fractal design lumen s28 v2

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Maarten 21. 8. 2023 07:29

Dobrý den, mám nově vodní chlazení fractal design lumen s28 v2, hned od začátku pumpa vydává velmi vysoký a nepříjemný pisklavý tón, podařilo se mi to zlepšit když jsem jí v BIOSu přepnul do silent režimu, ale pořád to není úplně ono, já netu jsem našel další rady jako snížit DC napětí, nebo snížit RPM, ale s tímhle nemám žádné zkušenosti a BIOS od Asus mě varoval před poškozením procesoru, tak jsem se v tom nechtěl moc hrabat. Myslíte že snížení výkonu pumpy je v pořádku, nebo to nedoporučuje?
Maarten
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 08:06

Zbav se toho výměnou za ALF280.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Maarten 21. 8. 2023 22:29

Nakonec jsem snížil RPM Z 4000(max) při kterém to vydává nepříjemný zvuk na 3700 RPM kdy není pumpa vůbec slyšet, teploty na CPU vypadají v pořádku, tak doufám že to ničemu nevnadí.
Maarten
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 22:58

Upřímně ... pokud 3700 "neslyšíš", máš buď celkově hlučný počítač (nebo pracovní prostředí), nebo problém se sluchem. ;)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Maarten 22. 8. 2023 07:42

Jako když dám hlavu úplně k tomu tak to trochu slyšet je, ale jinak to neslyším, teď jsou více slyšet větráky a ty mi nevadí, tento PC je o dost tišší, než můj předchozí starý PC. Akorát jak jsem ho vyndal z krabice tak pumpa vydávala velmi nepříjemný zvuk, při kterém mě po chvíli bolela hlava. Já jsem předtím vodní chlazení na procesor nikdy neměl, tak s tím nemám žádné zkušenosti. Nevím na kolik si to mužu dovolit s snížit, defaultně to jelo na max 4000, a bios od asusu mě varoval, že pokud to nepojede na 100% tak si mužu poškodit procesor, zkoušel jsem to postupně snižovat a zjistil jsem že pod 3800 už ten zvuk rapidně klesá a na 3700 ho slyším jen když dám hlavu až ke skříni, níž už jsem radši nešel, nevím co si můžu dovolit.
Maarten
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 8. 2023 08:37

Dovolit si muzes tak malo, dokud teploty ve stress testu budou ok.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Maarten 5. 11. 2024 14:21

Tak nakonec mi úplně došla trpělivost a vyřešil jsem to tím že AIO šlo pryč, dal jsem tam chladič Noctua NH-U12A chromax.black, plus jsem koupil do skříně větráky od Noctua, 2x140mmm do předu, 1x140mm nahoru a 1x120mm zadní část. Teploty ve skříni poklesly, procesor se chladí lépe, předtím atakoval skoro 80°c, teď se drží pod 70°C při hraní Cyberpunku. Plus hluk ze skříně poklesl o několik řádů a většinu času nejsou větráky vůbec slyšet a jen občas při nejnáročnějších hrách se roztočí tak že je začnu trochu vnímat.

-- 5. 11. 2024 14:23 --

Asi jsem měl zrovna smůlu na AIO, ale příště už radši zůstanu u klasického chladiče a AIO se vyhnu velkým obloukem.
Maarten
Kolemjdoucí