home lab. Tie plnotucne servery sa mi zdaju s xeonama dost zraci energie. Doma je vacsinou server v idle.
Teraz mam na UPS povesene, ONT, 8 port switch a server (4x SSD 32GB ram). V idle to ide spolu na 38W. Ked som mal odroid H2, tak to bolo vsetko na 18W.

Samozrejme, ze som uvazoval nad nejakym hp, dell ci supermicro serverom, ale ide mi dost o spotrebu a o to, ze si dovnutra mozes vybrat svoje komponenty (MB, CPU, RAM)
Tak isto cenovo si na tom uplne inde ako keby si bral plnohod. server

Je to predsalen na doma, nie do firmy.
jany1
Junior

Odeslat příspěvekod jany1 22. 6. 2025 10:22

Celkom sa mi pozdava tato Gigabyte MC12-LE0, ale je podozrivo lacna (50€). Na roznych forach som cital, ze je v poriadku po aktualizacii biosu.
Mozno nejaky skrina. Aj ked je to urcena pri mITX (mozno lepsie hladat a najdem aj nieco pre mATX).

Nie je to predurcene ze idem vyslovne po mATX. Do servera urcite nebudem chciet tlacit ziadnu grafiku.
Potrebujem dosku bud 2 M2 pre NVMe disky na system a min. 2x SATA pre data (ZFS Mirroring)
Samozrejme 2x ETH (server vyuzivam aj ako router).

Zatial len uvazujem.
jany1
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 6. 2025 10:36

Homelab si každej vykládáme asi jinak - mám doma "homelab" taky a je to prakticky 25U open-frame rack narvanej 4 diskovými poli, 6 servery (+ sedmý je na cestě), switch, SAS switch, dedikovanej HW firewall, UPS, ......

Ano, běží mi to ve sklepě a tam si to v pohodě i může hučet, byť jsem manuálně stáhnul otáčky na cca 20%.

Pro představu, DELL PowerEdge R630 lze splašit z druhé ruky v základní konfiguraci bez disků za tisícovku; prakticky za pusu.

DL20 gen9 má v idle s plotnovými 10k rpm disky ani ne 55W.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod jany1 22. 6. 2025 10:53

:-)
Ja zase nemam ani nechcem mat doma datacentrum s 1kW spotrebou.
U mna je zase homelab 1x PC s Proxmox (nemam dokonca ani rackovy switch).
Homelab ma nezivi, je to na hranie, cize ide velmi o spotrebu (o VPS zatial neuvazujem) a chcem to mat doma.

Zatial to u mna vyzera takto, ale chce to uz povysit na rack
:-D
homelab.jpg
jany1
Junior