od maritom 2. 2. 2006 23:06
Zdravím,
měl jsem podobný problém a myslím, že problém bude v nestabilitě základních desek Asus, respektive Asus+NVidia Ovladače. Za prosinec jsem postavil 8 PC-ček na této platformě a u každé, kde jsem předinstalovával MCE se tento problém opakoval v různých obměnách nestability.
Nebudu zde popisovat všechny možné krkolomné spůsoby, které jsem vyzkoušel, ale osvědčilo se mi před instalací systému zakázat v Biosu základní desky integrovanou síťovku. Jelikož instalaci ovladačů, aktualizací a doplňků provádím po síti, použil jsem PCI Raltek Lan kartu.
Po instalaci systému ( 2 CD) jsem nejdříve nainstaloval všechny i doplňkové aktualizace, mimo jakýchkoli ovladačů, včetně Rolup2MCE. Doporučuji stahovat z Microsoft Update, nikoli Windows Update. Dále doporučuji nespouštět žádné programy mimo IE6, obzvláště MCE.
Následně po restartech caa 3x doporučuji první nainstalovat "AMD Cool'n'Quiet Driver". Pak je možno přejít na ovladače NForce. Zde ovšem pozor. V žádném případě nedoporučuji použití NVidia Firewalu a podobných síťových doplňků. Instalaci SATA a PATA řadičů ano. Ovšem i zde jsem měl mnoho problémů, ale to až na konec. Po každém nainstalovaném ovladači proveďte restart.
Pokud je člověk zkušenější, je dobré si předem všechny ovladače, které chci použít rozbalit a vypálit na CD, popř. zkopírovat na ext. disk a následně přidávat ovladače ručně. Je to pracnější, ale nejlepší způsob zjištění nestabilního chování systému po čisté instalaci. Až toto vše bude hotovo ( a systém je OK), povolíme znovu v BIOS ZD integrovanou síťovou kartu. Toto řešení se mi opravdu osvědčilo a nedocházelo k žádným problémům, ovšem pokud jsem systém neinstaloval na SATA disk. Zase, bylo by to na dlouhé povídání, protože jsem zkoušel mnoho modifikací, včetně integrování ovladačů přímo do install CD, RAID pole všech typů a pod. - no v nejlepším případě se systém choval až záhadně zpomaleně, ale ve většině případů nestabilně až do úplného kolapsu. Za další vždy mi při použití SATA vykazuje systém neznámé zařízení bez jakékoliv možnosti jeho zjištění a nainstalování - při použití PATA se tak nikdy nedělo. Proto jsem nejvhodnější a nejstabilnější způsob použil instalaci systému na PATA disk a následné připojení SATA disku, RAID pole do systému jako virtuální složku, včetně odkládacích souborů systému a virtuálního paměťového subsystému.
Proto říkám, všechny desky této řady vykazovaly stejné problémy, které se ale podařilo vyřešit. Problém já ovšem vidím v tom, že pro běžného uživatele takovýto Hardware může znamenat pohromu a ne zrovna levnou.
ZD od jiných výrobců, DFI, MSI mi tyto problémy nedělali.
Přeji všem moc pěkný den a noc