Tak už jsem se vyspal a opět můžu něco napsat ..
S tou skříní jsem rád, ale když se koukneš na web, možná by jsi našla i nějakou co by ti padla do noty ještě líp.
S tou základní deskou.. ta z tvého odkazu by stačila pokud chceš ušetřit na grafické kartě, ale v tom by byl (možná) kámen úrazu. V systému linux se snažím integrovaným věcem vyhýbat, sice to leze na úkor investovaných peněz, ale člověku se to vrátí v té podobě, že při instalaci ovladačů grafické karty nebudeš mít s plnohodnotnou grafikou naprosto žádné problémy - nainstaluješ kernel-source, pak balíčky typu gcc, stáhneš driver z netu a jsi za vodou. U té integrované to nebylo tak jednoduché, jak jsem se sám mohl přesvědčit - někomu to možná přijde stejné jako v případě "dospělých" grafických karet, ale já musel v linuxu nad tím přemýšlet snad 3 dny, než jsem to jakžtakž zprovoznil.. Samozřejmě, že by to šlapalo i bez driverů, ale nikdy nevíš na co budeš potřebovat výkon grafické karty. A navíc, ta kterou jsem ti sem dohodil je s pasivním chlazením, tudíž nebude dělat žádnej hluk. No, toť můj názor k integrovaným grafikám.
Jinak desky Asus i DFI - taktovat se dá na obou, na jedné lépe a na druhé hůře, ale zde uvádím tyto výrobce ne taktovací potenciál těchto desek, ale hlavně kvůli STABILITĚ - a ta je k nezaplacení.
Jinak co se procesorů a technologie C'n'Q týče, tak všechny procesory tuto technologi podporují - na stránkách http://www.amd.com si k tomu můžeš stáhnou utility a pro linux i drivery.
Jinak jak již říkal zde Weslo - 1 GB RAM si neuškodíš a spíš naopak budeš ráda za plynulost systému - takovej OpenOffice.org je opravdu nenažraná aplikace. Nu jinak nevím jestli 2x 512 MB nebo jenom 1x 1024 MB modul.. Ale vzhledem k tomu, že deska podporuje dualchannel tak jdi rozhodně do 2x 512 MB - např: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=32405
- akorát za tyhle paměti dáš skoro 3 500,- a pomalejší 750 MHz Kingstone jsou o 2 000,- dražší. Takže výběr bude na tobě.
Vypalovačku určitě LG - pokud možno DVD-RAM. Já mám dva roky starou LG GSA-4160B a jsem s vypalováním DVD naprosto spokojený. A jak říkal Weslo - těch 50,- Kč za LabelFlash tě nezabije. A co se týče firmy NEC... no nevím, tak úplně bych asi s jejich kvalitou nesouhlasil. Ale mohou být ok - to nevylučuji. Každopádně LG je takový "zlatý střed" - je to poměrně levné a hlavně spolehlivé. Navíc firma LG vydává ještě 2 rokynové firmwary, tudíž, jestli nechceš Plextor nebo TEAC - není co řešit.
Teď k myšce a klávesnici. Já v linuxu bezproblémově používám bezdrátovou myš Logitech - i když nemám podporu 4. a 5. tlačítka - a jede bezproblémově - jak přes USB, tak přes USB/PS2 redukci. Avšak v případě bezdrátové myši doporučuji koupit výkoné NiMH baterie - nebo pokud narazíš tak Li-ION a to s minimálně 2300 mAh - jedeš pak v pohodě 3 nebo i víc týdnů a pak až se ti baterie vyijí je dáš přes noc nabít a jedeš dál. To samé i klávesnice. Jinak model si budeš muset osahat sama, podle toho co ti nejvíc vyhovuje. Mohu ti ale zkusit doporučit konkrétní dva modely myšek - první z nich používám - které by se ti mohli líbit. Avšak ozkoušet si je musíš sama.. A cena také není zrovna nejmnižší.
1. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24928
2. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29927
- navíc u nich máš 5 letou záruční dobu
Jinak co se koupě celého setu týče... Já raději vybírám jednotlivě - v setu ti například bude vyhovovat myš, ale budeš mít příliš vysokou klávesnici atd.
Teď se dostávám k monitoru. Kupuj rozhodně LCD, je to rozhodně rozdíl oproti CRT a i při nízké obnovovací frekvenci (60-75 Hz) tě z toho díky úplně odlišné technologii oči nikdy bolet nebudou (nebo alespoň ne tolik jako u CRT). Každopádně monitor bych si necal předvést rovnou v obchodě - pokud by byla možnost - a z toho pak vykoumat na který se ti lépe kouká. Jinak si myslím, že 17" LCD bohatě stačí i když 19" by možná byla lepší. Ale trochu lepší 19" stojí něco kolem 10 000,- a já nevím jak jsi na tom s financema. Každopádně u LCD monitoru nepočítej s rozlišením 1024x768 - 1280x1024 vypadá u 17" víc reálně. Ale rozdíl rozhodně poznáš, sice budeš mít možná o něco drobnější obraz, ale na LCD jsou o dost hezčí barvičky
Teď k HDD... Když jsem před pěti lety kupoval za 60 000 můj nejstarší komp, rozhodoval jsem se mezi 100 GB a 60 GB diskem - nakonec jsem vzal ten menší. Dneska toho lituji, 60 GB je opravdu málo a byl jsem nucen přikoupit další 160 GB disk, do doby kdy jsem kupoval kmop za 115 000, kde problémy s místem už opravdu nemám Každopádně z toho plyne menší ponaučení - vezmi víc a pak nebudeš plakat, že nemáš místo. Takže 160 GB disk podle mne minimum... Avšak já bych raději 250 GB disk od Seagate a to řady 7200.10 s kolmým zápisem - jsou to dosti bezproblémové disky, kamarád si je docela chválí. A jsou i docela tiché - když ti začne komp swapovat, tak sama víš dobře, že po 5 minutách to už fakt leze na nervy Ale to je opravdu na tobě, jestli 250 GB nebo 160 GB.. nebo i něco úplně jiného.. Ale ber si poučeí ze mne.
Tak to by bylo pro zatím vše. Jdu něco zblajznout, ještě jsem dneska neměl snídani